booking.com
Početna stranica > Novosti

Grčka razmatra ratifikaciju protokola o učlanjenju BJR Makedonije u NATO

Grčka razmatra ratifikaciju protokola o učlanjenju BJR Makedonije u NATO
08.02.2019. god.


Komitet Parlamenta Grčke za bezbednost i spoljnu politiku počeo je debatu o ratifikaciji protokola o pristupanju Makedonije NATO-u, što je poslednja faza u procesu stupanja na snagu Prespanskog sporazuma o preimenovanju te bivše jugoslovenske republike u Republika Severna Makedonija.


Parlament Grčke će na plenarnoj sednici nastaviti debatu o ratifikaciji protokola o učlanjenju BJR Makedonije u NATO. 

Očekuje se da poslanici u Parlamentu Grčke ratifikuju taj protokol, nakon ratifikacije Prespanskog sporazuma sa Makedonijom o promeni imena države. 

Opozicione partije, na čelu sa najvećom opozicionom strankom Novom demokratijom, ne podržavaju taj korak, kao što nisu podržali ni ratifikaciju Prespanskog sporazuma sa Makedonijom, ali Vlada Grčke ima potrebnu većinu za ratifikaciju.

Posle ratifikacije, Grčka bi o tome trebalo zvanično da obavesti vlasti u Skoplju kako bi konačno stupio na snagu ustavni amandman o promeni imena Makedonije. 

Podrška Grčke Makedoniji da postane članica NATO-a deo je Prespanskog sporazuma kojim je okončan 27-godišnji spor u vezi sa imenom te bivše jugoslovenske republike.

Tanjug


  • Izvor
  • foto: © RIA Novosti / Vladimir Rodionov/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE


Savez Srba iz Crne Gore, sa sjedištem u Beogradu, nije politička organizacija, već želimo da budemo pokretačka snaga Srba u Crnoj Gori i rasejanju, kako bi junački srbski narod...

Srbija nije uradila baš ništa da bi izazvala i opravdala NATO agresiju. Zato nas i boli kada čujemo one izjave, date kao preko volje, kako žale za civilnim žrtvama...


Predsednik Rusije Vladimir Putin neće čestitati novom ukrajinskom lideru Vladimiru Zelenskom inauguraciju, već prve uspehe u rešavanju sukoba u Donbasu i poboljšanju odnosa između Rusije i Ukrajine, izjavio je...Ostale novosti iz rubrike »