Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

Pašinjan: Priznanje statusa Nagorno-Karabaha moglo bi postati izlaz iz trenutne situacije

Pašinjan: Priznanje statusa Nagorno-Karabaha moglo bi postati izlaz iz trenutne situacije
11.10.2020. god.


Priznanje statusa Nagorno-Karabaha moglo bi postati izlaz iz trenutne situacije, izjavio je jermenski premijer Nikol Pašinjan u intervjuu za nemačku televiziju ZDF.  


Prema njegovim rečima, Azerbejdžan, uz aktivnu podršku Turske, pokušava da izvrši etničko čišćenje u Karabahu, da bi uništio Jermene koji tamo žive. U tome im aktivno pomažu plaćenici iz Sirije.

Što se tiče Turske, Pašinjan je istakao da sto godina posle genocida nad Jermenima u Otomanskom carstvu Turska ponovo pokušava da prodre na Kavkaz kako bi nastavila istrebljenje jermenskog naroda.

Jermenski premijer naveo je da postoji pretnja dalje eskalacije sukoba i širenja ratišta, ako svetska zajednica ne pokaže ozbiljan stav prema situaciji.

„Međunarodna zajednica mora krajnje ozbiljno da shvati situaciju. U suprotnom bismo mogli da se suočimo sa pretnjom trećeg svetskog rata. Govorio sam i ponoviću – ako međunarodna zajednica, a posebno Evropa, ne odreaguje kako treba, u bliskoj budućnosti treba očekivati Tursku pred vratima Beča“, dodao je Pašinjan.

On je, takođe, izrazio spremnost na kompromise, ali istovremeno smatra da je neophodno postaviti pitanje da li je Azerbejdžan spreman za njih. Sa njegovog stanovišta, Azerbejdžan nije spreman, o čemu svedoči, ako ništa drugo, a ono izostanak reakcije Bakua na poziv lidera država kopredsedavajućih Minske grupe OEBS-a o prekidu vatre u Karabahu.

 


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © RIA Novosti / Sergeй Guneev/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Mađarski premijer Viktor Orban je izjavio da Evropa ne sme da podlegne uticaju mreže finansijera Džordža Soroša koja, kako kaže, godinama radi na pretvaranju Evrope u imigrantski kontinent.


Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je pred turskim parlamentom da će Turska, Rusija i Azerbejdžan biti garanti mira u Nagorno-Karabahu.

Predsednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan razgovarali su o situaciji u Nagornom Karabahu, Libiji i Siriji, saopštila je kancelarija turskog lidera.


  Kineska misija u Manili optužila je Sjedinjene Američke Države za "stvaranje haosa" u Aziji, objavljujući oštro saopštenje nakon što je američki savetnik za nacionalnu bezbednost podržao zemlje u regionu...

Predsednik Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je, učestvujući na onlajn Beogradskom ekonomskom forumu, da strateški prioritet i ključni fokus naše spoljne politike ostaje članstvo u EU, poručivši pritom...


Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar odbrane Nebojša Stefanović istakao je prilikom susreta sa ambasadorom Kraljevine Holandije Žilom Pluhom, da naša zemlja nema aspiracije da postane članica NATO-a i...


Ostale novosti iz rubrike »