Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

Potpisan Memorandum o saradnji između kompanije NIS i Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu

Potpisan Memorandum o saradnji između kompanije NIS i Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu
16.09.2020. god.


Kompanija NIS i Fakultet tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu uspostavili su danas saradnju u oblasti obrazovanja, istraživanja i transfera znanja. Memorandum o saradnji je u ime kompanije NIS potpisao Vadim Smirnov, zamenik generalnog direktora i direktor Funkcije za odnose sa državnim organima i korporativne komunikacije, a u ime Fakulteta tehničkih nauka dekan Rade Doroslovački.

Cilj Memoranduma je povezivanje naučnog rada koji se obavlja u okviru Fakulteta sa poslovnim aktivnostima NIS-a, što će doprineti naučnoj afirmaciji Fakulteta i uspešnijem poslovanju kompanije. Memorandumom je predviđena razmena znanja i iskustava u oblastima od interesa za poslovanje NIS-a, kroz realizaciju obuka i treninga, stručnih savetovanja i konsultacija, učešće u zajedničkim projektima, organizaciju uzajamnih gostujućih predavanja, kao i uključivanje studenata u programe NIS-a namenjene mladima i stručne prakse, u skladu sa potrebama i mogućnostima kompanije. Saradnja će se odvijati posredstvom NIS-ovog programa „Energija znanja“.Ž

Vadim Smirnov, zamenik generalnog direktora i direktor Funkcije za odnose sa državnim organima i korporativne komunikacije NIS-a, ocenio je da je saradnja kompanije sa Fakultetom tehničkih nauka prirodna, imajući u vidu da se NIS bavi naftom i gasom i da su mu potrebni tehnički obrazovani kadrovi.

„Pre dve godine ova saradnja je dobila novi značaj, jer smo, kao moderna kompanija, na sebe preuzeli još jedan smer razvoja koji se zove digitalizacija. U tom smislu polažemo veliku nadu u saradnju sa fakultetima, imamo već mnogobrojne projekte u planu i nezamisliva je organizacija tih projekata bez pomoći stručnjaka, a najbolji stručnjaci su tu. Ako hoćemo da budemo uspešni u digitalizaciji, mesto nam je na ovom fakultetu“, naveo je Smirnov.

Rade Doroslovački, dekan Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, takođe je ocenio da je saradnja kompanija i fakulteta potrebna i prirodna.

„To je jedna simbioza po kojoj smo mi čuveni u svetu. Vrlo je značajna saradnja i sa kompanijom NIS, sa kojom fakultet sarađuje već godinama, i to iz više razloga: kompanija obezbeđuje jako dobru praksu za naše studente, njihovi eminentni stručnjaci mogu da drže predavanja na fakultetu, imaju organizovane seminare, naši eksperti mogu da obučavaju stručnjake iz NIS-a, stručnjaci NIS-a mogu da pruže pomoć studentima u izradi diplomskih i master radova iz oblasti koje su značajne za NIS, kao i niz drugi koristi“, naveo je Doroslovački.

Potpisivanje ovog Memoranduma predstavlja nastavak saradnje NIS-a sa fakultetima od interesa za digitalni segment poslovanja kompanije i inovativne tehnologije koje NIS razvija. Saradnju na ovom polju NIS je započeo 2019. godine sa Elektronskim fakultetom u Nišu, da bi u junu 2020. godine bio potpisan i Memorandum o saradnji sa Elektrotehničkim fakultetom Univerziteta u Beogradu.

Kompanija NIS u okviru programa „Energija znanja“ već 8 godina ulaže u obrazovanje putem stipendiranja studenata i saradnje sa obrazovnim i naučnim institucijama u Srbiji i inostranstvu. Saradnju sa Fakultetom tehničkih nauka u Novom Sadu NIS je otpočeo 2014. godine opremanjem informatičkog kabineta u okviru Departmana za energetiku i procesnu tehniku na fakultetu. NIS organizuje gostujuća predavanja svojih stručnjaka na ovom fakultetu, praksu za studente i dodeljuje stipendije nekim od najboljih studenata fakulteta putem Fonda za darovite studente Univerziteta u Novom Sadu.

 


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © NIS/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Venecuelanski predsednik Nikolas Maduro je saopštio da je njegova zemlja razvila „visoko efikasan antivirusni lek“ koji desetkuje koronavirus bez ikakvih neželjenih efekata. Lek će biti predstavljen SZO-u na potvrdu,...


Na međunarodnom odmeravanju znanja iz matematike i fizike u Indoneziji naši srednjoškolci osvojili su četiri medalje i specijalne nagrade u različitim kategorijama

Dva ruska kosmonauta i jedan američki kosmonaut u letelici Sojuz MS-16 sleteli su bez problema u kazahstanske stepe nakon što su proveli više od šest meseci u orbiti na...


Samarski raketno-kosmički centar „Progres“ započeo je rad na izradi višekratne rakete na tečni prirodni gas „Amur-SPG“, izjavio je generalni direktor preduzeća Dmitrij Baranov.

  Kompanija Fejsbuk je predstavila nove 'Uslove korišćenja' ove platforme, kako bi se izborila sa sve većim kritikama medija i javnosti. 


SAD su potpisale ugovor sa sedam zemalja o upravljanju istraživanjem i eksploatacijom Meseca i njegovih resursa. Iako mnogi potpisnici tamo nisu ni sleteli, Rusija i Kina, možda i nije...


Ostale novosti iz rubrike »