Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

Osam najlepših mesta za noćnu šetnju po Moskvi

Osam najlepših mesta za noćnu šetnju po Moskvi
03.10.2020. god.


Ulice okićene raznobojnim svetiljkama, veseli kvartovi sa restoranima i bezbrižni bulevari: Moskva nikad ne spava i svi to znaju! Nudimo vam nekoliko ideja za najromantičnije noćne šetnje po omiljenom gradu, piše Russia beyond.  


Park svetlosti

Novi park u rejonu Biberovo na severoistoku Moskve, otvoren 2019. godine, kao da je specijalno napravljen za večernje šetnje. Kad sunce zađe, u parku se pali neobično osvetljenje na velikim ljuljaškama, lukovima i stazama, pa se običan skver pretvara u čarobnu šumu. Po celom parku raspoređene su klupe u obliku kugli, zvezda, cilindara, koje takođe svetle noću.

Lianozovsko šetalište

Još jedan lep park u stambenom rejonu na severu Moskve, koji noću izgleda fantastično. Sva lepota ovog mesta je u ogromnim četvorougaonim lukovima, prolazima u stilu moderne koji uveče svetle jarkom belom svetlošću nekoliko metara u krug. Ovde se sigurno neće izgubiti!

Park Zarjadje

Jedno od najpopularnijih mesta u prestonici, park Zarjadje preko puta Kremlja izgleda posebno svečano u večernjim časovima. Svetla „lebdećeg mostaˮ i krovovi amfiteatra vide se nekoliko stotina metara  u daljinu. Elegantno osvetljenje dobila su i jezera i staze i travnjaci. Šta može biti romantičnije od šetnje po oosvetljenoj obali reke Moskve sa pogledom na neboder na Koteljničeskom keju?

Park „Moskva-sitija”

Poslovni centar ruske prestonice uveče postaje popularno mesto za šetnju. Na Presnjenskom keju otvoreni su kafići i restorani, a u podnožju nebodera možete videti novi javni prostor: amfiteatar na više nivoa i svetleću muzičku fontanu, koja radi tokom čitave godine.

Park Pobede u Zelenogradu

Stanovnici najzelenijeg rejona Moskve (i najudaljenijeg od centra)  uveče se šetaju po parku sa osvetljenim kaskadnim fontanama, čiji mlazevi dosežu 8 metara u visinu. A pešački most iznad vode u mraku izgleda ko odsjaj mesečine.

Pešačka zona u Ulici Samore Mašela

Između stambenih zgrada na jugozapadu Moskve skriveno je šetalište sa dečjim igralištem i raznobojnim šarama na stazama. Tu se takođe možete ljuljati u ljuljašci u obliku meseca!

Bašta astronoma u parku Sokoljniki

Ako želite da sagledate kako izgleda Sunčev sistem ne morate ići u planetarijum. U parku Sokoljniki na istoku Moskve možete videti realistične makete planeta koje noću izgledaju posebno efektno. Sve zvezde i orbite osvetljene su različitim bojama i obeležavaju staze za šetnju.

A nemojte zaobići ni aleju lukova nedaleko od glavnog ulaza. To je najbolje mesto za selfi sa prijateljima!


Centralni bulevari Moskve

Prsten bulevara u Moskvi sa osvetljenim drvećem, fenjerima od kovanog gvožđa i luminiscentnim lukovima idealno je mesto za duge šetnje gradom. Prsten čini 10 bulevara ukupne dužine 9 kilometara koji prolaze kroz najlepše rejone u centru Moskve. Oni vode pored starih moskovskih kuća u kojima su nekada živeli poznati glumci i pisci. Na mnogima od njih nalaze se memorijalne table.

Noćna šetnja pored zgrada sa lepom arhitekturom je zadovoljstvo koje se ni sa čim ne može uporediti. Ovde se redovno održavaju vašari i gradske manifestacije. Posebno je lepo, naravno, zimi, kada su drveće i staze okićeni ukrasima.

U članku je korišćen materijal sa sajta programa gradonačelnika Moskve „Moj rejonˮ koji radi na ravnomernim uslovima razvoja gradskih rejona.

Ana Sorokina, Russia beyond  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © Konstantin Kokoshkin/Global Look Press / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

„Zemlja gradovaˮ sa proizvodima od bronze, kameni lavirinti i hramovi, najstarije kočije i megalitske grobnice... Ovo je spisak najimpresivnijih praistorijskih nalazišta u Rusiji.


Ova za Rusiju netipična zdanja podsećaju na srednjovekovne evropske zamkove i biće otkrovenje čak i za one koji dobro poznaju rusku prestonicu.

  Fotografski projekat „Rusija: Let kroz vekoveˮ prikazuje najrazličitije predele Rusije, otkriva autentičnost njenih regiona i zaviruje u najudaljenije kutke zemlje. Uživajte u putovanju, piše 


Od bajkovitog Bajkala za koji zna ceo svet do potpuno nepoznatih nepristupačnih mesta sa pejzažima nestvarne lepote. Izabrali smo za vas dvadeset čuda prirode koja krase Rusiju, piše ...

Nekadašnja vulkanska lava vremenom je postala glavna znamenitost ostrva Sahalin, piše Russia beyond.


Ove šetnje po centru Moskve upoznaće vas kako sa istorijskim nasleđem, tako i sa savremenim licem ruske prestonice. Imaćete priliku da čujete ulične muzičare, usput nešto prezalogajite i doživite...


Ostale novosti iz rubrike »