Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Maduro kaže da su venecuelanski naučnici razvili lek koji „uništava 100% koronavirus“ bez neželjenih efekata

RT: Maduro kaže da su venecuelanski naučnici razvili lek koji „uništava 100% koronavirus“ bez neželjenih efekata
26.10.2020. god.


Venecuelanski predsednik Nikolas Maduro je saopštio da je njegova zemlja razvila „visoko efikasan antivirusni lek“ koji desetkuje koronavirus bez ikakvih neželjenih efekata. Lek će biti predstavljen SZO-u na potvrdu, dodao je on.

„Želim da kažem da je Venecuela razvila lek koji uništava 100 posto koronavirusa“, rekao je Maduro, opisujući ga kao „visoko efikasan antivirusni lek“.

 


Dizajnirao ga je Venecuelanski institut za naučna istraživanja (IVIC), koji je poslednjih šest meseci radio na leku protiv virusa, dodao je Maduro.

 

Lek se zasniva na molekulu nazvanom TR-10, koji je izolovan i kada se suprotstavi virusu, dokazao je njegovu apsolutnu efikasnost, ustvrdio je Maduro.

Maduro je rekao da su studiju već pregledali stručnjaci i naučnici i da će biti predstavljena Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO) kako bi mogla potvrditi ove nalaze.

Dok je promovisao potencijalni proboj u terapiji protiv koronavirusa, Maduro je rekao da se Venecuela raduje „pružanju ovog tretmana svetu“, čestitajući IVIC-u na „ovom velikom doprinosu čovečanstvu“. Masovna proizvodnja leka biće olakšana putem „međunarodnih saveza“, rekao je on, bez dodatnih elaboracija.

Novorazvijeni lek je potpuno siguran, navodi Institut, insistirajući da „ne utiče na zdrave molekule u telu“ i da ne rezultira nikakvim neželjenim efektima.

Studije su sprovedene na virusnim ćelijama izolovanim od venecuelanskih pacijenata sa koronavirusom, rekla je Gabriela Himenez, ministark nauke i tehnologije.

Molekul je derivat ursolne kiseline, koji je „pokazao stopostotnu inhibiciju replikacije virusa in vitro [izvan živog organizma]“, rekla je ona.

Ranije ovog meseca, Venecuela je postala prva latinoamerička država koja je dobila rusku vakcinu "Sputnik V". Očekuje se da će oko 2.000 ljudi biti imunizovano u Venecueli u okviru faze III. Registrovana je u Rusiji u avgustu, što je čini prvom registrovanom vakcinom protiv koronavirusa na svetu.

Izvor: Vostok / RT


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © Twitter / The Venezuelan Institute for Scientific Research (IVIC) / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

  Ruska kosmička agencija "Roskosmos" mogla bi biti pogođena američkim sankcijama po prvi put ikada, dok nacrt takvog dokumenta otkriva da bi i Ministarstvo odbrane moglo postati predmet ekonomskih kazni...


Porparol predsednika Vladimira Putina, Dmitrij Peskov je komentarišući dostignuća Kine u okviru misije za istraživanje Marsa, rekao da Rusija pozdravlja uspehe kolega, te je saradnju u istraživanju kosmosa između...

Kineska kosmička agencija započela je projekat sakupljanja kamenja sa mesečeve površine automatizovanim letelicama i njihovog vraćanja na Zemlju, podvig koji su postigle samo dve druge države, a poslednji pokušaj...


Još početkom ovog meseca postojala je mogućnost da ova jedinstvena platforma završi kao staro gvožđe. A sada je odlučeno da se u nju ulože milijarde.

Učesnici programa „Nova generacija“ učestvovaće u jednom od ključnih događaja ruske godine sećanja i slave - Međunarodnom naučno-praktičnom forumu „Lekcije iz Nirnberga“. Mladi lideri iz Bugarske, Crne Gore, Srbije...


Bio je to krajnje složen eksperiment u kome su psi Veterok i Ugoljok tri puta po nepuna dva meseca proveli nepokretni u istom položaju. I postali su narodni ljubimci. ...


Ostale novosti iz rubrike »