Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Mesec tajanstveno rđa uprkos nedostatku vazduha i tečne vode

RT: Mesec tajanstveno rđa uprkos nedostatku vazduha i tečne vode
08.09.2020. god.


Uoči gomile novih misija na Zemljin prirodni satelit, istraživači su otkrili bizarnu i neočekivanu anomaliju na mesečevoj površini: bezvazdušni, tečni Mesec bez vode rđa.

Ovo zbunjujuće otkriće vuče korene iz 2008. godine kada je orbiter Čandrajan-1 Indijske organizacije za kosmička istraživanja istraživao Mesečevu površinu i otkrio vodeni led.


Tek su nedavno Šuai Li sa Havajskog univerziteta i njegovi kolege istraživači otkrili podatke koji se podudaraju sa oksidom gvožđa, hematitom, oblikom rđe koji obično zahteva prisustvo i kiseonika i vode.


„To je vrlo zagonetno“, rekao je Li.

„Mesec je grozno okruženje za nastajanje hematita.“


foto: © ISRO/NASA/JPL-Caltech/Brown University/USGS

Da bi gvožđe rđalo, potreban mu je oksidans, ali zahvaljujući vetru sa Sunca, površina Meseca bombardovana je vodonikom, upravo suprotnim od oksidatora, poznatog kao reduktor, koji dodaje elektrone umesto da ih oduzima od materijala sa kojim ima interakciju.

Istraživači tvrde da se tragovi kiseonika na Mesecu zapravo delovi iz Zemljine atmosfere, koje prenosi prošireno magnetno polje planete, poznato kao magnetosfera, dolazeći do Meseca na nekih 385,000 kilometara.


Magnetni rep takođe može objasniti zašto vodonik iz solarnih vetrova ne sprečava stvaranje rđe. Dok Mesec prolazi kroz magnetni rep tokom određenih delova svoje orbite, privremeno je zaštićen, pružajući kratak prozor za stvaranje rđe.

I na kraju, istraživači sugerišu da se mali komadići vodenog leda prošarani preko mesečeve površine aktiviraju dok se zasipaju brzim kosmičkim česticama prašine, što im omogućava da se mešaju sa gvožđem u tlu i stvaraju mesečevu rđu.

Ovaj predloženi model za stvaranje rđe može objasniti prisustvo hematita na drugim objektima poput asteroida, ali potrebno je više istraživanja, upozoravaju Li i njegov tim.

Razumevanje bezbrojnih složenosti na mesečevoj površini je presudno za budućnost istraživanja i potencijalnu ljudsku kolonizaciju, koja treba da započne u nekom obliku 2024. godine sa Nasinim misijama "Artemis".

Izvor: Vostok / RT  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © NASA / GSFC / Arizona State University / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Venecuelanski predsednik Nikolas Maduro je saopštio da je njegova zemlja razvila „visoko efikasan antivirusni lek“ koji desetkuje koronavirus bez ikakvih neželjenih efekata. Lek će biti predstavljen SZO-u na potvrdu,...


Na međunarodnom odmeravanju znanja iz matematike i fizike u Indoneziji naši srednjoškolci osvojili su četiri medalje i specijalne nagrade u različitim kategorijama

Dva ruska kosmonauta i jedan američki kosmonaut u letelici Sojuz MS-16 sleteli su bez problema u kazahstanske stepe nakon što su proveli više od šest meseci u orbiti na...


Samarski raketno-kosmički centar „Progres“ započeo je rad na izradi višekratne rakete na tečni prirodni gas „Amur-SPG“, izjavio je generalni direktor preduzeća Dmitrij Baranov.

  Kompanija Fejsbuk je predstavila nove 'Uslove korišćenja' ove platforme, kako bi se izborila sa sve većim kritikama medija i javnosti. 


SAD su potpisale ugovor sa sedam zemalja o upravljanju istraživanjem i eksploatacijom Meseca i njegovih resursa. Iako mnogi potpisnici tamo nisu ni sleteli, Rusija i Kina, možda i nije...


Ostale novosti iz rubrike »