booking.com
Početna stranica > Novosti

Godfri: SAD žele sporazum o međusobnom priznanju Srbije i Kosova

Godfri: SAD žele sporazum o međusobnom priznanju Srbije i Kosova
04.11.2019. god.


Sjedinjene Američke Države žele sporazum Beograda i Prištine koji se u "idealnim okolnostima" zasniva na međusobnom priznanju, izjavio je Entoni Godfri, novi ambasador Sjedinenih Država u Srbiji, poručujući da ne planira da srbskim liderima "drži lekcije", već da se nada otvorenom dijalogu.

 
"Ne planiram da sa srbskim liderima imam pristup kao da ću da im držim lekcije. Nadam se otvorenom dijalogu, a kada bude potrebno da im kažem nezgodne stvari, reći ću ih direktno, u privatnim razgovorima, koliko god je to moguće, jer je na taj način diplomatski rad najefikasniji", rekao je Godfri Politiku.
 
Kazao je da srbska javnost ne treba da bude zbunjena zbog istovremenog imenovanja Metjua Palmera za specijalnog izaslanika SAD za zapadni Balkan i Ričarda Grenela za specijalnog predstavnika Bele kuće za pregovore Beograda i Prištine, već da je to vrlo pozitivan signal koji pokazuje koliko je Vašington zainteresovan za napredak dijaloga dve strane.

Godfri kaže da SAD smatraju da se ukazala važna prilika i da se nadaju da će rukovodstvo Srbije umeti da iskoristi tu energiju Vašingtona.
 
"Ona pokazuje da su SAD zainteresovane da dođe do napretka u tom procesu (dijaloga Beograda i Prištine). Metju Palmer je veliki ekspert za ovaj region i poznaje brojne lidere, ali i istoriju izazova koji ovde postoje. Ambasador Rik Grenel donosi političku težinu koju predstavlja Bela kuća i pokazuje koliko je sada ovo pitanje značajno za Vašington", ističe američki ambasador
 
Godfri je ocenio da obojica traže ponovno uspostavljanje dijaloga, ohrabruju, te da se nada da pomažu Prištini i Beogradu da zajedno dođu do rešenja od kojeg će obe strane imati korist.

Nešto što će biti dogovoreno na lokalu i što će trajati dugo, jer je to važno za regionalnu stabilnost", rekao je Godfri.
 
Upitan da li je za Sjedinjene Države ideja promene granica i razmene teritorije uopšte na stolu i da li misli na priznanje nezavisnosti, on je rekao da je važno da se dođe do suštinskih razgovora.
 
"Ovde bih morao da citiram Metjua Palmera koji kaže da o ovom pitanju nema crvenih linija, niti blanko podrške. To je dobar način da se objasni kako Vašington pristupa ovom pitanju. Nećemo da definišemo način na koji dve strane, Beograd i Priština, treba da dođu do rešenja", rekao je Godfri.

Važno je, nastavio je, da dođe do suštinskih razgovora Prištine i Beograda i da se treba rešiti svih mogućih prepreka kako bi se došlo do održivog rešenja koje bi doprinelo stabilnosti i prosperitetu regiona.
 
Prema njegovim rečima, "takse, kampanja povlačenja priznanja nezavisnosti, sve su to važni izazovi".
 
Na pitanje da li u Vašingtonu postoji nekakav vremenski okvir za postizanje sporazuma Beograda i Prištine, Godfri je rekao da SAD "ne žele da događaji u obe zemlje uspore naš zajednički posao", ali je i dodao da Vašington, takođe, ne želi da postavlja bilo kakve veštačke rokove.


  • Izvor
  • Foto: © RIA Novosti / Igorь Mihalev/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Spreman na rat, izraelski premijer želi da Vašington odobri dalje širenje Izraela u Jordanskoj dolini, samo nekoliko dana nakon što je pozvao Donalda Trampa da ne propusti retku šansu...


Albanski premijer Edi Rama je poslao poruku predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću s pitanjem kako je moguće da se u današnje vreme negira "dokumentovani ratni zločin", aludirajući na navodni masakr...

Severna Koreja je saopštila da je izvršila „testiranje od velikog značaja“ za rukovodstvo zemlje na raketnom poligonu blizu kineske granice, dodajući da će to pomoći da se promeni „strateški...


Ambasador Severne Koreje u UN-u odbacio je poziv Vašingtona na "trajan i značajan dijalog", rekavši da je denuklearizacija koju je tražila Trampova administracija već "nestala sa pregovaračkog stola".

„Velika počast za hrabru srpsku vojsku i srbski narod“


Moskva je spremna da produži poslednji glavni sporazum o kontroli nuklearnog oružja, bez uslova ili razgovora, rekao je predsednik Vladimir Putin, ponovljajući stav Rusije o sporazumu START koji ističe...


Ostale novosti iz rubrike »