Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Naučnici osmišljavaju plan da istraže da li je misteriozna „Planeta deveta“ prvobitna crna rupa

RT: Naučnici osmišljavaju plan da istraže da li je misteriozna „Planeta deveta“ prvobitna crna rupa
11.07.2020. god.

 


Naučnici sa Univerziteta Harvard razvili su novu metodu za lov na crne rupe izvan naše galaksije, pomoću koje će se možda konačno shvatiti šta se dešava sa oformljenom, ali nikad dokazanom "Planetom devet".


Metoda će iskoristiti predstojeću misiju LSST, koja bi trebalo da počne sa radom sredinom 2022. godine. Koristeći ogledalo veličine teniskog terena i kameru od 3200 megapiksela, istraživači će tražiti rastuće bleskove, koji se javljaju od oštećenih kometa dok bivaju razdvojene crnim rupama.


Impresija umetnika, foto: © Public Domain
 
Kosmičke stene uvučene neverovatnom gravitacionom silom crne rupe rastope se mnogo pre nego što stignu do horizonta događaja, zahvaljujući toplini koja se emituje u pozadini, odnosno plinova i drugih materijala. Kad se tope, ova mala tela, poput asteroida, kometa i bilo koji drugi materijali, kada se približe crnoj rupi, emituju dovoljno zračenje da bi bilo vidljivo naspram apsolutne tame, bar se tako naučnici nadaju.

"Budući da su crne rupe suštinski mračne, zračenje koje materija emituje na putu ka jezgru crne rupe, naš je jedini način da osvetlimo ovo mračno okruženje", objasnio je jedan od vodećih naučnika, dr Avi Loeb.

Pomoću ove metode, Loeb tvrdi da konačno možemo otkriti ili isključiti crne rupe iz planetarne mase na ivici oblaka Oort, rešavajući tako dugogodišnju misteriju takozvane "Planete devet".

Teorije o planeti devet kreću se od toga da je neotkrivena ili "nestala" planeta, izgnana iz našeg Sunčevog sistema, do prve crne rupe, formirane ubrzo nakon Velikog praska, stvarajući poremećaje na ivici našeg galaktičkog dvorišta.

„Planeta devet je ubedljivo objašnjenje za posmatrano grupiranje nekih objekata izvan orbite Neptuna. Ako se postojanje Planete devet potvrdi direktnom elektromagnetnom pretragom, to će biti prvo otkrivanje nove planete u Sunčevom sistemu za dva veka, ne računajući Pluton“, rekao je Amir Siraj, harvardski astrofizičar, uključen u najnovije istraživanje.

"Jedna od iznetih ideja bila je mogućnost da Planeta devet može biti crna rupa veličine grejpfruta, mase pet do 10 puta veća od Zemljine."

 

LSST misija će imati instrumente od kojih se očekuje da budu dovoljno osetljivi da otkriju radijaciju van oblaka Oort - otprilike 100.000 puta veću udaljenost između Zemlje i Sunca. Navodno će se moći pohvaliti vidnim poljem koje pokriva celo nebo, prikupljajući ogromnih 10 terabajta podataka po noći, kada bude u funkciji.

Izvor: Vostok / RT


  • Izvor
  • Tanjug
  • Planeta devet u pomračenju u Mlečnom putu, utisak umetnika, foto: © Wikipedia/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Rusija namerava da u narednih nekoliko dana objavi kompletnu dokumentaciju kliničkih ispitivanja nove vakcine protiv koronavirusa, izjavio je ministar zdravlj


Ukupno 20 zemalja iz Latinske Amerike, Bliskog istoka i Azije već je zatražilo prve doze ruske vakcine protiv koronavirusa, što je potvrdio i ruski predsednik Vladimir Putin. Na konferenciji posvećeno...


Direktor ruske koemičke agencije „Roskosmos“ Dmitrij Rogozin izjavio je da će Rusija napraviti raketu-nosač za višekratnu upotrebu koja će umnogome prevazići raketu „Falkon 9“ kompanije „Spejs iks“ mi

Moskovski "Gamelej" centar će 12. avgusta registrovati prvu vakcinu na svetu protiv koronavirusa, saopštio je zamenik ruskog ministra zdravlja. Oleg Gridnev kaže da će medicinskim radnicima i starijim osobama...


Ruska kosmička agencija „Roskosmos“ objavila je satelitske fotografije luke u Bejrutu pre i posle eksplozije. Fotografije koje govore više nego reči pokazuju zapanjujuće prizore pre-posle eksplozije, snimljene od s


Ostale novosti iz rubrike »