BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Rusija registrovala treću domaću vakcinu protiv koronavirusa

RT: Rusija registrovala treću domaću vakcinu protiv koronavirusa
20.02.2021. god.


U Rusiji je registrovana treća vakcina protiv koronavirusa, saopštio je premijer Mihail Mišustin. Lek, nazvan "KoviVaK", razvio je Naučni centar Čumakov u Moskvi.

Nova formula, koja tek treba da završi fazu tri ispitivanja, koristi najtradicionalniju tehnologiju od svih rešenja za borbu protiv koronavirusa ruske proizvodnje. "KoviVak" je virusna vakcina koja sadrži ili oslabljene ili deaktivirane sojeve infekcije, kultivisane posebno za njenu proizvodnju.

Tim naunika koji ju je razvio, ranije je saopštio da je velika većina vakcina širom sveta izgrađena na ovoj tehnologiji.


Očekuje se da će pilot serija od 120.000 doza biti dostupna ruskoj javnosti sredinom marta, izjavio je Mišustin. Navodi se da će se težiti i izvozu vakcine u druge zemlje, poput prve vkacine "Sputnjik V", koju je razvio "Gamalej".


Uzorak virusa koji je korišćen za stvaranje vakcine uzet je od pacijenta hospitalizovanog u Moskovskoj regiji, ranije je saopštio direktor Centra "Čumakov", Ajdar Išmuhametov. Pokazalo se da je uzorak bio dovoljno „kooperativan“ da bi uspeo u laboratoriji, pružajući naučnicima materijal potreban za proizvodnju vakcine.

Prva vakcina protiv koronavirusa koju je registrovala Rusija, "Sputnik V", oslanja se na jedinstvenu dvovektorsku humanu adenovirusnu tehnologiju. U osnovi, čestice koronavirusa se ubacuju u oslabljeni adenovirus, koji je genetski modifikovani virus gripa koji se ne može reprodukovati u ljudskom telu. Zatim pokreće potrebnu reakciju imuniteta. "Sputnik V" koristi dva različita adenovirusna vektora za prvu i drugu dozu i efikasnija je odbrana u poređenju sa drugim vakcinama koje koriste isti vektor za obe doze.

Druga doza, "EpiVakKorona", koju je razvio Institut "Vektor" sa sedištem u Sibiru, koristi sintetizovane čestice virusa. U ljudsko telo ih unose proteini nosači. Za razliku od nekih stranih konkurenata, sve vakcine ruske proizvodnje, uključujući potpuno novi "KoviVak", mogu se čuvati u običnim frižiderima, što u velikoj meri olakšava logistiku i distribuciju.


Očekuje se da će u budućnosti biti predstavljeno još ruskih antikoronavirusnih vakcina. Sve u svemu, u ruskim naučnim centrima je u toku razrađivanje preko 20 različitih vakcina, prema podacima iz agencije za zaštitu potrošača "Rospotrebnadzora".


"Sputnjik V" je već odobren za hitne potrebe u više zemalja širom sveta. San Marino je postao 30. država koja ga je odobrila, saopštio je u RDIF, koji je finansirao njen razvoj. Već je proizvedeno najmanje 10 miliona doza vakcine. Do sada je proizvodnja "EpiVakKorone" nešto skromnija, sa oko 80.000 doza koje su dostupne.

Izvor: Vostok / RT


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © Reuters / Maxim Shemetov / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Prva komponenta nove ruske orbitalne stanice biće spremna za lansiranje 2025. godine i to će biti Naučno-energetski modul (NEM), namenjen Međunarodnoj kosmikoj stanici (MKS) , rekao je šef "Roskosmosa"...


Rusija će se povući iz projekta Međunarodne kosmičke stanice (MKS) za četiri godine, saopštio potpredsednik vlade Jurij Borisov u za TV kanal „Rusija 1“. Odluka je

Kapsula "Sojuz MS-17" u kojoj su kosmonauti Sergej Rižikov i Sergej Kud-Sverčkov iz "Roskosmosa" i kosmonaut Kejt Rubins iz NASA-e spustila se u Kazahstanu, dovodeći trio kući nakon šestomesečne...


  Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za inovacije i tehnološki razvoj i predsednik Međuvladinog komiteta za saradnju sa Ruskom Federacijom Nenad Popović izjavio je danas da je...

Predsednik Vladimir Putin potpisao je planove da zemlja započne izgradnju orbitalne stanice sa ljudskom posadom koja bi na kraju zamenila Međunarodnu kosmičku stanicu (MKS), koja je, izgleda, na izdisaju. ...


Na institutu „Torlak“ je pokrenuta proizvodnja vakcine protiv virusa korona „Sputnjik V“ i u budućnosti će moći da se izv


Ostale novosti iz rubrike »