Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

„Raketa Pobede“ biće lansirana na MKS uoči 9. maja

„Raketa Pobede“ biće lansirana na MKS uoči 9. maja
01.04.2020. god.
„Besmrtni puk na Međunarodnoj kosmičkoj stanici“

"Roskosmos" će ukrasiti raketu, "Sojuz-2.1a", privremeno nazvanom "Raketa Pobede", georgijevskom letom, ordenima Velikog otadžbinskog rata i logotipom 75. godišnjice Velike pobede, a koja će 25. aprila poslati teretni brod "Progress" MS-14 na Međunarodnu kosmičku stanicu (MKS), saopšteno je za RIA Novosti u pres-službi državne kosmičke korporacije.


© RIA Novosti / Maksim Bogodvid

Lansiranje je zakazano za u 04,51 po moskovskom vremenu sa kosmodroma "Bajkonur". Let će se odvijati po ultra-brzoj, tročasovnoj shemi. Vezanje sa modulom "Zvezda" ruskog segmenta MKS-a, probno će se obaviti u 08.13 istog dana.

Lansiranje "Sojuza" od 21. marta


"Ovo lansiranje od strane `Roskosmosa` posvećeno je 75. godišnjici pobede sovjetskog naroda u Velikom Otadžinskom ratu. Konkretno, raketa-nosač `Sojuz-2.1a`, koja se zove `Raketa Pobede`, biće obeležena posebnom simbolikom - logotipom 75. godišnjice Velike pobede, georgijevskim lentama i ordenima iz Velikog Otadžinskog rata", saopštila je pres služba.


Teretni brod, koji će raketa staviti na orbitu, isporučiće na MKS, pored standardnog tereta, 
memorijsku karticu sa imenima učesnika Drugog svetskog rata, prikupljanje imena u okviru akcije „Besmrtni puk na Međunarodnoj kosmičkoj stanici“ trenutno se obavlja na nalogu „Roskosmosa“ na društvenoj mreži "VKontakt".

Ovoga puta "Progress" MS-14 će doneti više od 2,5 tone robe za različitu namenu, a radi se o 650 kilograma goriva u rezervoarima sistema za dosipanje goriva i 46 kilograma kompresovanih gasova, 1,35 tona ostale robe, uključujući kontejnere sa namirnicama, lekovima, uređajima za eksperimente i vodom u rezervoarima sistema „Rodnik“ i drugo.


© RIA Novosti

Trenutno se na MKS-u nalaze Rus Oleg Skripočka i Amerikanci Endrju Morgan i Džesika Mejr. Planirano je da im se 9. aprila pridruže Rusi Anatolij Ivanišin i Ivan Vagner, kao i Amerikanac Kristofer Kesidi, a 17. aprila Skripočka, Morgan i Mejr će se vratiti na Zemlju.

   • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © Dmitriй Lebedev / Kommersantъ/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Evropska kosmička agencija je koristila konstelaciju svojih satelita kako bi istražila neobične slabosti magnetnog polja Zemlje. Čini se da se čudna anomalija za koju se veruje da je odgovorna...


Rusija planira da stvori sopstvenu orbitalnu kosmičku stanicu i pilotirane kosmičke letelice, izjavio je Dmitrij Rogozin, generalni direktor ruske kosmičke agencije "Roskosmos". U razgovoru

"Roskosmos" razmatra mogućnost pravljenja krilatog pilotiranog kosmičkog broda za letove do orbitalnih stanica, rekao je Dmitrij Rogozin, generalni direktor državne korporacije. "Sada je razvoj upravljačko


"Roskosmos" neće dozvoliti da Sjedinjene Američke Države privatizuju mesec, rekao je u Dmitrij Rogozin, šef ruske državne korporacije. Početkom aprila Donald Tramp je potpisao ukaz kojim se

Ruski kosmonauti na Međunarodnoj kosmičkoj stanici (MKS) testirali su brzi sistem za razmenu podataka sa Zemljom nezavisan od SAD-a, rekao je kosmonaut Aleksandar Skvorcov. On se u februaru vratio na...Ostale novosti iz rubrike »