Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Rusija napravila prvu na svetu vakcinu protiv koronavirusa, a registracija se očekuje sledeće nedelje - Ministarstvo zdravlja

RT: Rusija napravila prvu na svetu vakcinu protiv koronavirusa, a registracija se očekuje sledeće nedelje - Ministarstvo zdravlja
08.08.2020. god.


Moskovski "Gamelej" centar će 12. avgusta registrovati prvu vakcinu na svetu protiv koronavirusa, saopštio je zamenik ruskog ministra zdravlja. Oleg Gridnev kaže da će medicinskim radnicima i starijim osobama biti data prednost imunizacije.

Njegov zamenik, Mihail Muraško, najavio je prošle nedelje da se planira da u oktobru počne program masovne vakcinacije u celoj zemlji. Muraško je dodao da će sve troškove snositi Vlada.

"Registracija vakcine razvijena u `Gamelej` centru obaviće se 12. avgusta", rekao je Gridnev novinarima u Ufi.

„Sada je u toku poslednja faza, treća i izuzetno je važna. Moramo shvatiti da vakcina sama po sebi mora biti sigurna."


Ministarstvo zdravlja je u zvaničnom saopštenju razjasnilo da su „dokumenti potrebni za registraciju vakcine koju je razvio `Gamelej` centar, uključujući podatke iz kliničkih ispitivanja na razmatranju. O registraciji će se odlučivati na osnovu rezultata ispitivanja".


Klinička ispitivanja formule započela su na moskovskom univerzitetu "Sečenov" 18. juna, a istraživanje u kojem je učestvovalo 38 dobrovoljaca, prošlo je bezbednosni protokol. Navodi se da su svi koji su učestvovali razvili imunitet na infekciju.

Brzina kojom je Rusija uspela da istraži i odobri formulu podigla je obrve na zapadu, ali Vadim Tarasov, naučnik iz "Sečenova", rekao je da je zemlja imala napredak, jer je provela poslednjih 20 godina razvijajući veštine u ovom polju i pokušala da sazna kako se virus prenosi.

Brzinu razvijanja vakcine je prilično lako shvatiti ako se uzme u obzir uticaj koji je koronavirus imao na najveću zemlju svetu. Sa više od 870.000 slučajeva, Rusija se nalazi među četiri zemlje koje su najteže pogođene epidemijom, zajedno sa SAD-om, Brazilom i Indijom. Sa 14.725 smrtnih slučajeva rusija je 11. na svetu, a mereći po glavi stanovnika, po stopi smrtnosti nalazi se na 47. mestu, iza Nemačke, ali iznad Austrije.

Tehnologija koja stoji iza ruske vakcine zasnovana je na adenovirusu, običnoj prehladi. Stvoreni na veštački način, proteini vakcine repliciraju koronavirus, izazivajući "imunološki odgovor sličan onome koji izaziva sam koronavirus", rekao je Tarasov. Drugim rečima, imunizacija je slična preživljavanju virusa, ali bez opasnosti po život.

Kiril Dmitriev, šef ruskog Fonda za zdravlje, koji je sponzorisao istraživanje, prošle sedmice je uporedio postupak otkrivanja vakcine sa kosmičkom trkom.

„Amerikanci su bili iznenađeni kada su čuli da se lansira `Sputnjik`, a isto je sa ovom vakcinom. Rusija će stići prva", rekao je on za američku TV. Prethodno je napomenuo da je rusko iskustvo u radu na lekovima protiv ebole i MERS-a dalo prednost njenim naučnicima u reagovanju na trenutnu pandemiju.

I druge zemlje razvijaju sopstvene potencijalne vakcine, od kojih su najznačajnije Britanija i SAD. Prošlog meseca, istraživači sa Univerziteta u Oksfordu saopštili su da se njihova formula čini sigurnom i da izaziva imuni odgovor. Napravljena je od genetski modofikovanog virusa. Vlada Velike Britanije već je naručila 100 miliona doza.


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © REUTERS / Dado Ruvic / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Naučnici Skolkovskog instituta za nauku i tehnologiju („Skolteh“) razvili su tehnologiju i napravili uređaj koji će omogućiti razvoj komponenata za sisteme mreže šeste generacije (6G) u Rusiji, saopštio je...


Kompanija NIS i Fakultet tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu uspostavili su danas saradnju u oblasti obrazovanja, istraživanja i transfera znanja. Memorandum o saradnji je u ime kompanije NIS...

„Roskosmos“ ne odustaje od saradnje sa SAD-om na projektu „Venera-D“, ali planira da se uzdrži od široke međunarodne saradnje na ovoj misiji, kažu u pres službi korporacije.


Na 24. Balkanskoj juniorskoj matematičkoj olimpijadi 2020, koja se od 9. do 13. septembra 2020. godine onlajn realizovana u organizaci Grčke matematiče asocijacije, naša šestočlana juniorska matematička reprezentacija je...

Vlada Rusije je odobrila upotrebu vojne infrastrukture za lansiranje kosmičkog sistema „Gonjec M“ u orbitu, navodi se u saopštenju. „Sistemi za vojnu namenu moći će da se koriste za naredna...


„Roskosmos“ je opovrgao informaciju da NASA otkazuje kupovinu mesta na kosmičkom brodu „Sojuz“ za let svojih kosmonauta na Međunarodnu kosmičku stanicu (MMS) u proleće 2021. godine.


Ostale novosti iz rubrike »