Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

SAD: Naša politika je da sprečavamo i obuzdavamo, a ako je potrebno i da na odgovarajući način reagujemo na pretnje našim objektima u kosmosu

25.07.2020. god.


SAD zadržavaju pravo na recipročne mere u slučaju opasnosti u kosmosu, izjavio je pomoćnik američkog državnog sekretara za međunarodnu bezbednost i neširenje Kristofer Ford.


„Naša politika je da sprečavamo i obuzdavamo, a ako je potrebno i da na odgovarajući način reagujemo na pretnje našim objektima u kosmosu, važnim komponentama naše svemirske infrastrukture. U slučaju takvih napada ili pretnji, naravno, zadržavamo pravo da odgovorimo na tom mestu, u to vreme i na način na koji to smatramo prikladnim“, odgovorio je Ford na pitanje o "mogućim kontramerama zbog akcija Rusije".

Sjedinjene Američke Države predlažu Rusiji da otvori liniju veze za sprečavanje sukoba u svemiru, dodao je on.

„Komunikacioni kanal ne mora biti multilateralni. Realnije je početi sa dvosmernim kanalom. S obzirom na to da je Rusija radi čudne i opasne stvari u orbiti, između ostalog i u poslednje dve nedelje, naš operater bi trebalo da ima mogućnost da kontaktira njihovog operatera čim se pojave potencijalni problemi i može doći do nesporazuma“, dodao je Ford.


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © Roskosmos/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Kompanija NIS i Fakultet tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu uspostavili su danas saradnju u oblasti obrazovanja, istraživanja i transfera znanja. Memorandum o saradnji je u ime kompanije NIS...


„Roskosmos“ ne odustaje od saradnje sa SAD-om na projektu „Venera-D“, ali planira da se uzdrži od široke međunarodne saradnje na ovoj misiji, kažu u pres službi korporacije.

Na 24. Balkanskoj juniorskoj matematičkoj olimpijadi 2020, koja se od 9. do 13. septembra 2020. godine onlajn realizovana u organizaci Grčke matematiče asocijacije, naša šestočlana juniorska matematička reprezentacija je...


Vlada Rusije je odobrila upotrebu vojne infrastrukture za lansiranje kosmičkog sistema „Gonjec M“ u orbitu, navodi se u saopštenju. „Sistemi za vojnu namenu moći će da se koriste za naredna...

„Roskosmos“ je opovrgao informaciju da NASA otkazuje kupovinu mesta na kosmičkom brodu „Sojuz“ za let svojih kosmonauta na Međunarodnu kosmičku stanicu (MMS) u proleće 2021. godine.


  Istraživači iu Harvard & Smitsonian Centra za astrofiziku izveli su jednu od najnaprednijih simulacija tamne materije postigunte ikad i veruju da su stvorili sliku neuhvatljive, „nevidljive“ supstance.


Ostale novosti iz rubrike »