booking.com
Početna stranica > Novosti

Stoltenberg: Ukrajina će se pridružiti NATO-u

Stoltenberg: Ukrajina će se pridružiti NATO-u
05.11.2019. god.


Ukrajina će se pridružiti NATO-u, rekao je generalni sekretar Severnoatlantskog saveza Jens Stoltenberg u intervjuu za TV kanal "1+1".

"Svi saveznici složili su se da će Ukrajina postati članica NATO-a. Crna Gora se NATO-u pridružila tek pre dve godine, Severna Makedonija će za nekoliko meseci postati članica NATO-a, a to smo videli i pre pada Berlinskog zida. Poljska, baltičke zemlje - niko nije mogao da sanja ni da zamisli da će one biti u NATO-u ", rekao je Stoltenberg.


Takođe je obećao da će ova organizacija pomoći Kijevu da ojača reforme i modernizuje društvo kako bi ta zemlja mogla da se pridruži savezu.

Na pitanje novinara da li će NATO ostaviti Ukrajinu u „sivu zonu“ između Rusije i Evrope, Stoltenberg je rekao da je ova država jedan od 40 partnera saveza.

"Za neke zemlje partnerstvo je prvi korak ka članstvu. Ali za sve zemlje partnerstvo je odnos sa NATO-om na stalnoj osnovi. Treba shvatiti da postoji velika udaljenost između statusa `bez odnosa` i `punopravnog članstva` ", rekao je Stoltenberg, prenose RIA Novosti.

Dodao je da je za punopravno članstvo Ukrajine potrebno "razmisliti o tome šta organizacija može učiniti zajedno sa ovom državom.
Krajem oktobra, Stoltenberg je rekao da put za pridruživanje alijansi nije lak, a da oni koji to žele treba prođu kroz njega, što zahteva značajne reforme, ali da vrata NATO-a ostaju otvorena za Ukrajinu.


  • Izvor
  • Foto: © NIDS/NATO Multimedia Librar/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Sankcije uvedene nekim tvrdoglavim zemljama su bolja opcija od vojnih sukoba, ustvrdio je Stiv Mnučin, nakon što su SAD uvele nove sankcije protiv Irana i ponovo zapretile firmama iz...


Šef Saveta Evrope Šarl Mišel je potvrdio da Evropska unija produžava na još šest meseci ekonomske sankcije protiv Rusije. „Saslušali smo izveštaj Francuske i Nemačke nakon samita u n


Načelnik Komande združenih snaga NATO-a iz Napulja, admiral Džejms Fogo, smatra da će saradnja Srbije i NATO-a napredovati, ali da od Srbije zavisi koliko razvijenu i duboku saradnju želi. &bd...


Komitet za spoljne odnose Senata SAD odobrio je nacrt zakona


Ostale novosti iz rubrike »