Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

Gde su na Balkanu najskuplje nekretnine?

Gde su na Balkanu najskuplje nekretnine?
14.02.2020. god.
Balkan je pun prelepih gradova, planina, pa i morskih destinacija, koje su uz balkanske gradove, turistički sve popularnije i sve poznatije širom planete. Cijena nekretnina na Balkanu najviše zavisi upravo od toga gde se sama nekretnina nalazi.

 

Naravno, kako najosnovnije ekonomsko pravilo nalaže - što je veća tražnja, to i sama cena može da bude viša, pa je upravo interesovanje kupaca za određene destinacije na Balkanu ono koje u najvećoj meri determiniše njihovu cenu. Tako su se izdvojila nešto “skuplja mesta” za kupovinu i iznajmljivanje nekretnina na Balkanu i ona koja su prilično povoljna. 

Naravno, cenu nekretnine određuje i sam tip nekretnine - verovatno će vrednija biti vila sa bazenima u nekom malom, nepoznatom mestu, nego garsonjera na nekoj poželjnoj destinaciji na Balkanu. Ipak, gledajući po lokaciji, možemo izdvojiti mesta u kojima su na Balkanu najskuplje nekretnine

Nekretnine na primorju sve vrednije 

Balkanska obala nije uvek uživala svetsku turističku popularnost kao što je to slučaj danas, a po svim prognozama - rast turista očekuje se i u budućnosti. Nekretnine u Crnoj Gori, odnosno na njenom Jadranskom primorju, sve su vrednije, kao i nekretnine na hrvatskom primorju, dok nekretnine u bugarskim i grčkim letovalištima drže otprilike istu cenu već duži niz godina. 

Cene nekretnina na albanskoj obali i dalje kaskaju za ostalim balkanskim primorskim destinacijama, ali se očekuje rast njihove vrednosti u budućnosti. Generalno, stručnjaci za nekretnine smatraju da su, kada se pogledaju svi parametri, kvadrati najskuplji na hrvatskoj obali, a zatim i grčkoj, crnogorskoj, kao pa na kraju i albanskoj. Naravno, nije u svakom mestu na primorju ista cena nekretnina. Istorijski važna mesta na obali, mesta koja izlaze na prelepe plaže ili ona koja su vrlo luksuzno uređena,  kao i njihova okolina, drže i najveću cenu nekretnine. 

Cene nekretnina u Beogradu i dalje u rastu

Cene kvadrata u Beogradu i dalje značajno variraju i razlikuju se, posebno u odnosu na lokaciju na kojoj su smeštene. Ipak, Beograd, kao jedan od najvećih gradova i metropola Balkana, sve se više “širi” i postaje sve popularniji i turistički posećeniji. 

Osim toga, povoljni stambeni krediti, povraćaj PDV-a za kupovinu prvog stana, kao i niske kamatne stope, dovele su prestonicu Srbije do nešto dinamičnije atmosfere na tržištu nekretnina. 

Ogromna tražnja nekretnina u Beogradu u rastu je već godinama, pa tako i sami kvadrati postaju sve skuplji! Radi poređenja, u odnosu na 2016. godinu, cena kvadrata u Beogradu veća je za oko 10%. Takođe, u poređenju sa drugim balkanskim prestonicama, po nekim podacima, cena kvadrata u Beogradu ide i do duplo više od one u Sarajevu. 

Najatraktivnije lokacije u Beogradu drže i najvišu cenu kvadrata, a to su: uži i širi centar grada, kao i gradske opštine Dedinje, Vračar, Stari grad i Savski venac. 

Zimske destinacije na Balkanu sve razvijenije

Osim primorskih mesta i gradova, kao i prestonice Srbije, uočljivo je da se sve više gradi i na planinskim destinacijama na Balkanu. Od etno sela na samim planinama ili kraj njih, kao što je Drvengrad, pa do planina koje su odlične za skijanje, kao što je Kopaonik, ili onih koje krase neverovatni pejzaži i priroda, kao što je Durmitor - balkanske planine mogu se “pohvaliti” rastom izgradnje i cene nekretnina.

Novi investicioni vetrovi koji duvaju balkanskim planinama, doneli su i sam rast cene zemljišta. Da smo o vrednosti ari na planini na Balkanu u odnosu na vrednost nekretnina u većim balkanskim gradovima razgovarali pre samo nekoliko godina, ovu tvrdnju teško da bismo mogli da iznesemo. Rast cena nekretnina na planinama došao je dotle da po nekoliko ari zemljišta na popularnim planinama vredi isto koliko i veći stan u centru Beograda! 

Naravno, kao što smo već naveli, ovo nije slučaj sa svakom planinom u Srbiji, već samo sa onim koje su već stekle dobru reputaciju kao savršena mesta za “imati vikendicu u njima”. Ipak, stručnjaci za nekretnine predviđaju da će se trend rasta cena nekretnina na planinama sve više širiti i na druge, sada manje popularne planine u budućnosti.

Sigurni smo da nakon čitanja ovog teksta imate mnogo jasniju sliku o kretanju cena nekretnina na Balkanu. Nastavite da ih pratite i dalje i ulažite ekonomski pametno


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Gradsko veće Kragujevca dalo je saglasnost za potpisivanje dva Memoranduma o razumevanju između grada i Danskog saveta za izbeglice.


Srbija bi sa slučajem otimanja privatnog vlasništva vrijednog milijarde evra mogla pred Ujedinjene nacije i Evropsku uniju.

Na teritoriji cijele Republike Srpske tokom 2017. godine prometovano je nekretnina, zemljišta i drugih nepokretnosti u ukupnoj vrijednosti 483.750.934 KM, a cijena najskuplje prometovanog stana iznosila je 631.000 KM,...Ostale novosti iz rubrike »