booking.com
Početna stranica > Novosti

„Dalje smanjenje strateškog ofanzivnog naoružanja nemoguće bez učešća Velike Britanije i Francuske“

„Dalje smanjenje strateškog ofanzivnog naoružanja nemoguće bez učešća Velike Britanije i Francuske“
07.11.2019. god.


Dalje smanjenje strateškog ofanzivnog naoružanja nemoguće je bez učešća Velike Britanije i Francuske, rekao je Vladimir Jermakov, direktor Odeljenja za neširenje i kontrolu oružja Ministarstva spoljnih poslova, prenose RIA Novosti.

Ranije je stalni američki predstavnik pri Konferenciji o razoružanju, Robert Vud, rekao za RIA Novosti da Sjedinjene Američke Države smatraju da je važno uključiti Kinu u razgovor Moskve i Vašingtona o budućnosti strateškog ofanzivnog oružja.


"Ako Amerikanci žele negde da povežu nekog od naših partnera, neka to urade. Ako uspeju, nikad im nećemo smetati", dodao je Jermakov.

Prema njegovim rečima, Rusija je spremna da obavi razgovor sa bilo kojim partnerima na bilo kom mestu.

"Ali apsolutno smo sigurni da neće uspeti da nekog nateraju na silu da se uključi u dijalog o strateškom oružju," dodao je Jermakov.

"Daljnje smanjenje strateškog ofanzivnog naoružanja teško je moguće bez učešća Britanije i Francuske," naglasio je diplomata i dodao da Rusija to favorizuje.

"Ako bi Sjedinjene Američki Države odlučile da će takav dijalog biti nezgodan za njih bez Kine, neka rade sa Kinom. Nemoguće je dalje govoriti o smanjenju strateških ofanzivnih oružja bez povezivanja dveju drugih nuklearnih sila NATO bloka", dodao je on.

Ugovor o strateškom ofanzivnom smanjenju oružja, potpisan 2010. godine (START-3), ostaje jedini trenutni ugovor o ograničavanju naoružanja između Rusije i Sjedinjenih Američčkih Država.

Sporazum ističe u februaru 2021. godine, a Vašington nije objavio da li namerava da ga produži. Američki predsednik Donald Tramp govorio je o želji da se napravi novi trostrani nuklearni sporazum između Rusije, Kine i Sjedinjenih Američkih Država. U Pekingu je ta ideja odbijena.  • Izvor
  • Foto: topwar.ru/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Moskva je u ponedeljak predala ukrajinskoj strani tri broda ukrajinske mornarice, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije. Naglašava se da su oni materijalni dokazi ilegalnog prela


Povodom Dana raketne vojske i artiljerije (RViA), građanstvu su svoje borbene sposobnosti prikazale posade na velikom broju artiljerijsko-raketnih sistema. Ljudi su mogli da vide dejstvo raketnog sistema taktičke namene...

Senator Aleksej Puškov prokomentarisao je izjavu bivšeg poljskog ministra spoljnih poslova i poslanika Evropskog parlamenta Vitolda Vašikovskog o koracima koje bi Kijev navodno trebalo da preduzme za „povratak“ Krima. ...


Predaja ukrajinskih ratnih brodova Kijevu, zadržanih pre godinu, pokazuje želju za pomirenjem, izjavio je šef komiteta za javnu diplomatiju i međuetničke odnose krimskog parlamenta Jurij Gempel.

Druga po kapacitetu sirijska hidroelektrana „Tišrin“ u sirijskoj provinciji Alep prešla je pod kontrolu sirijskih snaga, saopštio je portparol ruskih snaga u Siriji Boris Fomičov.


Ministar odbrane Aleksandar Vulin obišao je na batajničkom aerodromu „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ pripadnike Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane  angažovane u dežurnoj jedinici lovačke avijacije u


Ostale novosti iz rubrike »