Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

Rogozin: Rusija neće dozvoliti da SAD privatizuju Mesec

Rogozin: Rusija neće dozvoliti da SAD privatizuju Mesec
25.05.2020. god.


"Roskosmos" neće dozvoliti da Sjedinjene Američke Države privatizuju mesec, rekao je u Dmitrij Rogozin, šef ruske državne korporacije.

Početkom aprila Donald Tramp je potpisao ukaz kojim se Amerikancima osigurava pravo na izvlačenje kosmičkih resursa, te je naredio da se u narednih šest meseci razgovaraju o sporazumima s drugim zemljama o Mesecu i drugim kosmičkim agencijama. Tada je "Roskosmos" ove planove nazvao agresivnim i štetnim za međunarodnu saradnju.


"U svakom slučaju nećemo dozvoliti privatizaciju Meseca od strane nikoga. To je u suprotnosti sa međunarodnim pravom", rekao je Rogozin u programu radija Komsomoljskaja pravda, prenose RIA Novosti.

Istovremeno, Rogozin je primetio da Rusija ima svoj lunarni program koji će ta država sprovesti.

Podsetio je da je prva ruska automatska misija planirana da bude poslata na Mesec 2021. godine. Rusija, tada SSSR, aparat je poslednji put poslala na Mesec 1976. godine.


Početkom maja, Rojters je izvijestio pozivajući se na izvore da je Trampova administracija pripremala nacrt novog međunarodnog ugovora o vađenju minerala na Mesecu, te da je planirano da privuče Kanadu, Japan, Evropsku uniju i UAE, te da Rusija nije neće biti među stranama sporazuma.


Rogozin je uporedio ove planove sa invazijom na Irak i Avganistan, kada su se američke vojne operacije odvijale bez saglasnosti UN-a i međunarodne zajednice. Kasnije

je "NASA" pozvala "Roskosmos" da se pridruži međunarodnom sporazumu „Artemis Akords“ o razvoju Meseca.


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © RIA Novosti / Anton Denisov/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Rusko brodogradilište "Zvezda" započelo je izgradnju prvog nuklearnog ledolomca klase "Lider", navodi se u saopštenju podružnice "Rosatomflota", podružnice "Rosatoma". Glavni ledolomac biće nazvan „Rusija&ldquo


Američka kosmička agenicija NASA i Japan potpisali su sporazum o zajedničkom radu na programu „Artemida“ (američki lunarni program), objavljeno je na sajtu NASA.

  Naučnici sa Univerziteta Harvard razvili su novu metodu za lov na crne rupe izvan naše galaksije, pomoću koje će se možda konačno shvatiti šta se dešava sa oformljenom, ali...


Astronomi u Australiji otkrili su četiri neobjašnjiva kružna objekta, svaki sa neobičnim sjajem, koji prkosi trenutnom razumevanju, te bi mogao predstavljati novu vrstu fenomena do sada neviđenim za čovečanstvo. ...

U Moskvi je uhapšen savetnik generalnog direktora Roskosmosa, Ivan Safronov, saopštila je pres služba državne korporacije. Optužen je prema članu 275. Krivičnog zakonika o državnoj izdaji.


Evropska kosmička agencija je objavila neverovatni deo snimka, mukotrpno rekonstruisan, prikazujući Marsov ogromni krater Koroljev, verovatno budući izvor vode za ljudske koloniste, ako ikad budemo uspeli.


Ostale novosti iz rubrike »