Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

ZVANIČNO PROGLAŠEN TRG NIKOLE TESLE U NIJAGARI

ZVANIČNO PROGLAŠEN TRG NIKOLE TESLE U NIJAGARI
17.01.2020. god.
Trg Nikole Tesle na Nijagarinim vodopadima

  kanadskom gradu Nijagari zvanično je proglašen Trg Nikole Tesle  proklamacijom koju su predsednica Sveta Nacionalnog parka Nijagara Sendl Belovs i Generalni direktor Dejvid Adams 13. januara 2020. godine uručili direktoru Srpske škole „Nikola Tesla“ u Nijagari Borislavu Živkoviću i predstavniku Kanadskog Teslinog tehničkog muzeja Nemanji Jevremoviću.

U proklamaciji se ističe da je svojim izumima Nikola Tesla pokrenuo tehnološki napredak, a upravo se u Nijagari desio taj veliki korak za čovečasntvo krajem 19. veka izgradnjom prve hidroelektrane po modelu Teslinog polifaznog sistema. Danas se skoro sva električna energija na svetu proizvodi po tome principu.

-Ova lepa vest dolazi nam u godini u kojoj naša škola obeležava dva jubileja – deceniju postojanja i 10 godina obeležavanja Dana Nikole Tesle u Nijagara Falsu. Ovaj uspeh nas obavezuje da istrajemo na putu očuvanja našeg srbskog jezika, vere, kulture i tradicije, kao i čuvanju lika i dela najvećeg sina našeg naroda koji je ostavio neizbrisiv trag i na području gde danas živimo, ističe direktor Srpske škole „Nikola Tesla“ u Nijagari Borislav Živković.

Upravo je ova škola zajedno sa Kanadskim Teslinim tehničkim muzejom  sredinom prošle godine nadležnim kanadskim institucijama uputila predlog za naziv Trga Nikole Tesle. Zajedničkom saradnjom ove dve značajne organizacije srpske iseljeničke zajednice, koja je treća po brojnosti u Nijagari, rođendan američkog naučnika srbskog porekla 10. jula u ovom gradu se obeležava kao Dan Nikole Tesle.

Cilj ovih udruženja je, kako kaže Borislav Živković, da upravo u Nijagari osnuju Muzej Nikole Tesle.

Trg Nikole Tesle koji obuhvata područje od Teslinog spomenika do stare hidroelektrane uskoro će biti „vidljiv“ na svim elektronskim prezentacijama i katalozima ovog turističkog mesta, a biće ucrtan u državni katastr, topografske i turističke karte.  U okviru novog trga je i plato iznad velikog vodopada kojeg godišnje poseti 12 miliona turista iz celog sveta.

Brojne su manifestacije srpske zejednice u Kanadi posvećene našem naučniku. Tako se već za  29. februara i 1. marta u Burlingtonu najavljuje „Tesla gala vikenda“. U tom gradu nedaleko od Toronta pre tri godine je jedan od bulevara povezanim sa glavnim autoputem dobio naziv Bulevar Nikole Tesle.

Ovaj bulevar i najnoviji trg neki su od više stotina trgova, bulevara, ulica, škola, instituta i spomenika koliko ih je nazvano po Nikoli Tesli na području Kanade i Sjedinjenih Američkih Država.

S. Dančuo

Fotografije: Srbska škola „Nikola Tesla“ Nijagara Fals

Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Zajedničko telo za utvrđivanje posledica NATO agresije formalno-pravno ono i dalje ne postoji


Ruski naučnik veruje da je jedini način da napokon otkrijemo vanzemaljski život je zajednički rad stručnjaka i istraživača iz različitih oblasti. Aleksandar Panov, vodeći istraživač Istraživačkog insti

Zapadnim zemljama preti opasnost u kosmosu jer ruske i kineske kosmičke letelice manevrišu u blizini njihovih satelita,


Pilotska legenda i kultni radio-voditelj Zoran Modli govori o najnovijim trendovima u avijaciji i avio industriji.

Naučnici sa Ruskog ekonomskog univerziteta „G. V. Plehanov” stvorili su materijal na bazi polietilena koji se može razgraditi u prirodnoj sredini. Uprkos rastućem problemu globalnog zagađenja plastikom, da


Naučnici sa Univerziteta ITMO u Sankt Peterburgu predložili su novi koncept za borbu protiv onkoloških obolenja. Napravili su nonorobota od DNK fragmenata koji ne samo da može uništiti ćelije...


Ostale novosti iz rubrike »