Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

Pašinjan: Prisustvo ruskih mirovnjaka u Nagorno-Karabahu najvažniji faktor za očuvanje mira

Pašinjan: Prisustvo ruskih mirovnjaka u Nagorno-Karabahu najvažniji faktor za očuvanje mira
14.11.2020. god.


Prisustvo ruskih mirovnjaka u Nagorno-Karabahu postaje najvažniji faktor za očuvanje mira, rekao je premijer Jermenije Nikol Pašinjan u intervjuu za jermensku televiziju.


„Prisustvo ruskih mirovnjaka u regionu postaje jedan od najvažnijih faktora, garancija toga da za vreme njihovog prisustva rat neće početi ili da se neće proširiti“, rekao je Pašinjan.

Prema njegovim rečima, neophodno je obezbediti povratak stanovnika Karabaha na teritorije koje su pod kontrolom vlasti Karabaha uz garancije ruskog mirovnog kontigenta.

„Prolazak kroz Lačin (iz Jermenije u Karabah) garantovaće ruski mirovnjaci, neće biti problema sa kretanjem“, rekao je Pašinjan.

Prema njegovim rečima, karabaški Jermeni treba da se vrate svojim kućama radi obnavljanja Karabaha. Pašinjan ističe da će vlasti uložiti napore da se obnove zgrade, građevine i infrastruktura.

Pašinjan je naglasio da bi pretila opasnost od opkoljavanja 30.000 jermenskih vojnika u slučaju da rat u Nagorno-Karabahu nije zaustavljen.

„Glavni faktor za potpisivanje sporazuma bila je konstatacija činjenice da je Stepanakert ostao nezaštićen nakon pada grada Šuša, i da rat nije zaustavljen u roku od nekoliko sati, pali bi Stepanakert, zatim Askeran, Martakert i od 20.000 do 30.000 naših vojnika bi bilo opkoljeno“, rekao je Pašinjan.
Prema njegovim rečima, te brojke se razliku u zavisnosti od scenarija.

„I te snage ne bi mogle da utiču na situaciju, jer su im prilazili iz pozadine“, objasnio je on.
 


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © RIA Novosti / Ilья Pitalev/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Vašington je zabrinut zbog hapšenja ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog i smatra da je ono duboko politizovano, izjavio je ambasador SAD u Rusiji Džon Salivan. „Pritvaranje opoziciona


Šef Evropske komisije Šarl Mišel nazvao je hapšenje blogera Alekseja Navaljnog "nedopustivim&qu

Američki Stejt department poziva da se ruski bloger Aleksej Navaljni, koji je u nedelju uhapšen u Ru


Iranski ministar spoljnih poslova Džavad Zarif osudio je Francusku napad Francuskoj za stalnu podršku "saudijskim ratnim zločincima", odbacujući tvrdnje francuskog kolege Žan Iv Le Driana da Teheran s

Belorusija, uprkos svom skromnom mestu na svetskoj mapi, može sebi priuštiti da vodi nezavisnu spoljnu i unutrašnju politiku, rekao je predsednik Republike Aleksandar Lukašenko, prenosi beloruska Belta.


Teheran je poslao notu Sjedinjenim Američkim Državama u kojoj je upozorio na posledice ugnjetavanja iranskih diplomata, navodi se u saopštenju portparola Ministarstva spoljnih poslova Irana, Saida Hatibzadea.


Ostale novosti iz rubrike »