booking.com
Početna stranica > Novosti

Pet enormno skupih turističkih destinacija u Rusiji

08.09.2019. god.

 Ovo nisu putovanja za svačiji džep. Ako imate prosečna primanja bolje je i da ne razmišljate o ovakvim mestima!

Ako želite da posetite ove destinacije u Rusiji spremite se da raskućite dedovinu!

1. Plato Putorana, približna cena: 3.000 dolara

 

Plato Putorana, poluostrvo Tajmir, Krasnojarski kraj, severni Sibir.

Nije lako stići do jedinstvenog spomenika prirode kaav je Plato Putorana. Ovo mesto je na listi Svetske baštine Uneska. Ako vam cena nije problem, a zaista želite da vidite kanjone koji liče na bezdane i najviše vodopade u Rusiji, nećete se pokajati! Ture na Plato Putorana obično traju 6-10 dana i podrazumevaju dugo putovanje autobusom, zatim čamcem, zatim helikopterom, a zatim treking! Ova pustolovina će vas koštati otprilike 3.000 dolara, plus avionska karta do Noriljska (najmanje 500 dolara iz Moskve).

Postoji li varijanta sa prihvatljivom cenom?

Postoji, ali je komplikovana. Ova oblast je ograničena za posetioce. Morali biste da dobijete specijalnu dozvolu od Federalne službe bezbednosti Rusije (saznajte više o tome ovde) i u tome vam može pomoći turistička agencija. Na Plato Putorana je praktično nemoguće stići javnim prevozom.

2. Vulkani na Kamčatki, približna cena: 8.000 dolara

 

Turista fotografiše usijanu magmu aktivnog vulkana Tolbačik, Kamčatka, Rusija.

Najveći broj aktivnih vulkana u Rusiji nalazi se na ruskom Dalekom istoku. Ako želite uživo da vidite neverovatne „kosmičke“ pejzaže, onda pakujte stvari i putujte na Kamčatku! Tamo floru i faunu možete fotografisati mesecima. Turističke agencije takođe nude mnoštvo zanimljivih tura na različita ostrva ruskog Dalekog istoka. Turistička poseta Kamčatke obično traje 10-12 dana i podrazumeva odlazak do vulkana Ključevska sopka, plovidbu čamcima u Avačinski zaliv, ribarenje i posmatranje divljih životinja. Tura košta 8.000 dolara. U cenu ulazi boravak u šatoru ili turističkom odmaralištu, prevoz i ekskurzije. Avionska karta od Moskve do Petropavlovska Kamčatskog (oko 700 dolara) nije uračunata u cenu.

Postoji li varijanta sa prihvatljivom cenom?

Državljani pojedinih zemalja mogu posetiti ruski Daleki istok samo sa elektronskom vizom, ili čak bez nje ukoliko stižu turističkim brodom. U tom slučaju imate mogućnost da se slobodno krećete kroz Kamčatku i istražujete je do mile volje.

3. Ruski Krajnji sever i Čukotka, približna cena: 11.000 dolara

 

Na ovom „kraju Zemlje“ čekaju vas beli medvedi, sivi kitovi, morževi mesojedi i hiljade severnih ptica. Uslovi života na Čukotki su prilično surovi. Tamo je hladno, svuda je poledica, duva vetar i uglavnom je pusto, tako da ovo mesto može istraživati samo pravi pustolov. Putovanje počinje u gradu Anadiru (avionska karta od Moskve do Anadira košta oko 700 dolara). Odatle možete krenuti na dvonedeljno putovanje ledolomcem. Ta arktička tura će vas koštati najmanje 11.000 dolara. U cenu su uključene ekskurzije i hrana.

Postoji li varijanta sa prihvatljivom cenom?

Postoji. Najjeftiniji način da vidite Čukotku je da dođete iz pravca Aljaske. Štaviše, to je potpuno besplatno. Samo treba doći do Aljaske. Onda odete na ostrvo Mali Diomed i odatle možete videti Rt Dežnjov – najistočniju tačku Rusije.

4. Transsibirska železnička magistrala, približna cena: 15.000 dolara

 

Putovanje vozom je naromantičniji način da se obiđe Rusija. Na Transsibirskoj magistrali postoji nekoliko specijalnih vozova dizajniranih u retro-stilu, specijalno za turiste. Najluksuzniji među njima je „Zlatni orao“ koji iznutra izgleda kao pravi dvorac. U pojedinim kupeima postoje čak i kade u „prirodnoj veličini“. Početna cena takvog putovanja od Moskve do Vladivostoka košta 15.000 dolara. U cenu ulaze ekskurzije i hrana (srećom!) Ukoliko želite da se na isti način vratite nazad, opet morate toliko platiti, ali je jednostavnije da se u Moskvu vratite avionom za 400 dolara!

Postoji li varijanta sa prihvatljivom cenom?

Postoji. I vrlo je jednostavna. Proučite celu liniju, isplanirajte putovanje i kupite preko interneta zasebne karte za svaku deonicu puta!

5. Ruski Arktik, približna cena: 30.000 dolara

 

Želite li da vidite Severni ledeni okean i da hodate po ledu koji se vekovima nije topio? Tokom putovanja ledolomcem u Zemlju Franca Josifa videćete bele medvede u neposrednoj blizini, kao i najudaljenija područja Rusije gde ljudska noga nije kročila. Zakazivanje svakog putovanja počinje 18 meseci ranije. Sva mesta su uglavnom rasprodata za nekoliko meseci unapred. Početna cena dvokrevetne brodske kabine je 30.000 dolara. U nju ulazi hrana, ekskurzije sa vodičem i gumene čizme! Na polazište morate doći samostalno. Avionska karta od Moskve do Murmanska košta oko 200 dolara.

Postoji li varijanta sa prihvatljivom cenom?

Ne postoji. Neka neko proba da samostalno stigne do Arktika!  • Izvor
  • foto: © Picture alliance/Global Look Press / Russia beyond/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

 Ova živopisna mala naselja zvanično su proglašena za najlepša u Rusiji. Uverite se zašto! 


Na Međunarodnom sajmu turizma u Novom Sadu, 52. po redu, koji se održava od 3. do 5. oktobra, svoj štand ima i Turistička organizacija Grada Vranja.

 Ko vam je rekao da konstantni sumrak i ledeni vetar remete zabavu? Prestanite da drhtite, navucite kapu i rukavice i iskusite ono najbolje što ovaj grad nudi


Turistička organizacija grada Vranja, ispred Info centra, na šetalištu, obeležila je 27. septembar, Svetski dan turizma. Doprinos akciji dali su i učenici Ekonomsko -trgovinske škole u Vranju, smer turistički...


Električna vozila za prevoz građana u centru Beograda


Ostale novosti iz rubrike »