Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Rusija predstavila tretman lečenja koronavirusa zasnovan na postojećem leku protiv malarije

29.03.2020. god.


Ruski stručnjaci su saopštili da su smislili efikasan način lečenja Covid-19 korišćenjem leka protiv malarije. Ova vrsta lekova je danas široko istražena širom sveta kao mogući lek od pandemije.

Dok stručnjaci širom sveta pokušavaju da stvore specifičnu vakcinu protiv virusa koji stoji iza globalne epidemije, takođe je bilo aktivnih pokušaja da se postojeći lekovi ponovo namene u svrhu pomoći pacijenatima kojima je potrebno lečenje.


 


Nakon što su u Kini primenjeni lekovi protiv malarije, koji su uspeli da suzbiju izbijanje koronavirusa na njenom tlu, oni su postali predmet istraživanja u mnogim zemljama, uključujući SAD, Kanadu, Francusku i druge.


Američki predsednik Donald Tramp aktivno promoviše hidroksiklorokin i hlorokin kao "najveće igrače koji menjaju igru" u borbi protiv visoko zarazne bolesti, koja je u Americi već ubila više od 1.900 i gotovo 30.000 širom sveta.

Ruski farmaceuti takođe veruju u efikasnost leka protiv malarije protiv virusa, ali sugerisali su da treba primeniti još jedan lek - meflokvin. Saopštili su da je njihov tretman razvijen uzimajući u obzir kinesko i francusko iskustvo.

Lek, koji postoji od oko 1970-ih, blokira degenerativni efekat koji Covid-19 ima na ćelije i ne dozvoljava da se virus dalje reprodukuje, navodi se u saopštenju Ruske Federalne medicinsko-biološke agencije. Dodali su da imuno-supresivni efekat meflokvina sprečava upalni odgovor izazvan bolešću.


Ruski lekari rade na "efikasnoj i sigurnoj šemi za sprečavanje koronavirusne infekcije na bazi meflokvina, koji ne samo da će savladati vrhunac epidemije, već će je i efikasno kontrolisati u budućnosti", saopštila je 
Ruska Federalna medicinsko-biološka agencija.

U poslednja 24 sata u Rusiji je registrovano 228 novih slučajeva koronavirusa, čime se ukupan broj zaraženih popeo na 1264. Sedam osoba koje su bile pozitivne na Covid-19 su preminule.

 

Izvor: Vostok / RT  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © RIA Novosti / Grigoriй Sыsoev/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Evropska kosmička agencija je koristila konstelaciju svojih satelita kako bi istražila neobične slabosti magnetnog polja Zemlje. Čini se da se čudna anomalija za koju se veruje da je odgovorna...


Rusija planira da stvori sopstvenu orbitalnu kosmičku stanicu i pilotirane kosmičke letelice, izjavio je Dmitrij Rogozin, generalni direktor ruske kosmičke agencije "Roskosmos". U razgovoru

"Roskosmos" razmatra mogućnost pravljenja krilatog pilotiranog kosmičkog broda za letove do orbitalnih stanica, rekao je Dmitrij Rogozin, generalni direktor državne korporacije. "Sada je razvoj upravljačko


"Roskosmos" neće dozvoliti da Sjedinjene Američke Države privatizuju mesec, rekao je u Dmitrij Rogozin, šef ruske državne korporacije. Početkom aprila Donald Tramp je potpisao ukaz kojim se

Ruski kosmonauti na Međunarodnoj kosmičkoj stanici (MKS) testirali su brzi sistem za razmenu podataka sa Zemljom nezavisan od SAD-a, rekao je kosmonaut Aleksandar Skvorcov. On se u februaru vratio na...Ostale novosti iz rubrike »