BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

„Bezobrazluk i provokaciija“: Ruski političari i stručnjaci o incidentu sa američkim razaračem

„Bezobrazluk i provokaciija“: Ruski političari i stručnjaci o incidentu sa američkim razaračem
25.11.2020. god.
„Ovo je politička provokacija, u kojoj je sve značajno, uključujući i ime `Džona Mekejna`, glavnog rusofoba i zakletog neprijatelja Rusije“

Ruski političari i stručnjaci komentarisali su incident sa američkim razaračem "Džon Mekejn", koji je narušio pomorske granice zemlje. Nazvali su incident političkom provokacijom i bezobrazlukom.

Ranije je Ministarstvo odbrane izvestilo da je razarač ušao u ruske teritorijalne vode u zalivu Petra Velikog na dva kilometra. Dobivši upozorenje od velikog protivpodmorničkog broda Tihookeanske flote „Admirala Vinogradova“, odmah je prešao u neutralne vode. Kasnije je komanda američke Sedme flote objasnila manevar razarača kao operaciju „za obezbeđivanje slobode plovidbe“. Američka vojska je takođe saopštila da ove vode ne smatra teritorijalnim vodama Rusije, prenose RIA Novosti.


Prema mišljenju Elene Panine, člana Komiteta Državne dume za međunarodne poslove, američke akcije su pokušaj eskalacije rusko-američkih odnosa.

„Ovo je politička provokacija, u kojoj je sve značajno, uključujući i ime `Džona Mekejna`, glavnog rusofoba i zakletog neprijatelja Rusije, po kome je američki razarač i dobio ime“, rekla je ona za RIA Novosti.

Primetila je da se takva akcija Vašingtona odvija prvi put u dužem vremenskom periodu.

Bivši komandant Tihookeanske flote, admiral Viktor Fedorov, složio se sa njenim rečima.

"Ovo je predstavljalo grubo kršenje međunarodnog pomorskog prava. Prema njemu, teritorijalne vode Rusije određuju se linijom od zapadnog do istočnog rta na udaljenosti od 12 milja od obale", rekao je Fedorov za RIA Novosti.

Objasnio je da su Amerikanci napravili takav prekršaj jer ovu liniju ne priznaju kao granicu teritorijalnih voda Rusije.

Bivši komandant Crnomorske flote, admiral Vladimir Komoedov, u eteru radio stanice NSN nazvao je operaciju američkog vojnog broda bezobrazlukom i pozvao rusko rukovodstvo da dobro razmisli o zaštiti granica zemlje.

Naglasio je da bi, ako se donese odluka o nabijanju u razarač, odgovornost za to snosile Sjedinjene Države.

"Nabijanje je prinudna mera protiv prekršioca. On je odgovoran, u ovom slučaju - Sjedinjene Američke Države", izjavio je admiral.

Istovremeno, kako kaže Komoedov, ruska vojska teško da bi preduzela stvarnu akciju protiv prekršioca. Objasnio je da brodovi mornarice u stvari imaju imunitet, budući da su teritorija druge države.

Zauzvrat, predsednik i član Izvršnog komiteta Ruske asocijacije za međunarodno pravo Anatolij Kapustin primetio je da je za sprečavanje takvih incidenata u budućnosti neophodno zaključiti sporazum sa Sjedinjenim Američkim Državama o priznanju ruskih istorijskih voda.

"Koncept `istorijskih voda` prilično je složen. U Konvenciji nije definisan ni na koji način, nikakvim posebnim aktima, o njima se govori usput. Države same postavljaju određena ograničenja", rekao je sagovornik agencije.

Objasnio je da se prema međunarodnom pravu zaliv može smatrati teritorijalnim vodama ako njegov ulaz nije širok više od 24 nautičke milje.

„Ali u istoriji Rusija (zaliv Petra Velikog) zaista ga koristi kao teritorijalno more, pa zato svuda u našim dokumentima postoje informacije da ovaj zaliv smatramo našim prema ruskom zakonodavstvu, koje to utvrđuje“, dodao je ekspert.

Stav Amerikanaca je da oni ne priznaju neke istorijske ili teritorijalne vode Rusije i drugih zemalja, rekao je Kapustin.

„A naš stav zasnovan je na činjenici da takva međunarodna praksa postoji i da ih utvrđuje naše zakonodavstvo“, naglasio je ekspert.
Kako je primetio sagovornik agencije, Rusija ima zakonska prava da reši pitanje teritorijalnih voda. To uključuje i upotrebu sile. Kapustin je umesto toga pozvao na skapanje sporazuma sa Sjedinjenim Državama. Međutim, prema njegovim rečima, Amerikanci na ovo neće pristati.
 

   • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © U.S. Navy / Petty Officer 3rd Class Aron Mon/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Posle četiri godine špijunske fantastike "Rašngejt", vreme je za poslednje štivo: "Bivši romantični partner" izgrednika sa Kapitol Hila rekao je Ef-Bi-Aju da je njegova bivša ljubavnica ukrala laptop predsednice...


„Amerikanci imaju jednu patološku, malo proučavanu bolest, takav strah da će Rusi videti više nego što bi Amerikanci želeli“

Ministarstvo odbrane Belorusije saopštilo je da je u poodmakloj fazi pregovora sa Rusijom o dobijanju jednog od najsofisticiranijih PVO sistema na svetu. Igor Golub, komandant vazd


Bivši nemački kancelar, predsednik odbora direktora "Rosnjefta" i šef odbora akcionara "Nord Strim" AG, Gerhard Šreder, rekao je u intervjuu za Špigl da je ponovno ujedinjenje Krima sa Rusijom...

Osobine medijskih igara u Srbiji


  13. januara ruski opozicioni političar Aleksej Navaljni objavio je da planira da se vrati u Rusiju 17. januara. Neobična slučajnost, odlučio je da se vrati kući tačno mesec dana...


Ostale novosti iz rubrike »