Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Simulacija otkrila kako bi izgledala neuhvatljiva tamna materija kad bismo je mogli videti

RT: Simulacija otkrila kako bi izgledala neuhvatljiva tamna materija kad bismo je mogli videti
09.09.2020. god.

 
Istraživači iu Harvard & Smitsonian Centra za astrofiziku izveli su jednu od najnaprednijih simulacija tamne materije postigunte ikad i veruju da su stvorili sliku neuhvatljive, „nevidljive“ supstance.

Tamna materija dugo je zbunjivala naučnu zajednicu, uprkos tome što čini oko 85 posto sve materije u univerzumu. Ona čini osnovni deo naših najnaprednijih teorija o samom univerzumu i stoga je presudna za naše razumevanje ... pa, gotovo svega.


Međutim, fotografisanje je nemoguće jer ne stupa u interakciju sa svetlošću. Možemo je otkriti samo preko njenog gravitacionog uticaja na svetlost (ne možemo da vidimo vetar, ali možemo da budemo svedoci kako šuška lišćem i granama drveća, radi poređenja).

Naučnici su primetili pretpostavljeni uticaj tamne materije na galaktičkoj skali, jer ona stvara „oreole“ oko jata galaksija. Prema nedavnoj simulaciji koju su sproveli istraživači sa Harvarda, predvođeni Jiem Vangom, ovi oreoli tamne materije nastaju na svim masovnim slojevima, od galaktičkih pa sve do planetarnih.


foto: © Dr. Sownak Bose, Center for Astrophysics, Harvard University

Tokom petogodišnjeg istraživanja, razvoja i ispitivanja za izradu simulacije, tim je pretpostavio da tamna materija ima masu otprilike 100 puta veću od mase protona i da je sačinjena od slabo interaktivnih masivnih čestica (VIMP), u skladu sa jednom od vodećih teorija o tamnoj materiji.

Za razliku od prethodnih simulacija tamne materije, njihova simulacija je bila jedinstveno visoke rezolucije. Otkrili su da, bez obzira na razmere, ovi oreoli imali sličnu strukturu, te da su sve gušći prema centru i sve više difuzni prema ivici.

Manji oreoli planetarnih razmera su premali da bi se otkrili njihovim uticajem na okolnu svetlost, ali mogu potvrditi drugu teoriju o tamnoj materiji - da emituje gama zračenje kada se njene čestice međusobno sudare.

„Ovi mali oreoli mogu se proučavati samo simuliranjem evolucije kosmosa u velikom superračunaru“, rekao je Vang.

Ako se potvrdi, ovo bi još jednom otvorilo misteriju o gama-zračenju koje „svetli“ u centru naše galaksije. Zaista se veruje da tamna materija formira seme galaktičkih jata skupljajući se u duboki kosmos.
 
„Ovo bi potvrdilo pretpostavljenu prirodu tamne materije, koja možda ipak nije u potpunosti tamna“, rekao je koautor Simon Vajt sa Instituta za astrofiziku Maks Plank.

„Naše istraživanje baca svetlo na ove male oreole dok nastojimo da saznamo više o tome šta je tamna materija i ulozi koju ona igra u evoluciji univerzuma.“

Naučnici neprestano razvijaju i dorađuju nove modele kako bi pokušali da razumeju ovu misterioznu materiju, ali ova najnovija simulacija može da pomogne usmeravanju budućih istraživanja i ponudi još jedan trag na putu čovečanstva do objedinjene teorije svega.

Izvor: Vostok / RT  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © J. Wang; S. Bose/Center for Astrophysics / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Venecuelanski predsednik Nikolas Maduro je saopštio da je njegova zemlja razvila „visoko efikasan antivirusni lek“ koji desetkuje koronavirus bez ikakvih neželjenih efekata. Lek će biti predstavljen SZO-u na potvrdu,...


Na međunarodnom odmeravanju znanja iz matematike i fizike u Indoneziji naši srednjoškolci osvojili su četiri medalje i specijalne nagrade u različitim kategorijama

Dva ruska kosmonauta i jedan američki kosmonaut u letelici Sojuz MS-16 sleteli su bez problema u kazahstanske stepe nakon što su proveli više od šest meseci u orbiti na...


Samarski raketno-kosmički centar „Progres“ započeo je rad na izradi višekratne rakete na tečni prirodni gas „Amur-SPG“, izjavio je generalni direktor preduzeća Dmitrij Baranov.

  Kompanija Fejsbuk je predstavila nove 'Uslove korišćenja' ove platforme, kako bi se izborila sa sve većim kritikama medija i javnosti. 


SAD su potpisale ugovor sa sedam zemalja o upravljanju istraživanjem i eksploatacijom Meseca i njegovih resursa. Iako mnogi potpisnici tamo nisu ni sleteli, Rusija i Kina, možda i nije...


Ostale novosti iz rubrike »