Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Rusija primila narudžbe za jednu milijardu doza prve vakcine protiv koronavirusa na svetu iz 20 zemalja

RT: Rusija primila narudžbe za jednu milijardu doza prve vakcine protiv koronavirusa na svetu iz 20 zemalja
12.08.2020. god.


Ukupno 20 zemalja iz Latinske Amerike, Bliskog istoka i Azije već je zatražilo prve doze ruske vakcine protiv koronavirusa, što je potvrdio i ruski predsednik Vladimir Putin.

Na konferenciji posvećenoj najavi registracije vakcine, generalni direktor Ruskog fonda za direktna ulaganja (RDIF) objasnio je da je već primio narudžbe za milijardu doza.

„Zajedno sa stranim partnerima spremni smo da proizvedemo više od 500 miliona doza vakcine godišnje“, objasnio je Kiril Dmitriev. Sve doze proizvedene u Rusiji koristiće se u zemlji, a doze za upotrebu u drugim zemljama biće napravljene u inostranstvu.


Prema njegovim rečima, RDIF takođe radi na programu humanitarne pomoći za zemlje u razvoju, s ciljem da vakcinu protiv koronavirusa učini dostupnom u državama koje sebi ne mogu priuštiti da naprave ili kupe.


Objašnjavajući da je vakcinacija akutni problem u najsiromašnijim zemljama na svetu, Dmitriev je rekao da Fond veruje da "ljudi širom sveta treba da imaju jednak pristup vakcini, bez obzira na njihovu finansijsku situaciju."


Ruski predsednik Vladimir Putin u utorak je objavio da je Rusija registrovala prvu na svetu vakcinu protiv koronavirusa. Nazvana „Sputnik V“, vakcina bi uskoro trebalo da uđe u masovnu proizvodnju, a široj javnosti će biti dostupna od januara 2021.godine. Iako je registrovana, vakcina će i dalje proći kroz više kliničkih ispitivanja u Rusiji i na Bliskom istoku.

Izvor: Vostok / RT  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © RDIF / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Naučnici Skolkovskog instituta za nauku i tehnologiju („Skolteh“) razvili su tehnologiju i napravili uređaj koji će omogućiti razvoj komponenata za sisteme mreže šeste generacije (6G) u Rusiji, saopštio je...


Kompanija NIS i Fakultet tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu uspostavili su danas saradnju u oblasti obrazovanja, istraživanja i transfera znanja. Memorandum o saradnji je u ime kompanije NIS...

„Roskosmos“ ne odustaje od saradnje sa SAD-om na projektu „Venera-D“, ali planira da se uzdrži od široke međunarodne saradnje na ovoj misiji, kažu u pres službi korporacije.


Na 24. Balkanskoj juniorskoj matematičkoj olimpijadi 2020, koja se od 9. do 13. septembra 2020. godine onlajn realizovana u organizaci Grčke matematiče asocijacije, naša šestočlana juniorska matematička reprezentacija je...

Vlada Rusije je odobrila upotrebu vojne infrastrukture za lansiranje kosmičkog sistema „Gonjec M“ u orbitu, navodi se u saopštenju. „Sistemi za vojnu namenu moći će da se koriste za naredna...


„Roskosmos“ je opovrgao informaciju da NASA otkazuje kupovinu mesta na kosmičkom brodu „Sojuz“ za let svojih kosmonauta na Međunarodnu kosmičku stanicu (MMS) u proleće 2021. godine.


Ostale novosti iz rubrike »