Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

Prva raketa „Sojuz-5“ će biti lansirana 2023. godine

Prva raketa „Sojuz-5“ će biti lansirana 2023. godine
06.09.2020. god.


Prva raketa „Sojuz-5“ će biti lansirana 2023. godine, a sredinom sledeće godine će početi njena proizvodnja, saopštio je generalni direktor Raketno-kosmičkog centra „Progres“, Dmitrij Baranov.


Proizvodnja nove ruske rakete srednje klase „Sojuz-5“ („Irtiš“), koja predstavlja zamenu za ukrajinsku raketu „Zenit“, počela 2016. godine. Za prvi stepen rakete planirano je da koriste motori RD-171MV, koji su modernizovani motori rakete „Zenit“. Na drugom stepenu će biti korišćeni motori RD-0124MS, modernizovani motori trećeg stepena rakete „Sojuz-2.16“, umesto ukrajinskog motora RD-120, koji je korišćen za „Zenit“.

„Trenutno se prave modeli. Početkom sledeće godine ćemo dobiti nove aluminijumske legure, od kojih ćemo praviti manji broj uzoraka za ispitivanje. Mislim, da ćemo sredinom sledeće godine početi da pravimo konstrukcije za prvu raketu“, rekao je Baranov.
„Roskosmos“ je u julu 2018. godine potpisao državni ugovor sa Raketno-kosmičkim centrom (RKC) „Energija“, koji je glavni projektant rakete „Sojuz 5“. Ugovor je potpisan na 61,2 milijardi rubalja za proizvodnju i ispitivanje rakete. Raketu će proizvoditi RKC „Progres“.

Planirano je da se u periodu 2023-2025. godine sa kosmodroma Bajkonur u okviru probnih letova „Sojuz-5“ lansira četiri puta.


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © Roskosmos/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Venecuelanski predsednik Nikolas Maduro je saopštio da je njegova zemlja razvila „visoko efikasan antivirusni lek“ koji desetkuje koronavirus bez ikakvih neželjenih efekata. Lek će biti predstavljen SZO-u na potvrdu,...


Na međunarodnom odmeravanju znanja iz matematike i fizike u Indoneziji naši srednjoškolci osvojili su četiri medalje i specijalne nagrade u različitim kategorijama

Dva ruska kosmonauta i jedan američki kosmonaut u letelici Sojuz MS-16 sleteli su bez problema u kazahstanske stepe nakon što su proveli više od šest meseci u orbiti na...


Samarski raketno-kosmički centar „Progres“ započeo je rad na izradi višekratne rakete na tečni prirodni gas „Amur-SPG“, izjavio je generalni direktor preduzeća Dmitrij Baranov.

  Kompanija Fejsbuk je predstavila nove 'Uslove korišćenja' ove platforme, kako bi se izborila sa sve većim kritikama medija i javnosti. 


SAD su potpisale ugovor sa sedam zemalja o upravljanju istraživanjem i eksploatacijom Meseca i njegovih resursa. Iako mnogi potpisnici tamo nisu ni sleteli, Rusija i Kina, možda i nije...


Ostale novosti iz rubrike »