Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Rusija počinje sa gradnjom najvećeg i najmoćnijeg nuklearnog ledolomca za plovidbu Arktičkim morem

RT: Rusija počinje sa gradnjom najvećeg i najmoćnijeg nuklearnog ledolomca za plovidbu Arktičkim morem
12.07.2020. god.


Rusko brodogradilište "Zvezda" započelo je izgradnju prvog nuklearnog ledolomca klase "Lider", navodi se u saopštenju podružnice "Rosatomflota", podružnice "Rosatoma". Glavni ledolomac biće nazvan „Rusija“.

"To će biti najmoćniji brod za probijanje leda u istoriji globalne brodogradnje", navodi se u saopštenju kompanije, te se dodaje da "nema analoga u svetu". Takođe je saopšteno da će „projekat Lider postati osnova ruske ledolomačke flote nove generacije“.

„Lider“, odnosno novi ledolomac Projekta 10510, dobio je zeleno svetlo u aprilu, kada su "Zvezda" i "Rosatomflot" potpisali ugovor za njegovu izgradnju. Očekuje se da će ledolomaca biti porinut 2027. godine.


Model "Lidera", foto: © iceberg.org.ru

"Jedinstveni ledolomac ima izuzetne karakteristike za rad tokom cele godine na istoku Arktika", rekao je izvršni direktor "Rosatomflota", Mustafa Kaška.


Osmišljen u 2016. godini, ledolomac klase "Lider" baca senu na bilo koji postojeći ledolomac na nuklearni pogon, uključujući i najmoćniji svetski ruski ledolomac Projekta 22220, koji je trenutno u izgradnji. Novi brod projekta 
Projekta 22220 "Arktika", trenutno prolazi kroz posljednja ispitivanja i očekuje se da će se floti pridružiti kasnije ove godine, dok će druga dva broda ovog tipa biti porinuta u naredne dve godine.


foto: © Facebook / AtomFlot


Dok je brod "Arktik" sposoban da probije led debljine tri metra, novi ledolomci klase "Lider" moći će da probiju ledeni pokrivač debljine 4,3 metra, kao i da autonomno budu na moru osam meseci bez ulaska u luku. Novi ledolomci će imati dvostruko veću snagu, od 120 megavata, u poređenju sa 60 megavatnom "Arktikom".


Dimenzije ledolomca "Lider" takođe su impresivne, Brod će biti dugačak preko 210 metara - nešto manje od dva fudbalska igrališta i visok 47 metra, što je jednako 13-spratnoj stambenoj zgradi.


Oba projekta ledolomaca će imati zadatak da sprovode brodove kroz led Severnog morskog puta Rusije. Pratiće brodove koji nose energente iz ruskih arktičkih nalazišta ka Azijsko-pacifičkom regionu.


Rusija je jedina zemlja na svetu koja ima veliku flotu nuklearnih ledolomaca. Takva plovila su značajno veća i snažnija od svojih analoga sa konvencionalnim pogonom, tako da mogu da deluju u debelim ledenim pločama Arktika. Nuklearni motori omogućavaju plovilima da rade autonomno tokom dužih perioda bez potrebe za čestim punjenjem gorivom.

Izvor: Vostok / RT  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © Facebook / AtomFlot / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Rusija namerava da u narednih nekoliko dana objavi kompletnu dokumentaciju kliničkih ispitivanja nove vakcine protiv koronavirusa, izjavio je ministar zdravlj


Ukupno 20 zemalja iz Latinske Amerike, Bliskog istoka i Azije već je zatražilo prve doze ruske vakcine protiv koronavirusa, što je potvrdio i ruski predsednik Vladimir Putin. Na konferenciji posvećeno...


Direktor ruske koemičke agencije „Roskosmos“ Dmitrij Rogozin izjavio je da će Rusija napraviti raketu-nosač za višekratnu upotrebu koja će umnogome prevazići raketu „Falkon 9“ kompanije „Spejs iks“ mi

Moskovski "Gamelej" centar će 12. avgusta registrovati prvu vakcinu na svetu protiv koronavirusa, saopštio je zamenik ruskog ministra zdravlja. Oleg Gridnev kaže da će medicinskim radnicima i starijim osobama...


Ruska kosmička agencija „Roskosmos“ objavila je satelitske fotografije luke u Bejrutu pre i posle eksplozije. Fotografije koje govore više nego reči pokazuju zapanjujuće prizore pre-posle eksplozije, snimljene od s


Ostale novosti iz rubrike »