Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

Ruski naučnik pomaže Rusiji da pobedi u „kvantnoj trci“ Google i IBM

Ruski naučnik pomaže Rusiji da pobedi u „kvantnoj trci“ Google i IBM
20.05.2020. god.


Profesor državnog Univerziteta u Sankt Peterburgu, Aleksej Kavokin postao je laureat međunarodne Nagrade za kvantne uređaje. Rad fizičara iz severne prestonice je ocenjen od strane svetskih priznatih naučnika. Kavokin je napravio korak ka stvaranju kvantnih računara i postao prvi ruski naučnik koji je dobio ovu počasnu nagradu.

Razvoj Alekseja Kavokina pomogao je u stvaranju polaritonskih lasera ​​koji troše nekoliko puta manje energije od tradicionalnih poluvodičkih lasera. I što je najvažnije, oni u budućnosti mogu postati osnova za stvaranje kubita - osnovnih elemenata kvantnih računara budućnosti. Ove tehnologije značajno doprinose razvoju kvantnih računarskih sistema.

Uspeh ruskog naučnika posledica je činjenice da se danas Rusija pojavila kao jedan od svetskih lidera u polaritonici, polju fizike koja se bavi kvazičesticama svetlosnih materijala ili tečnom svetlošću.

"Polaritonika je elektronika budućnosti", kaže Aleksej Kavokin.

"Razvijeni na bazi tečne svetlosti, polaritonski laseri mogu obezbediti pobedu naše zemlje u trci za razvoj kvantnih tehnologija. Zamena električne energije svetlošću u računarskim procesorima može uštedeti milijarde dolara, samo smanjujući gubitak toplote tokom prenosa informacija."


Prema rečima talentovanog fizičara, dok američki giganti "Google" i "IBM" mnogo ulažu u kvantne tehnologije zasnovane na superprovodnicima, ruski naučnici biraju ekonomičniji i obećavajući način za razvoj polaritonske platforme za kvantne računare.


Aleksej Kavokin je na čelu Laboratorije za optiku Uraljcev pri državnom Univerzitetu u Sankt Peterburgu, koja je stvorena na osnovu granta Vlade Ruske Federacije. Profesor Kavokin rukovodi i grupom naučnika iz oblasti polaritonike u Ruskom kvantnom centru, među kojima je i Aleksej Vitalivič, profesor na Univerzitetu Sautempton (Engleska), šef katedre za nanofiziku i fotoniku, te direktor Mediteranskog instituta za fundamentalnu fiziku (Italija). Tokom 2018. godine profesor 
Aleksej Kavokin vodio je Međunarodni centar za polaritoniku na Univerzitetu Vestlejk u Kini.

Nagrada za kvantne uređaje osnovana je 2000. godine zbog inovativnog doprinosa polju kompozitnih poluvodičkih uređaja i uređaja sa kvantnim nanostrukturama, a finansirana je od strane japanskog odelenja Međunarodnog simpozijuma za kompozitne poluvodičke uređaje. Ranije su naučnici iz Japana, Švajcarske, Nemačke i drugih zemalja dobijali ovu počasnu nagradu, ali prvi put u istoriji ruski fizičar je na listi svetskih pobednika. Zbog pandemije koronavirusa odlučeno je da se svečano uručenje nagrade održi sledeće godine u Švedskoj.  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: spbu.ru/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Rusko brodogradilište "Zvezda" započelo je izgradnju prvog nuklearnog ledolomca klase "Lider", navodi se u saopštenju podružnice "Rosatomflota", podružnice "Rosatoma". Glavni ledolomac biće nazvan „Rusija&ldquo


Američka kosmička agenicija NASA i Japan potpisali su sporazum o zajedničkom radu na programu „Artemida“ (američki lunarni program), objavljeno je na sajtu NASA.

  Naučnici sa Univerziteta Harvard razvili su novu metodu za lov na crne rupe izvan naše galaksije, pomoću koje će se možda konačno shvatiti šta se dešava sa oformljenom, ali...


Astronomi u Australiji otkrili su četiri neobjašnjiva kružna objekta, svaki sa neobičnim sjajem, koji prkosi trenutnom razumevanju, te bi mogao predstavljati novu vrstu fenomena do sada neviđenim za čovečanstvo. ...

U Moskvi je uhapšen savetnik generalnog direktora Roskosmosa, Ivan Safronov, saopštila je pres služba državne korporacije. Optužen je prema članu 275. Krivičnog zakonika o državnoj izdaji.


Evropska kosmička agencija je objavila neverovatni deo snimka, mukotrpno rekonstruisan, prikazujući Marsov ogromni krater Koroljev, verovatno budući izvor vode za ljudske koloniste, ako ikad budemo uspeli.


Ostale novosti iz rubrike »