booking.com
Početna stranica > Novosti

Grčka razmatra ratifikaciju protokola o učlanjenju BJR Makedonije u NATO

Grčka razmatra ratifikaciju protokola o učlanjenju BJR Makedonije u NATO
08.02.2019. god.


Komitet Parlamenta Grčke za bezbednost i spoljnu politiku počeo je debatu o ratifikaciji protokola o pristupanju Makedonije NATO-u, što je poslednja faza u procesu stupanja na snagu Prespanskog sporazuma o preimenovanju te bivše jugoslovenske republike u Republika Severna Makedonija.


Parlament Grčke će na plenarnoj sednici nastaviti debatu o ratifikaciji protokola o učlanjenju BJR Makedonije u NATO. 

Očekuje se da poslanici u Parlamentu Grčke ratifikuju taj protokol, nakon ratifikacije Prespanskog sporazuma sa Makedonijom o promeni imena države. 

Opozicione partije, na čelu sa najvećom opozicionom strankom Novom demokratijom, ne podržavaju taj korak, kao što nisu podržali ni ratifikaciju Prespanskog sporazuma sa Makedonijom, ali Vlada Grčke ima potrebnu većinu za ratifikaciju.

Posle ratifikacije, Grčka bi o tome trebalo zvanično da obavesti vlasti u Skoplju kako bi konačno stupio na snagu ustavni amandman o promeni imena Makedonije. 

Podrška Grčke Makedoniji da postane članica NATO-a deo je Prespanskog sporazuma kojim je okončan 27-godišnji spor u vezi sa imenom te bivše jugoslovenske republike.

Tanjug


  • Izvor
  • foto: © RIA Novosti / Vladimir Rodionov/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

  Ćirilica nam je ugrožena u javnim komunikacijama, pa je treba zaštititi. Tim stavom rukovode se u Bajinoj Bašti, gde su nedavno odbornici opštinske skupštine jednoglasno usvojili Deklaraciju o zaštiti...


  Džon Bolton – pomoćnik predsednika SAD  za nacionalnu bezbednost - nije isključio mogućnost otvaranja pregovora Vašingtona i Moskve o svim ključnim pitanjima razoružanja na koje bi pozvali i Kinu. The...

Nakon tri godine žalbenog postupka, Žalbeno veće Mehanizma za krivične sudove u Hagu (naslednik Haškog tribunala) u sredu 20. marta izreći će drugostepenu presudu Radovanu Karadžiću


  Prostalice Saveza za Srbiju okupile su se ispred Predsedništva Srbije uoči obraćanja Aleksandra Vučića javnosti. Okupljanje se pretvorilo u demonstracije sa sukobljavanjem sa žanda

Srbi na Kosovu i Metohiji, i pored svih teškoća, odlučni su da ne odustaju, da se bore i opstaju, istakao je humanitarac francuskog porekla Arno Gujon u Beču, dodajući...Ostale novosti iz rubrike »