Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

Naučnici u Skolkovu napravili uređaj koji će omogućiti razvoj komponenata za sisteme mreže šeste generacije

Naučnici u Skolkovu napravili uređaj koji će omogućiti razvoj komponenata za sisteme mreže šeste generacije
20.09.2020. god.


Naučnici Skolkovskog instituta za nauku i tehnologiju („Skolteh“) razvili su tehnologiju i napravili uređaj koji će omogućiti razvoj komponenata za sisteme mreže šeste generacije (6G) u Rusiji, saopštio je institut.


„Uređaj napravljen u 'Skoltehu' otvara nove perspektive za razvoj komponenata 6G-sistema, između ostalog, konvertora signala iz terahercovog u optički opseg. Institut se u svom radu oslanja na naprednu naučnu i laboratorijsku bazu i proizvodne veze sa vodećim ruskim kompanijama“, navedeno je u saopštenju.
Novi uređaj omogućava modulaciju optičkog zračenja talasne dužine od 1,5 mikrometra i električnim signalom frekvencije do 10 gigaherca.

„Budućnost mobilne komunikacije sastoji se u potpunoj integraciji transportnog segmenta za optičke kablove sa kompaktnim radio-modulima. Bez preuveličavanja se može reći da su slična istraživanja apsolutno prelomna za dalju i punu lokalizaciju proizvodnje infrastrukturne i terminalne opreme 6G u Rusiji“, izjavio je šef Centra za kompetenciju Nacionalne tehnološke inicijative na bazi „Skolteha“ za tehnologije bežične veze i interneta Dmitrij Lakoncev.

U saopštenju se dodaje da je ubuduće planirano da se proširi frekvencijski opseg na stotine gigaherca, kao i da se poveća nomenklatura proizvedenih elemenata. Pored toga, razmatra se mogućnost proširenja spektra primena ove klase uređaja u proizvodnji infrastrukture za deo za optičke kablove mreža šeste generacije.


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © RIA Novosti / Яkov Andreev/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Na međunarodnom odmeravanju znanja iz matematike i fizike u Indoneziji naši srednjoškolci osvojili su četiri medalje i specijalne nagrade u različitim kategorijama


Dva ruska kosmonauta i jedan američki kosmonaut u letelici Sojuz MS-16 sleteli su bez problema u kazahstanske stepe nakon što su proveli više od šest meseci u orbiti na...

Samarski raketno-kosmički centar „Progres“ započeo je rad na izradi višekratne rakete na tečni prirodni gas „Amur-SPG“, izjavio je generalni direktor preduzeća Dmitrij Baranov.


  Kompanija Fejsbuk je predstavila nove 'Uslove korišćenja' ove platforme, kako bi se izborila sa sve većim kritikama medija i javnosti. 

SAD su potpisale ugovor sa sedam zemalja o upravljanju istraživanjem i eksploatacijom Meseca i njegovih resursa. Iako mnogi potpisnici tamo nisu ni sleteli, Rusija i Kina, možda i nije...


  Dvojica Rusa i jedan Amerikanac otputovali su na šestomesečni boravak na Međunarodnu kosmičku stanicu (MKS) u okviru misije Sojuz MS-17, prve koja je koristila najsavremeniju shemu pristajanja, a koja...


Ostale novosti iz rubrike »