Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

Moskva i Vašington pregovarali o pitanjima bezbednosti u kosmosu i smanjenju rizika i nesporazuma

Moskva i Vašington pregovarali o pitanjima bezbednosti u kosmosu i smanjenju rizika i nesporazuma
29.07.2020. god.


Delegacije Rusije i SAD, koje su vodile trinaestočasovne pregovore u Beču o pitanjima bezbednosti u kosmosu i smanjenju rizika i nesporazuma, usmerene su na nastavak dijaloga i poboljšanje kanala komunikacije, saopštio je američki Stejt department.


Stejt department je podsetio da je u okviru dijaloga o strateškoj bezbednosti održan sastanak predstavnika ministarstava odbrane, energetike, kao i Saveta nacionalne bezbednosti (SAD) sa predstavnicima Ruske Federacije povodom razmene mišljenja o svemirskoj bezbednosti.

„Za vreme diskusije, koja je trajala više od 13 sati, visoki američki civilni i vojni eksperti sa iskustvom u kosmičkoj politici i operativnim  aktivnostima razgovarali su o širokom spektru pitanja sa ruskim kolegama na prvom dijalogu o kosmosu s Moskvom u poslednjih sedam godina“, navedeno je u saopštenju.

Stejt department je precizirao da su tokom sastanka strane razmenile mišljenja o aktuelnim i budućim svemirskim pretnjama, politici, strategijama i doktrini, a takođe je razgovarano o budućim planovima za podršku bezbednoj, profesionalnoj i održivoj aktivnosti u svemiru.

„Obe delegacije izrazile su interesovanje za nastavak tih diskusija i poboljšanje kanala komunikacije, naročito za poboljšanje komunikacije između dve zemlje o operativnim pitanjima vezanim za svemir, kako bi se smanjio rizik od nesporazuma, pružila pomoć u sprečavanju i reagovanju na incidente u kosmosu, a takođe i da bi se sprečila nenamerna eskalacija“, navedeno je u saopštenju.
 


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © Roskosmos/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Naučnici Skolkovskog instituta za nauku i tehnologiju („Skolteh“) razvili su tehnologiju i napravili uređaj koji će omogućiti razvoj komponenata za sisteme mreže šeste generacije (6G) u Rusiji, saopštio je...


Kompanija NIS i Fakultet tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu uspostavili su danas saradnju u oblasti obrazovanja, istraživanja i transfera znanja. Memorandum o saradnji je u ime kompanije NIS...

„Roskosmos“ ne odustaje od saradnje sa SAD-om na projektu „Venera-D“, ali planira da se uzdrži od široke međunarodne saradnje na ovoj misiji, kažu u pres službi korporacije.


Na 24. Balkanskoj juniorskoj matematičkoj olimpijadi 2020, koja se od 9. do 13. septembra 2020. godine onlajn realizovana u organizaci Grčke matematiče asocijacije, naša šestočlana juniorska matematička reprezentacija je...

Vlada Rusije je odobrila upotrebu vojne infrastrukture za lansiranje kosmičkog sistema „Gonjec M“ u orbitu, navodi se u saopštenju. „Sistemi za vojnu namenu moći će da se koriste za naredna...


„Roskosmos“ je opovrgao informaciju da NASA otkazuje kupovinu mesta na kosmičkom brodu „Sojuz“ za let svojih kosmonauta na Međunarodnu kosmičku stanicu (MMS) u proleće 2021. godine.


Ostale novosti iz rubrike »