Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

Rusija radi na planu izgradnje rakete-nosača za višekratnu upotrebu

Rusija radi na planu izgradnje rakete-nosača za višekratnu upotrebu
08.08.2020. god.


Direktor ruske koemičke agencije „Roskosmos“ Dmitrij Rogozin izjavio je da će Rusija napraviti raketu-nosač za višekratnu upotrebu koja će umnogome prevazići raketu „Falkon 9“ kompanije „Spejs iks“ milijardera Ilona Maska.


Prema njegovim rečima, ta nova raketa biće u stanju da leti 100 puta, za razliku od „Falkon 9“ koja može da leti samo 10 puta, a glavna karakteristika je što će biti bazirana na metanu.„Ona će biti razvijena na platformi rakete-nosača za višekratnu upotrebu, a ne polu-višekratnu upotrebu, kao što je to slučaj sa `Spejs iksom`. To će biti raketa 21. veka“, rekao je on.


Rogozin je dodao da ruski inženjeri, iako se prilikom konstrukcije rakete ugledaju na svoje američke kolege, ne „pokušavaju da ih sustignu, već preteknu“.

Rogozin je poručio da se tadi na izradi nacrta plana novog spejs-šatla sa krilima poput čuvenog „Burana“, koji bi zamenio postojeći „Sojuz MS“.

Kako je objasnio, taj rad će potrajati dosta dugo, tako da će postojeći „Sojuz MS“ i dalje služiti svrsi i modernizovaće se sve dok ga novi šatl ne zameni.
 


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © RIA Novosti / Ministerstvo oboronы RF/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Naučnici Skolkovskog instituta za nauku i tehnologiju („Skolteh“) razvili su tehnologiju i napravili uređaj koji će omogućiti razvoj komponenata za sisteme mreže šeste generacije (6G) u Rusiji, saopštio je...


Kompanija NIS i Fakultet tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu uspostavili su danas saradnju u oblasti obrazovanja, istraživanja i transfera znanja. Memorandum o saradnji je u ime kompanije NIS...

„Roskosmos“ ne odustaje od saradnje sa SAD-om na projektu „Venera-D“, ali planira da se uzdrži od široke međunarodne saradnje na ovoj misiji, kažu u pres službi korporacije.


Na 24. Balkanskoj juniorskoj matematičkoj olimpijadi 2020, koja se od 9. do 13. septembra 2020. godine onlajn realizovana u organizaci Grčke matematiče asocijacije, naša šestočlana juniorska matematička reprezentacija je...

Vlada Rusije je odobrila upotrebu vojne infrastrukture za lansiranje kosmičkog sistema „Gonjec M“ u orbitu, navodi se u saopštenju. „Sistemi za vojnu namenu moći će da se koriste za naredna...


„Roskosmos“ je opovrgao informaciju da NASA otkazuje kupovinu mesta na kosmičkom brodu „Sojuz“ za let svojih kosmonauta na Međunarodnu kosmičku stanicu (MMS) u proleće 2021. godine.


Ostale novosti iz rubrike »