Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

Stoltenberg: Ukrajina će se pridružiti NATO-u

Stoltenberg: Ukrajina će se pridružiti NATO-u
05.11.2019. god.


Ukrajina će se pridružiti NATO-u, rekao je generalni sekretar Severnoatlantskog saveza Jens Stoltenberg u intervjuu za TV kanal "1+1".

"Svi saveznici složili su se da će Ukrajina postati članica NATO-a. Crna Gora se NATO-u pridružila tek pre dve godine, Severna Makedonija će za nekoliko meseci postati članica NATO-a, a to smo videli i pre pada Berlinskog zida. Poljska, baltičke zemlje - niko nije mogao da sanja ni da zamisli da će one biti u NATO-u ", rekao je Stoltenberg.


Takođe je obećao da će ova organizacija pomoći Kijevu da ojača reforme i modernizuje društvo kako bi ta zemlja mogla da se pridruži savezu.

Na pitanje novinara da li će NATO ostaviti Ukrajinu u „sivu zonu“ između Rusije i Evrope, Stoltenberg je rekao da je ova država jedan od 40 partnera saveza.

"Za neke zemlje partnerstvo je prvi korak ka članstvu. Ali za sve zemlje partnerstvo je odnos sa NATO-om na stalnoj osnovi. Treba shvatiti da postoji velika udaljenost između statusa `bez odnosa` i `punopravnog članstva` ", rekao je Stoltenberg, prenose RIA Novosti.

Dodao je da je za punopravno članstvo Ukrajine potrebno "razmisliti o tome šta organizacija može učiniti zajedno sa ovom državom.
Krajem oktobra, Stoltenberg je rekao da put za pridruživanje alijansi nije lak, a da oni koji to žele treba prođu kroz njega, što zahteva značajne reforme, ali da vrata NATO-a ostaju otvorena za Ukrajinu.


  • Izvor
  • Foto: © NIDS/NATO Multimedia Librar/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Berlin je pozvao "sve strane" da izbegnu eskalaciju tenzija nakon ubistva iranskog naučnika, za koje Teheran smatra da je izraelska operacija. Iranski lider se obavezao da će krenuti za...


Sirija je osudila atentat na iranskog nuklearnog fizičara Mohsena Fahrizadeha, nazvavši ga zastrašujućim „terorističkim napadom na nauku“, dok Izrael poriče umešanost. S

Ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović proglašen je za personu non grata i od njega je zatraženo da napusti Crnu Goru, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Crne...


Američki državni sekretar Majk Pompeo izjavio je da su nove američke sankcije protiv ruskih i kineskih kompanija uvedene zbog toga što te kompanije "doprinose razvoju iranskog raketnog programa".

Stav Mađarske o vetu na budžet i fond za oporavak Evropske unije ostaje čvrst, poručio je mađarski premijer Viktor Orban, dodajući da ne želi da traži kompromis o pitanju...


Iranski predsednik Hasan Rohani okrivio je "plaćenike uzurpirajućeg cionističkog režima" za ubistvo Mohsena Fahrizadeha, vojnog naučnika, kojeg je Izrael optužio da je vodio program nuklearnog naoružanja u Iranu.


Ostale novosti iz rubrike »