Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

Sistemi za vojnu namenu moći će da se koriste za lansiranja rakete „Sojuz 2.1b“

Sistemi za vojnu namenu moći će da se koriste za lansiranja rakete „Sojuz 2.1b“
13.09.2020. god.


Vlada Rusije je odobrila upotrebu vojne infrastrukture za lansiranje kosmičkog sistema „Gonjec M“ u orbitu, navodi se u saopštenju.

„Sistemi za vojnu namenu moći će da se koriste za naredna lansiranja rakete-nosača ‘Sojuz 2.1b’ sa kosmodroma ‘Pleseck’. Ovu naredbu potpisao je premijer Mihail Mišustin“, navodi se u saopštenju.

Radi se o planiranom lansiranju sistema ‘Gonjec M’ u orbitu, koji obezbeđuje veze van područja pokrivenosti mobilnih operatera. Takođe, kao korisni teret biće lansirano nekoliko satelita koje su napravili ruski univerziteti, kao i svemirski moduli iz Finske, Sjedinjenih Američkih Država, Kanade, Litvanije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Nemačke. Među njima su uređaji za testiranje IoT tehnologija, istraživanje svemira i identifikaciju civilnih brodova.


U sopštenju se napominje se da će ova odluka omogućiti da se industriji privuku dodatna vanbudžetska sredstava, kao i da se ojačaju pozicije Rusije na globalnom tržištu svemirskih usluga.

Ranije je saopšteno da je za 28. septembar i u novembru-decembru 2020. godine planirano da se prvi put lansira šest satelita „Gonjec M“ na dve rakete-nosača „Sojuz 2.1b“ sa potisnim raketnim blokovima „Fregat“ sa kosmodroma „Pleseck“. Pre toga, on je lansiran raketama „Rokot“. Planira se da se ubuduće ovi sistemi lansiraju sa kosmodroma „Vostočni“.


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © RIA Novosti / Sergeй Mamontov/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Venecuelanski predsednik Nikolas Maduro je saopštio da je njegova zemlja razvila „visoko efikasan antivirusni lek“ koji desetkuje koronavirus bez ikakvih neželjenih efekata. Lek će biti predstavljen SZO-u na potvrdu,...


Na međunarodnom odmeravanju znanja iz matematike i fizike u Indoneziji naši srednjoškolci osvojili su četiri medalje i specijalne nagrade u različitim kategorijama

Dva ruska kosmonauta i jedan američki kosmonaut u letelici Sojuz MS-16 sleteli su bez problema u kazahstanske stepe nakon što su proveli više od šest meseci u orbiti na...


Samarski raketno-kosmički centar „Progres“ započeo je rad na izradi višekratne rakete na tečni prirodni gas „Amur-SPG“, izjavio je generalni direktor preduzeća Dmitrij Baranov.

  Kompanija Fejsbuk je predstavila nove 'Uslove korišćenja' ove platforme, kako bi se izborila sa sve većim kritikama medija i javnosti. 


SAD su potpisale ugovor sa sedam zemalja o upravljanju istraživanjem i eksploatacijom Meseca i njegovih resursa. Iako mnogi potpisnici tamo nisu ni sleteli, Rusija i Kina, možda i nije...


Ostale novosti iz rubrike »