booking.com
Početna stranica > Novosti

SAD: Imamo dve revizionističke i vaskrsle nacije - Rusiju i Kinu, treba ih obuzdati

SAD: Imamo dve revizionističke i vaskrsle nacije - Rusiju i Kinu, treba ih obuzdati
17.01.2019. god.

Sjedinjene Američke Države bi za potrebe obuzdavanja Rusije i Kine trebalo da razviju nove vojne brodove, uključujući i morske dronove, izjavio je komandant američke mornarice viceadmiral Rič Braun.

„Takođe su nam potrebni i srednji i veliki bespilotni brodovi. Potrebna nam je fregata spremna za borbu i potreban nam je veliki borbeni brod“, rekao je Braun na simpozijumu udruženja američkih pomorskih snaga.

Viceadmiral je naglasio da je razvoj i uvođenje takvih brodova povezan sa novonastalom „erom suparništva velikih sila“.

„Ovog puta imamo dve revizionističke i vaskrsle nacije - Rusiju i Kinu. Rusija ponovo šalje svoje nuklearne podmornice u područje GI-UK (između Grenlanda i Velike Britanije) i baca nam izazov u istočnom Sredozemlju i severnom Atlantiku“, istakao je Braun.

Prema njegovim rečima, Kina takođe predstavlja izazov Sjedinjenim Američkim Državama u oblasti ostrva u blizini svoje obale, gde kineska mornarica prati „svaki američki brod“.

Među drugim pretnjama on je naveo i „regionalne zemlje-izgnanike“ — Severna Koreja i Iran, kao i „ekstremizam“ protiv koga treba nastaviti borbu.


  • Izvor
  • foto: csis.org/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je rekao da je predlog Beograda u pregovorima sa Prištinom – razgraničenje. Možda ima i drugih ideja oko kojih može da se postigne kompromis,...


Predsednik SAD Donald Tramp predložio je vojsci Venecuele da podrži opoziciju zemlje, između ostalog da propusti humanitarni konvoj, ili će izgubiti sve.


EU ne isključuje mogućnost proširenja sankcija za Venecuelu, ali još uvek nema donete odluke, rekla je šef evropske diplomatije Federika Mogerini.

Visoki predstavnik Evropske Unije za spoljnu politiku Federika Mogerini potvrdila je da su zemlje EU postigle konsenzus kada je reč o uvođenju novih sankcija protiv Ruske Federacije. Ranije j


Sirijski predsednik Bašar Asad je izjavio da drugi deo ustavne komisije sirijske opozicije ne predstavlja sirijski narod, već stajalište Turske. Odluka o formiranju ustavne komisije Sirijske Arapske Republike donesena j...


Ostale novosti iz rubrike »