Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

Kako ispravno održavati svoj automobil

Kako ispravno održavati svoj automobil
20.02.2020. god.
Vozačka dozvola i ključ u rukama nisu jedini elementi koji vas čine vlasnikom automobila. Prvo i osnovno pravilo koje bi svaki vozač trebalo da zna jeste da ako želite da vas automobil efikasno služi, morate i vi njega. To znači da se redovno održavanje vozila podrazumeva i da je apsolutno neophodno za normalno funkcionisanje četvorotočkaša tokom dužeg vremena.

 

Osim toga, svako vozilo koje se nađe na drumu mora da bude potpuno tehnički ispravno, ne samo zbog vaš, već i zbog bezbednosti drugih učesnika u saobraćaju. Zato vam u nastavku teksta predstavljamo nekoliko praktičnih i korisnih saveta koji vam mogu pomoći da ispravno brinete o svom automobilu. 

#1 Redovno servisiranje - mali i veliki servis se podrazumevaju

Pridržavanje vremenskog intervala o redovnom servisiranju predstavlja polaznu tačku i preduslov za besprekorno funkcionisanje vašeg automobila. Redovnom kontrolom i zamenom potrošnih delova, tečnosti i ulja osvežavate svoj automobil, a samim tim mu i produžujete vek trajanja. 

Pritom, ako su vam kojim slučajem promakle eventualne nepravilnosti i kvarovi u automobilu između dva servisna intervala, automehaničar će ih prepoznati, a zatim i sanirati. Ono što je važno napomenuti jeste da, prilikom popravki, vaš izbor uvek budu original delovi i ulja za vaš automobil, kako bi on mogao nesmetano da nastavi svoj rad. 

#2 Briga o kočnicama je izuzetno važna - preduslov za bezbednu vožnju


Kako biste svoju bezbednost, ali i bezbednost drugih učesnika u saobraćaju doveli na viši nivo, neophodno je da posebnu pažnju posvetite brizi o kočionom sistemu i samim kočnicama, koje moraju u svakom trenutku da rade savršeno. Naravno, opšte je poznato da, kao i kod drugih auto delova, i one vremenom slabe, pa kada krećete na duži put dobro ih proverite i uverite se da su sasvim ispravne.

Prvi znaci koji ukazuju da nešto nije u redu sa kočnicama jeste propadanje papučice, ili škripanje prilikom kočenja, pa je u tom slučaju važno odmah odreagovati i srediti ovaj deo automobila. 

#3 Gume kao važan faktor za stabilnu vožnju 

Ono na šta bi takođe obavezno trebalo obratiti pažnju jesu gume, s obzirom na to da su one jedina veza između automobila i kolovoza. Kao što zakon i nalaže, leti je obavezno da koristite letnje gume, a zimi zimske. Obavezno redovno proveravajte napumpanost pneumatika i dubinu šare. 

Osim što vam dobre gume pomažu prilikom kočenja, neophodno je da znate da one u velikoj meri utiču i na potrošnju goriva. Naime, neispravni pneumatici mogu dovesti do toga da vaše vozilo troši više goriva nego inače.

#4 Redovna zamena filtera kako bi automobil prodisao


Filteri su neophodni za ispravan rad automobila, pa je bitno posvetiti im se. Budući da filteri vazduha uvlače prašinu iz vazduha, trebalo bi ih menjati barem jednom godišnje ili na svakih 20 hiljada pređenih kilometara. Naravno, sve zavisi i od terena po kom najčešće vozite, ako su u pitanju blatnjave površine biće potrebna češća zamena. 

Filter ulja se takođe podrazumeva da morate zameniti, a isto važi i za filter kabine, koji utiče na smanjenje pojave prašine i drugih čestica u samu unutrašnjost vozila, čime se postiže vaše neometano uživanje u vožnji. 

#5 Svetla su neophodan segment za sigurnu vožnju

Svetla su, bez obzira na to da li se radi o farovima, migavcima, svetlima za maglu, osnovni deo svakog motornog vozila. Jasna i što bolja vidljivost jeste primarni zadatak svakog fara, kako ne bi došlo do nekih sudara i nepropisnih skretanja. 

Bez obzira na sve, potrebno je da često vodite računa o stanju svojih farova, maglenki, uopšte celokupnog osvetljenja koje vam pruža jasnu vidljivost na putu, bez koje ne biste ni mogli da vozite.

#6 Pravilno korišćenje goriva mnogo znači 

Kao što u svoj organizam ne bi trebalo da unosite bilo šta, tako ni u automobil ne smete da sipate bilo kakvo gorivo. Ono što je važno jeste da se pobrinete da u rezervoar svog automobila uvek točite odgovarajuće i čisto gorivo. Na taj način sprečićete da neko nekvalitetno ili neodgovarajuće gorivo ugrozi rad motora i prouzrokuje njegovo trajno oštećenje. 

#7 Čistoća automobila znatno utiče na njegovo stanje

Kaže se da je čistoća pola zdravlja, a ista izreka se u prenesenom značenju, može odnositi i na automobile. Posebno se to odnosi na automobile onih vlasnika koji ne poseduju garažu, pa su četvorotočakši konstantno izloženi nečistoćama u vidu prašine, blata, ali i ptičjeg izmeta. 

Osim toga, kada je loše stanje na putu, posebno zimi i na ulicama se nalaze led i so, takođe može biti pogubna za “zdravlje” automobila. Zato je neophodno da redovno perete svoj auto i sa njega uklanjate nečistoće koje mogu da ga oštete. 

Preporuka je i da redovno voskirate svoj auto, kako bi se stvorio zaštitni sloj između laka i nečistoće, te tako sprečilo prodiranje istih. 

Održavanje automobila je neophodno za njegovo ispravno funkcionisanje, a kao što i sami možete da zaključite na osnovu ovog teksta jeste da važi pravilo bolje sprečiti nego lečiti. Zato ako na vreme pristupite brizi o vozilu, sigurno je da nećete imati problema sa njim. Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Najveći svetski auto konglomerat Volkswagen uložiće u fabrike u Kini preko dve milijarde eura.


Već duži niz godina čitamo o dolazećoj generaciji električnih super automobila. Električni automobili su do sada imali problema sa pregrevanjem prilikom duže vožnje velikom brzinom, a i kočnice nisu...

Tesla je lider na polju električnih automobila, ali i baterija, solarnih panela i veštačke inteligencije.


Tržište terenaca  je u stalnom porastu u Evropi i Americi, kao i u Kini i celoj Aziji. Kupci širom sveta vole praktičnost i prostranost ovih vozila, a mnoge auto...

  Budućnost auto industrije je svakako u elektro-pogonu, a jedan od najpoznatijih proizvođača sportskih automobila, Porše, planira da većinu


Tesla je lider na polju električnih automobila, ali i baterija koje se koriste u automobilima, industriji i domaćinstvima. Tesla takođe proizvodi sisteme solarnih panela koji pune baterije, pa jedno...


Ostale novosti iz rubrike »