Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Kina uspešno pokrenula svoju prvu misiju istraživanja Marsa

RT: Kina uspešno pokrenula svoju prvu misiju istraživanja Marsa
23.07.2020. god.


Kina je uspešno pokrenula svoju prvu misiju istraživanja Marsa. Raketa koja nosi sondu će pratiti vremenske uslove na planeti i tražiti led pod njenom površinom.

Lansiranje je izvedeno na ostrvu Hainan na jugu Kine. Sonda, koju je u komos izvela raketa "Long Marč 5", očekuje se da će na Mars stići oko februara 2021. godine.Sonda, koja je deo misije "Tjanven-1", sastoji se od orbitera, letelice za sletanje i rovera.


Rover je namenjen da istražuje Crvenu planetu više od tri meseca. Opremljen sa dve panoramske kamere, očekuje se da će uređaj beležiti i proučavati vremenske uslove i minerale na Marsu. Između ostalog, može otkrivati sastojke tla 10 metara ispod površine planete, kao i leda 100 metara ispod površine.


Lansiranje je obavljeno tri dana nakon što su Ujedinjeni Arapski Emirati poslao u kosmos orbitera Amal sa lokacije u Japanu, koja bi takođe trebalo da stigne na Mars sledećeg februara.

Izvor: Vostok / RT

   • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © Carlos Garcia Rawlins / Reuters / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Kompanija NIS i Fakultet tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu uspostavili su danas saradnju u oblasti obrazovanja, istraživanja i transfera znanja. Memorandum o saradnji je u ime kompanije NIS...


„Roskosmos“ ne odustaje od saradnje sa SAD-om na projektu „Venera-D“, ali planira da se uzdrži od široke međunarodne saradnje na ovoj misiji, kažu u pres službi korporacije.

Na 24. Balkanskoj juniorskoj matematičkoj olimpijadi 2020, koja se od 9. do 13. septembra 2020. godine onlajn realizovana u organizaci Grčke matematiče asocijacije, naša šestočlana juniorska matematička reprezentacija je...


Vlada Rusije je odobrila upotrebu vojne infrastrukture za lansiranje kosmičkog sistema „Gonjec M“ u orbitu, navodi se u saopštenju. „Sistemi za vojnu namenu moći će da se koriste za naredna...

„Roskosmos“ je opovrgao informaciju da NASA otkazuje kupovinu mesta na kosmičkom brodu „Sojuz“ za let svojih kosmonauta na Međunarodnu kosmičku stanicu (MMS) u proleće 2021. godine.


  Istraživači iu Harvard & Smitsonian Centra za astrofiziku izveli su jednu od najnaprednijih simulacija tamne materije postigunte ikad i veruju da su stvorili sliku neuhvatljive, „nevidljive“ supstance.


Ostale novosti iz rubrike »