Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Rusija pravi prvu 3D mapu Meseca koja će pomoći da se odluči gde kosmonauti sletati

RT: Rusija pravi prvu 3D mapu Meseca koja će pomoći da se odluči gde kosmonauti sletati
22.03.2020. god.


Rusija pravi prvu topografsku trodimenzionalnu mapu Meseca koja će pomoći da se odluči gde će kosmonauti sleteti u budućim putovanjima na prirodni satelit Zemlje.

Direktor ruskog Instituta za kosmička istraživanja Anatolij Petrukovič saopštio je projektu danas, rekavši da će mapa biti napravljena pomoću stereo snimaka i da će imati rezoluciju od dva do tri metra.

"Nakon aktivnosti američkih satelita, imamo mape mesečeve orbite, ali ovde ćemo, koristeći stereo obradu i analizu svetlosti, dobiti univerzalnu mapu visine celog Meseca s velikom tačnošću", rekao je on.

Mapa će omogućiti ruskim istraživačima da proučavaju lunarne strukture i njihovo poreklo, a pružiće presudne detalje za buduće misije sa i bez posada.

Petrukovič je rekao da će mapa imati brojne prednosti u odnosu na trenutne "ravne" mape, uključujući davanje više detalja i tačno određenih visina.

Rusija planira da pošalje niz lunarnih brodova na Mesec tokom naredne decenije. Prvi brod, Luna-25, trebao bi biti lansiran u oktobru 2021. godine. Nova revolucionarna mapa na kraju će biti realizovana zahvaljujući brodu Luna-26, koji će poleteti 2024. godine.


Izvor: Vostok / RT  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © Roscosmos / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Samarski raketno-kosmički centar „Progres“ započeo je rad na izradi višekratne rakete na tečni prirodni gas „Amur-SPG“, izjavio je generalni direktor preduzeća Dmitrij Baranov.


  Kompanija Fejsbuk je predstavila nove 'Uslove korišćenja' ove platforme, kako bi se izborila sa sve većim kritikama medija i javnosti. 

SAD su potpisale ugovor sa sedam zemalja o upravljanju istraživanjem i eksploatacijom Meseca i njegovih resursa. Iako mnogi potpisnici tamo nisu ni sleteli, Rusija i Kina, možda i nije...


  Dvojica Rusa i jedan Amerikanac otputovali su na šestomesečni boravak na Međunarodnu kosmičku stanicu (MKS) u okviru misije Sojuz MS-17, prve koja je koristila najsavremeniju shemu pristajanja, a koja...

Stalnom budnošću i uz malo sreće, astronomi su uspeli da uhvate trenutak kada je supermasivna crna rupa u galaksiji udaljenoj 215 miliona svetlosnih godina uništila zvezdu. Takozvani „događaj pl


Ruska kosmička letelica "Sojuz", koja treba da u rekordnom roku doveze posadu sledeće misije na Međunarodnu kosmičku stanicu (MKS), postavljena je na lansirnu rampu. Pripreme za poletanje, koje je zakazano...


Ostale novosti iz rubrike »