Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Egipatski arheolozi otkrili 13 zapečaćenih kovčega starih 2500 godina

RT: Egipatski arheolozi otkrili 13 zapečaćenih kovčega starih 2500 godina
09.09.2020. god.


Ministarstvo turizma i starina potvrdilo je otkriće 13 drvenih kovčega u netaknutom stanju, od kojih je svaki star najmanje 2.500 godina i da su zapečaćeni kada su prvi put pokopani, a verovatno ih ima još.

Prema saopštenju za štampu, grobnica je otkrivena u blizini pustinjske nekropole Sakara u Egiptu, nekih 11 metara pod zemljom, sa drvenim sarkofazima koji su i dalje zapečaćeni i uglavnom neoštećeni, a neki čak imaju i originalnu boju na drvetu.


Prema rečima ministru turizma Kaleda al Ananija, takođe su pronađene tri zapečaćene niše, te da će verovatno biti mnogo više otkrića u ovoj grobnici tokom narednih meseci.S obzirom na besprekorno stanje grobnice, arheolozi očekuju da će pronači i blago skriveno u njoj.

Bilo koji predmet pronađen pored mrtvih rasvetliće njihov status, bogatstvo i uticaj, mada za sada, identitet preminulih ostaje misterija.

U međuvremenu, ministarstvo najavljuje događaje putem video snimaka, verovatno u pokušaju da vrati život u narušenu turističku industriju zemlje, koja je dodatno oslabljena pandemijom koronavirusa.

Egipatska vlada otvorila je pristup muzejima i kulturnim znamenitostima 1. septembra.

Izvor: Vostok / RT

   • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © Egyptian Ministry of Tourism and Antiquities/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Venecuelanski predsednik Nikolas Maduro je saopštio da je njegova zemlja razvila „visoko efikasan antivirusni lek“ koji desetkuje koronavirus bez ikakvih neželjenih efekata. Lek će biti predstavljen SZO-u na potvrdu,...


Na međunarodnom odmeravanju znanja iz matematike i fizike u Indoneziji naši srednjoškolci osvojili su četiri medalje i specijalne nagrade u različitim kategorijama

Dva ruska kosmonauta i jedan američki kosmonaut u letelici Sojuz MS-16 sleteli su bez problema u kazahstanske stepe nakon što su proveli više od šest meseci u orbiti na...


Samarski raketno-kosmički centar „Progres“ započeo je rad na izradi višekratne rakete na tečni prirodni gas „Amur-SPG“, izjavio je generalni direktor preduzeća Dmitrij Baranov.

  Kompanija Fejsbuk je predstavila nove 'Uslove korišćenja' ove platforme, kako bi se izborila sa sve većim kritikama medija i javnosti. 


SAD su potpisale ugovor sa sedam zemalja o upravljanju istraživanjem i eksploatacijom Meseca i njegovih resursa. Iako mnogi potpisnici tamo nisu ni sleteli, Rusija i Kina, možda i nije...


Ostale novosti iz rubrike »