BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

RT: SAD će izdvojiti 2,5 miliona dolara za „razvoj medija i civilnog društva na Balkanu“

RT: SAD će izdvojiti 2,5 miliona dolara za „razvoj medija i civilnog društva na Balkanu“
15.02.2021. god.
Američki Stejt department namerava da finansira projekte za razvoj civilnog društva i medija na Balkanu. Za ove svrhe, odelenje planira da izdvoji nešto više od 2,5 miliona dolara, navodi se u dokemnu koji je RT imao na uvid.


Tako je Biro za demokratiju, ljudska prava i rad američkog Stejt departmenta spreman da izdvoji 1,55 miliona dolara za podršku organizacijama civilnog društva u Srbiji, samoproglašenom Kosovu, Bosni i Hercegovini, Severnoj Makedoniji, Albaniji i Crnoj Gori.

Očekuje se 
da će svi učesnici ove inicijative pomoći takvim organizacijama da ojačaju svoje kapacitete i razviju veštine i znanja „da koriste međunarodne forume kao sredstvo za osiguranje odgovornosti vlade“.


Specijalisti će takođe pomoći organizacijama civilnog društva u dizajniranju i sprovođenju kampanja čiji je cilj vršenje „mirnog pritiska“ na vlade zemalja u kojima posluju „kako bi se izvršile željene reforme na polju razvoja demokratije, borbe protiv korupcije i obezbeđujući vladavinu zakona“.

Projekat, kako sledi iz dokumenta, između ostalog, treba da doprinese razvoju prekogranične saradnje organizacija civilnog društva, kao i njihovoj interakciji sa stranim vladama na polju međunarodnih organizacija, uključujući OEBS i UN .

Stejt department izdvojiće još milion dolara za podršku medijima i razvoj medijske pismenosti stanovništva gore navedenih balkanskih država.

Tako će stručnjaci koji su prošli konkursnu selekciju pomoći „lokalnim nezavisnim medijima“ u poboljšanju kvaliteta, relevantnosti i popularnosti materijala koje objavljuju „kako bi povećali obim objektivnih informacija“.

Pored toga, oni će biti regrutovani da „povećaju potražnju za objektivnim, zasnovanim na činjenicama i pouzdanim informacijama u lokalnim zajednicama“ širenjem njihove interne publike.

Sve u svemu, očekuje se da će inicijativa ojačati kapacitet lokalnih medija za rad u konkurentnom okruženju, kao i pozitivno uticati na sposobnost stanovnika država regiona da prepoznaju i analiziraju „nezavisne“ i „visokokvalitetne“ informativne sadržaje.

Prošle godine je saopšteno da američki Stejt department planira da izdvoji 140 hiljada dolara za pomoć balkanskim državama u borbi protiv „dezinformacija“, uključujući ruske.

Izvor: Vostok / RT


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © AFP / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Zašto se neki genocidi neprestano pamte, dok se drugi bacaju na smeće istorije? U emisiji „Zaboravljeni genocidi: Greh tišine“, koja će se emitovati 23. aprila, RT postavlja ova i...


PROMOCIJA knjige \"Zapisi balkanista\", koju je objavio \"Službeni glasnik\", bila je prilika i da se u Skupštini grada govori i o odnosima na Balkanu i srbsko-ruskim odnosima.

Završetak "Severnog toka 2" koštaće Kijev milijarde dolara, ukidanjem oslanjanja Rusije na Ukrajinu za transport gasa, i zato mora biti zaustavljen, rekao je zamenik ukrajinskog premijera Alekse Reznikov.


Povodom osam decenija od Aprilskog rata i malo poznate činjenice da je istog tog 6. aprila Kraljevska avijacija bombardovala Treći rajh, odnosno ciljeve u Austriji, a potom u Mađarskoj,...

Komentari senatora i deputata o saopštenjima NATO-a i Kijeva


Ako je verovati bivšoj tužiteljki Haškog tribunala, sudbina Slobodana Milošević zapečaćena je u Luganu skoro godinu dana pre njegovog formalnog prebacivanja u Hag.


Ostale novosti iz rubrike »