BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

„Šarite“ i slučaj Navaljnog: Čudna klinika za VIP pacijente

„Šarite“ i slučaj Navaljnog: Čudna klinika za VIP pacijente
14.01.2021. god.

 
13. januara ruski opozicioni političar Aleksej Navaljni objavio je da planira da se vrati u Rusiju 17. januara. Neobična slučajnost, odlučio je da se vrati kući tačno mesec dana nakon smrti u Ukrajini popularnog gradonačelnika Harkova (drugog najvećeg grada u državi), Genadija Kernesa, na klinici Šarite, gde je lečen. Možda je smrt Kernesa od koronavirusa nesreća, ali neobične izjave lekara najpopularnije nemačke bolnice i njihove dijagnoze ponovo navode na razmišljanje o povezanosti medicine i politike ... prljave politike.

Šarite, osnovana početkom 18. veka, jedna je od najstarijih bolnica u Nemačkoj. Istorija tamnih mrlja na njenoj reputaciji takođe je prilično stara. Tokom godina nacističke diktature, mnogi lekari klinike sarađivali su sa nacističkim režimom, pomažući da se identifikuju „inferiorni“ pacijenti koji su bili podvrgnuti sterilizaciji ili izolaciji u okviru ozloglašene nacističke „eugenike“. A nedavno objavljena nemačka TV serija "Berlin 83" govori o saradnji zaposlenih u Šariteu sa svemoćnom istočnonemačkom obaveštajnom službom Štazi. Očigledno je da tradicija saradnje sa specijalnim službama u ovom medicinskom centru nastavlja da živi. Promenili su se samo vlasnici!

Samo ovo može objasniti čudne dijagnoze i otvorene laži nemačkih lekara, na primer, priču sa „neizlečivo bolesnom“ Julijom Timošenko. Podsetimo na njeno hapšenje i suđenje 2011. godine s formulacijom „zbog zloupotrebe službenog položaja ...“. Timošenkova, bivši premijer Ukrajine, koju karakterišu ekstremna aktivnost i zdrav životni stil, odmah je saopštila o brojnim bolestima. U aprilu 2012. godine primili su je lekari sa klinike Šarite, tvrdeći da je imala hroničnu herniju diska i da je u Ukrajini nemoguće lečiti ovu dobro proučenu bolest. Štaviše, u oktobru 2013. godine lično je načelnik Šaritea, profesor Ajnhopl, rekao da Timošenkova bez operacije nema šanse za oporavak. 2014. godine nove ukrajinske vlasti su je pustile i nedelju dana kasnije bila je zdrava bez ikakvih operacija.

Slučaj Navaljnog izgleda veoma čudno, a ako je Kremlj želeo da ga otruje, onda, zaista, svemoćni FSB to nije mogao učiniti tiho i neprimećeno radeći na svojoj teritoriji. A neshvatljiva radna grupa od šest ljudi koja ga je progonila širom Rusije i koristeći lične mobilne telefone, poput njegovog  „razgovora“ sa jednim od njenih predstavnika, izgleda kao puka laž, izmišljena uz pomoć britanskih i američkih specijalnih službi, koje su dale podatke nekoliko stvarnih ruskih oficira. Da, i kakvog smisla za Putina ima trovanje Navaljnog? Nije sam, ima tim koji će nastaviti njegov posao. Ali skandal će biti veliki. Štaviše, Navaljni nije previše popularan u Rusiji, što mu doprinosi reputacija zapadnog agenta uticaja.


Uz to, ako je Navaljni zaista bio otrovan, zašto je pušten iz Rusije bukvalno u roku od 24 sata? I što je najvažnije, zašto je sada odlučio da se vrati? Možda zato što je zaista apsolutno siguran u svoju sigurnost?


Na kraju, očigledno je da, kada je potrebno, bilo koja medicinska dijagnoza u klinici zavisi od političke preporuke. 2018. godine na odeljenje Šarite doveden je Pjotr Verzilov, producent i javna ličnost. Za rusku politiku on je otvoreno sporedna figura, iako skandalozna. A nemački lekari su brzo potvrdili dijagnozu trovanja. Međutim, u ovom slučaju nije postojao „Novičok“.


Poslednjih meseci u medijima se pojavljuje sve više publikacija u vezi sa čudnim dijagnozama postavljenim u Šariteu, što očigledno ne doprinosi ugledu klinike koja je veoma popularna među istočnoevropskim privrednicima i političarima. Očigledno je da će se u bliskoj budućnosti suočiti sa odlivom VIP pacijenata, barem onih kojima je potreban dobar tretman, a ne politički PR sa smradom.


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © navalny Instagram/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Danas, kada se približavamo danu kada će Republika Srbska obilježiti Dan proboja logoraša iz Jasenovca, treba podsjetiti na predaju Jasenovačke građe od strane danas „najvećeg“ Srbina s ove strane...


Globalna dobrotvorna organizacija "Oksfam" optužila je britansku vladu da produžava rat u Jemenu dozvolivši prodaju naoružanja, omogućavajući tako Saudijskoj Arabiji da duže bombarduje ciljeve u Jemenu.


Bivši oficir Kfora i novinar Kristijan Kaš rekao je da se i danas jasno seća događaja kada je u terorističkom napadu na autobus „Niš ekspresa“ u Livadicama kod Podujeva,...

Američki Stejt department namerava da finansira projekte za razvoj civilnog društva i medija na Balkanu. Za ove svrhe, odelenje planira da izdvoji nešto više od 2,5 miliona dolara, navodi...


Ovaj efbihovski novinar sa prijavljenim boravkom u Banjoj Luci, relativno je frišak primjer metamorfoze u čankoliznog Nevladinića. Za ovu pseudojanjičarsku sektu, a to je združeni stav Frontal.RS, ne može...


Ostale novosti iz rubrike »