Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

Naučnici u Skolkovu napravili uređaj koji će omogućiti razvoj komponenata za sisteme mreže šeste generacije

Naučnici u Skolkovu napravili uređaj koji će omogućiti razvoj komponenata za sisteme mreže šeste generacije
20.09.2020. god.


Naučnici Skolkovskog instituta za nauku i tehnologiju („Skolteh“) razvili su tehnologiju i napravili uređaj koji će omogućiti razvoj komponenata za sisteme mreže šeste generacije (6G) u Rusiji, saopštio je institut.


„Uređaj napravljen u 'Skoltehu' otvara nove perspektive za razvoj komponenata 6G-sistema, između ostalog, konvertora signala iz terahercovog u optički opseg. Institut se u svom radu oslanja na naprednu naučnu i laboratorijsku bazu i proizvodne veze sa vodećim ruskim kompanijama“, navedeno je u saopštenju.
Novi uređaj omogućava modulaciju optičkog zračenja talasne dužine od 1,5 mikrometra i električnim signalom frekvencije do 10 gigaherca.

„Budućnost mobilne komunikacije sastoji se u potpunoj integraciji transportnog segmenta za optičke kablove sa kompaktnim radio-modulima. Bez preuveličavanja se može reći da su slična istraživanja apsolutno prelomna za dalju i punu lokalizaciju proizvodnje infrastrukturne i terminalne opreme 6G u Rusiji“, izjavio je šef Centra za kompetenciju Nacionalne tehnološke inicijative na bazi „Skolteha“ za tehnologije bežične veze i interneta Dmitrij Lakoncev.

U saopštenju se dodaje da je ubuduće planirano da se proširi frekvencijski opseg na stotine gigaherca, kao i da se poveća nomenklatura proizvedenih elemenata. Pored toga, razmatra se mogućnost proširenja spektra primena ove klase uređaja u proizvodnji infrastrukture za deo za optičke kablove mreža šeste generacije.


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © RIA Novosti / Яkov Andreev/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Venecuelanski predsednik Nikolas Maduro je saopštio da je njegova zemlja razvila „visoko efikasan antivirusni lek“ koji desetkuje koronavirus bez ikakvih neželjenih efekata. Lek će biti predstavljen SZO-u na potvrdu,...


Na međunarodnom odmeravanju znanja iz matematike i fizike u Indoneziji naši srednjoškolci osvojili su četiri medalje i specijalne nagrade u različitim kategorijama

Dva ruska kosmonauta i jedan američki kosmonaut u letelici Sojuz MS-16 sleteli su bez problema u kazahstanske stepe nakon što su proveli više od šest meseci u orbiti na...


Samarski raketno-kosmički centar „Progres“ započeo je rad na izradi višekratne rakete na tečni prirodni gas „Amur-SPG“, izjavio je generalni direktor preduzeća Dmitrij Baranov.

  Kompanija Fejsbuk je predstavila nove 'Uslove korišćenja' ove platforme, kako bi se izborila sa sve većim kritikama medija i javnosti. 


SAD su potpisale ugovor sa sedam zemalja o upravljanju istraživanjem i eksploatacijom Meseca i njegovih resursa. Iako mnogi potpisnici tamo nisu ni sleteli, Rusija i Kina, možda i nije...


Ostale novosti iz rubrike »