BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

„Roskosmos“ počeo rad na motoru rakete za višekratnu upotrebu

„Roskosmos“ počeo rad na motoru rakete za višekratnu upotrebu
11.11.2020. god.


Projektni biro za hemijsko inženjerstvo "Isaev" (deo Roskosmosa) započeo je stvaranje motora rakete za višekratnu upotrebu "Krilo SV", saopštila je za RIA Novosti pres služba preduzeća.

U aprilu 2018. godine šef "Roskosmosa" Dmitrij Rogozin, koji je tada bio zamenik premijera, rekao je da Rusija zbog svog geografskog položaja ne treba da stvori rakete poput Ilona Muska, već da treba da koristi šemu za povratak krilatih letelica. Prema njegovim rečima, "Spejs iks" lansira rakete sa rta Kanaveral i „hvata“ morske platforme, ali u ruskim uslovima takva platforma ne može da postoji. U oktobru 2019. ponovio je istu ideju. U aprilu 2020. godine Rogozin je takvu raketu nazvao efikasnijom od Maskove "Falkon 9".


"U skladu sa projektnim zadatkom Biro za hemijsko inženjerstvo "Isaev"  je 2. novembra laboratorija Fondacije za napredna istraživanja na razvoju kriogenog motora počeka je rad na eksperimentalnom demonstratoru višekratnih raketnih jedinica "Krilo SV"“, saopštila je agenciji pres služba.


Glavni izvršilac projekta je "CNIIMAŠ". Takođe je odgovoran za ukupan razvoj rakete. Ranije je objavljeno da bi raketni motor mogao da nosi ime „Vihor“.

Rad na projektu rakete "Krilo SV" započeo je pre nekoliko godina, a u februaru 2020. godine započeo je razvoj demonstratora leta. Letački testovi demonstratora, odnosno njegovo prvo punopravno lansiranje, zakazani su za 2023. godinu. Nakon ispitivanja, doneće se odluka o stvaranju rakete.

"Krilo-SV" višstepena laka raketa za višekratnu upotrebu. Raketa će biti dugačka šest metara, prečnik 0,8 metara. Raketa će putovati hipersoničnom brzinom - do 6 mahova. Planirano lansiranje će se izvesti sa poligona Kapustin Jar prema Kaspijskom moru. Pretpostavlja se da će se nakon odvajanja drugog stepena, koji će nastaviti let sa satelitom, prvi stepen za ponovnu upotrebu vratiti na kosmodrom koristeći avionski motor.

   • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © FPI/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE


Prema rezultatima prve i druge faze kliničkih ispitivanja, imunološka efikasnost vakcine „EpiVakKorona“ protiv koronavirusa bila je sto posto, saopštil

Identitet početnog slučaja koronavirusa, takozvanog „nultog pacijenta“, mogao bi zauvek ostati misterija, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO), pozivajući zemlje da pojačaju saradnju i razmenu informacija u na


Rezultati kliničkih ispitivanja vakcine protiv koronavirusa, koju je napravio naučni centar „Čumakov“ Ruske akademije nauka, veoma su dobri i ona

Na 17. Međunarodnoj Žautikovskoj olimpijadi iz matematike, fizike i informatike, koja je ove godine održana na daljinu od 7. do 14. januara, učenici Matematičke gimnazije osvojili su sedam medalja....Ostale novosti iz rubrike »