Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

Evroazisjki ekonomski savez i Srbija potpisali sporazum o slobodnoj trgovini

Evroazisjki ekonomski savez i Srbija potpisali sporazum o slobodnoj trgovini
25.10.2019. god.


Evroazijski ekonomski savez potpisao je sporazum o slobodnoj trgovini sa Srbijom.

Dokument su potpisali predsednik Odbora Evroazijske ekonomske komisije Tigran Sargajan, premijeri zemalja saveza kao i predsednik Vlade Srbije Ana Brnabić.

Srbiji je potpisivanjem sporazuma otvoren pristup tržištu od 183 miliona ljudi.

Navodi se da trgovinski sporazum ne samo da u potpunosti usklađuje uslove trgovine Belorusije, Kazahstana i Rusije sa Srbijom, sa kojima već imaju bilateralne sporazume o slobodnoj trgovini, već se takođe stvara sličan režim za jermensku i kirgistanksu robu.

"Srbija već ima trgovinske sporazume sa Rusijom, Kazahstanom i Belorusijom. Sada se Jermenija i Kirgistan spajaju. Realizujemo važnu funkciju - objedinićemo preferencijalni trgovinski režim za sve zemlje Saveza. Ovaj sporazum će dati novi podsticaj širenju trgovinske i ekonomske saradnje sa Srbijom", objasnio je Sargsjan.

Napominje se da je tokom pregovora bilo moguće značajno ažurirati regulatorni deo sporazuma, koji je uključivao najsavremenije pravne inovacije, posebno u pogledu primene zaštitnih mera, rešavanja sporova i pravila o poreklu robe.

"Dogovori postignuti, prvo, otvaraju suštinski novo tržište robe Jermenije i Kirgistana uz neposredan bescarinski pristup ogromnoj većini roba izvoznog profila, i drugo, stvaraju se nove izvozne mogućnosti za proizvođače Belorusije, Kazahstana i Rusije", dodala je ministar Saveta Veronika Nikišina.
    • Izvor
  • / vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Ministarstvo spoljnih poslova u Pekingu pozvalo je London da preispita svoju politiku koja nudi vize za stanovnike Hong Konga sa britanskim prekomorskim statusom i utire put britanskom ka državljanstvu. ...


Portparol EU Peter Stano kaže da su u Briselu „primetili“ izveštaje da Ministarstvo odbrane Rusije namerava da otvori kancelariju u Beogradu, a u kontekstu jačanja ruskih vojnih veza sa...

Azerbejdžanski predsednik Ilham Alijev izjavio je da ne isključuje mogućnost "kulturne autonomije" Jermena u Nagorno-Karabahu, ali da "o referendumu nema ni govora“.


Situacija oko Saveza Rusije i Belorusije je složena, naše zemlje nemaju mnogo prijatelja, moramo zajednički da odgovorimo na nove izazove, izjavio je beloruski lider Aleksandar Lukašenko na sastanku sa...

Napalivši "dobar odnos" predsednika Donalda Trampa sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom, Džo Bajden je zbunio gledaoce rasprave pozivajući se na "dobar odnos" između SAD-a i Adolfa Hitlera.


Peking je saopštio da će preduzeti odgovarajuće mere u znak odmazde protiv odluke Vašingtona da prisili nekoliko kineskih novinskih organizacija da se registruju kao strane misije koje deluju u...


Ostale novosti iz rubrike »