Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Vašington podigao optužnicu za „narko-terorizam“ protiv predsednika Venecuele Nikolasa Madura

RT: Vašington podigao optužnicu za „narko-terorizam“ protiv predsednika Venecuele Nikolasa Madura
27.03.2020. god.


SAD su podigle optužnicu protiv venecuelanskog predsednika Nikolasa Madura za "narko-terorizam". Predstava je poznata, jer je panamski lider Manuel Noriega bio pod sličnim optužbama pre američke invazije pre 30 godina.

Maduro i 14 sadašnjih i bivših zvaničnika venecuelanske vlade i vojske, optuženi su u četvrtak od strane sudova u Floridi, Njujorku i Vašingtonu. Prema navodima Ministarstva pravde SAD-a, Maduro i njegove kolege su se udružili sa kolumbijskim gerilcima kako bi "poplavili" SAD kokainom, prevozeći drogu do američkih obala vazdušnim i morskim putem.
„Madurov režim je preplavljen korupcijom i kriminalom“, rekao je glavni tužilac Vilijem Bar na konferenciji za novinare.


 

"Ovaj klan puni svoje džepove novcem od droge, a tome se mora stati na kraj."

 

 


Bar nije pružio nikakve dokaze o zaplenama droge, ali je ustvrdio da su američke vlasti primetile aktinosti trgovine ljudima u Centralnoj Americi.


Stejt department je ponudio nagradu za Madura od 15 miliona dolara, zajedno s nagradama do 10 miliona dolara za informacije o pet venecuelanskih političkih i vojnih lidera.

Optužnice podignute protiv trenutnog šefa države su novi potez SAD-a u naporima svrgavanja Madura. Ipak, Vašington je proveo više od godinu dana pokušavajući da ukloni Madura sa vlasti. Nakon što je venecuelanski lider opozicije Huan Gvaido proglasio sebe "privremenim predsednikom" prošlog januara, Vašington ga je odmah priznao kao "legitimnog predsednika" ove latinoameričke zemlje. Usledili su potom runde sankcija protiv Madurove vlade, a u jednom trenutku su se pojavile i vojne akcije.

Maduro je, međutim, uprkos svim pokušajima, zadržao odanost policije i vojske i ostao na vlasti u Karakasu.

Šanse da SAD zapravo uhapse i procesuiraju Madura su veoma male, iako je Bar rekao da Ministarstvo pravde „istražuje sve mogućnosti“ kada je u pitanju hapšenje venecuelanskog lidera. Ništa manje od toga da organizuje otmicu Madura od strane venecuelanske opozicije, Bar je rekao da bi američke vlasti mogle da udare na Madura i njegove saradnike tokom putovanja, što je samo daleka mogućnost usred globalne pandemije Covid-19.

SAD su optužile samo jednog predsednika države pored Madura, odnosno panamskog lidera Manuela Noriegu 1988. godine. Kao i Madura, Vašington nije priznao Noriegu kao legitimnog lidera Paname u to vreme.

Jednom saveznika SAD-a, Noriegu su na kraju zarobili američki specijalci nakon invazije na Panamu 1989. godine, a sud u Majamiju osudio ga je tri godine kasnije. Na pitanje da li bi se vojna akcija mogla izvesti radi hvatanja Madura, Bar nije komentarisao.

Izvor: Vostok / RT

   • Izvor
  • Tanjug
  • foto: FILE PHOTO © Global Look Press / Marcos Salgado / Xinhua; REUTERS / Jonathan Ernst / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Predsednik Vlade Republike Srbije Ana Brnabić poručila je sinoć, povodom odluke Crne Gore da ne otvori granicu 1. juna za građane Srbije, da Srbija neće zatvarati granice za crnogorske...


U odnosima s Rusijom mora se uspostaviti ravnoteža između sankcione politike i saradnje u pitanjima od interesa za Evropsku uniju, izjavio je visoki predstavnik EU za spoljne poslove i...

Rusija može da doprinese rešavanju mnogih međunarodnih problema. Potreban je intenzivan dijalog između Moskve i Berlina kako bi se stvorio pozitivan dnevni red koji bi mogao da započne novu...


Odlazeći američki ambasador u Berlinu, Ričard Grenel se obrušio na nemačkog poslanika koji je naglasio Grenelov "neprijateljski" stav prema Nemačkoj. Grenel je rekao da samo sledi politiku Vašingtona i...


Američki predsednik Donald Tramp smatra da predsednik Rusije Vladimir Putin ne želi njegovu pobedu na izborima. „Ja mu se sviđam, ali ne mislim da želi da pobedim na izborima“, izjavio...


Ostale novosti iz rubrike »