Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Energetski spor s Grčkom ponovo eskalira dok se turski brod vraća u sporne vode u istočnom Mediteranu

RT: Energetski spor s Grčkom ponovo eskalira dok se turski brod vraća u sporne vode u istočnom Mediteranu
12.10.2020. god.
RT: „Rusija došla da spasi Jermeniju“: Predsednik Azerbejdžana saopštio Jerevanu da treba da zahvali Putinu što mu je „još jednom“ došao u pomoć


Odluka Ankare da u narednih deset dana izvrši seizmičko istraživanje južno od grčkog ostrva na istočnom Mediteranu velika je eskalacija napetosti, saopštilo je u Ministarstvo spoljnih poslova Grčke.

Turska mornarica izdala je saopštenje kasno u nedelju najavljujući da će brod "Oruk reiz" izvršiti seizmičko istraživanje na istoku Mediterana. Prema saopštenju, "Oruk reiz" će obavljati aktivnosti južno od ostrva Kastelorico do 22. oktobra.

Potez predstavlja povratak istraživačkog broda koji je sredinom septembra vraćen u Tursku. U to vreme, grčke i kiparske vlasti optužile su Ankaru da je više od mesec dana kršila kontinentalni pojas i pomorski prostor tih zemalja.

Ministarstvo spoljnih poslova Grčke je danas tursku odluku opisalo kao "veliku eskalaciju i direktnu pretnju miru i bezbednosti u regionu", koja podriva napore za ublažavanje krize zbog prava na bušenje na istočnom Mediteranu.

Povlačenje broda iz spornog područja pre mesec dana viđeno je kao prilika za Atinu i Ankaru da započnu dijalog za rešavanje svojih razmirica. Grčki premijer Kiriakos Micotakis rekao je da je taj potez pozitivan prvi korak za ublažavanje tenzija.

Grčka želi da se mogući razgovori usredotoče na demarkaciju pomorskih granica, dok Turska zahteva od zemalja da razgovaraju o Grčkoj demilitarizaciji njenih istočnih egejskih ostrva, koja leže direktno nasuprot turske obale.

Ankara se protivi naporima Grčke da proglasi ekskluzivnu ekonomsku zonu zasnovanu na malim ostrvima u blizini turskih obala. Uprkos pritisku EU, "Oruk Reiz" će sprovesti seizmičke studije zajedno sa još dva plovila - "Atamanom" i "Kengiz Hanom".

Turska je takođe saopštila da energetske resurse u blizini Kipra mora pošteno deliti "Turska Republika Severni Kipar" i administracija kiparskih Grka Južnog Kipra.


Izvor: Vostok / RT  • Izvor
  • Tanjug
  • Brod „Oruk reiz“ u pratnji turske mornarice, foto: © Reuters / Turkish Defense Ministry / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Mađarski premijer Viktor Orban je izjavio da Evropa ne sme da podlegne uticaju mreže finansijera Džordža Soroša koja, kako kaže, godinama radi na pretvaranju Evrope u imigrantski kontinent.


Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je pred turskim parlamentom da će Turska, Rusija i Azerbejdžan biti garanti mira u Nagorno-Karabahu.

Predsednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan razgovarali su o situaciji u Nagornom Karabahu, Libiji i Siriji, saopštila je kancelarija turskog lidera.


  Kineska misija u Manili optužila je Sjedinjene Američke Države za "stvaranje haosa" u Aziji, objavljujući oštro saopštenje nakon što je američki savetnik za nacionalnu bezbednost podržao zemlje u regionu...

Predsednik Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je, učestvujući na onlajn Beogradskom ekonomskom forumu, da strateški prioritet i ključni fokus naše spoljne politike ostaje članstvo u EU, poručivši pritom...


Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar odbrane Nebojša Stefanović istakao je prilikom susreta sa ambasadorom Kraljevine Holandije Žilom Pluhom, da naša zemlja nema aspiracije da postane članica NATO-a i...


Ostale novosti iz rubrike »