Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Udahnuti novi život kolonizaciji Meseca? ESA će početi proizvoditi kiseonik iz mesečeve prašine

RT: Udahnuti novi život kolonizaciji Meseca? ESA će početi proizvoditi kiseonik iz mesečeve prašine
21.01.2020. god.


Evropska kosmička agencija (ESA) pokrenula je izgradnju prototipa postrojenja za proizvodnju kiseonika iz simulovane mesečeve prašine s ciljem stvaranja održivog postrojenja za proizvodnju kisenoika na Mesecu..

„Sposobnost za dobijanje kiseonika iz resursa koji se nalaze na Mesecu očigledno bi bila od velike koristi za buduće doseljenike, kako a disanje, tako i za lokalnu proizvodnju raketnog goriva“, kaže Bet Lomak sa Univerziteta u Glazgovu, istraživač koja radi na prototipu u Evropskom kosmičkčom istraživačkom i tehnološkom centru (ESTEC).

Trenutni prototip je postavljen u laboratoriji u Nordvijku u Holandiji, ali sledeći korak je početak preciznog podešavanja, smanjenje radne temperature i pojednostavljenje dizajna kako bi se stvorila prenosiva verzija sistema koja bi jednog dana mogla da bude prebačena na Mesec.


Na osnovu uzoraka vraćenih sa Meseca tokom godina, ispostavilo se da se mesečev regolit (mesečev kamen) sastoji od 40 do 45 procenata kiseonika, što ga čini jedinim od najzastupljenih elemenata, a što je neverovatno srećna okolnost za buduće planove ljudske kolonizacije.

Izvor: Vostok / RT  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © Beth Lomax - University of Glasgow / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Kineska kompanija Huawei pozvala je danas vlasti u Sjedinjenim Državama da javnosti predstave dokaze o navodnom špijuniraju.  Prethodno je vlada SAD optužila telekomunikacionog giganta da preko baznih stanica može da...


  Google je skinuo popularnu aplikaciju ToTok sa Google Play prodavnice, iako je ona

Zajedničko telo za utvrđivanje posledica NATO agresije formalno-pravno ono i dalje ne postoji


Ruski naučnik veruje da je jedini način da napokon otkrijemo vanzemaljski život je zajednički rad stručnjaka i istraživača iz različitih oblasti. Aleksandar Panov, vodeći istraživač Istraživačkog insti

Zapadnim zemljama preti opasnost u kosmosu jer ruske i kineske kosmičke letelice manevrišu u blizini njihovih satelita,


Pilotska legenda i kultni radio-voditelj Zoran Modli govori o najnovijim trendovima u avijaciji i avio industriji.


Ostale novosti iz rubrike »