Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

„Dalje smanjenje strateškog ofanzivnog naoružanja nemoguće bez učešća Velike Britanije i Francuske“

„Dalje smanjenje strateškog ofanzivnog naoružanja nemoguće bez učešća Velike Britanije i Francuske“
07.11.2019. god.


Dalje smanjenje strateškog ofanzivnog naoružanja nemoguće je bez učešća Velike Britanije i Francuske, rekao je Vladimir Jermakov, direktor Odeljenja za neširenje i kontrolu oružja Ministarstva spoljnih poslova, prenose RIA Novosti.

Ranije je stalni američki predstavnik pri Konferenciji o razoružanju, Robert Vud, rekao za RIA Novosti da Sjedinjene Američke Države smatraju da je važno uključiti Kinu u razgovor Moskve i Vašingtona o budućnosti strateškog ofanzivnog oružja.


"Ako Amerikanci žele negde da povežu nekog od naših partnera, neka to urade. Ako uspeju, nikad im nećemo smetati", dodao je Jermakov.

Prema njegovim rečima, Rusija je spremna da obavi razgovor sa bilo kojim partnerima na bilo kom mestu.

"Ali apsolutno smo sigurni da neće uspeti da nekog nateraju na silu da se uključi u dijalog o strateškom oružju," dodao je Jermakov.

"Daljnje smanjenje strateškog ofanzivnog naoružanja teško je moguće bez učešća Britanije i Francuske," naglasio je diplomata i dodao da Rusija to favorizuje.

"Ako bi Sjedinjene Američki Države odlučile da će takav dijalog biti nezgodan za njih bez Kine, neka rade sa Kinom. Nemoguće je dalje govoriti o smanjenju strateških ofanzivnih oružja bez povezivanja dveju drugih nuklearnih sila NATO bloka", dodao je on.

Ugovor o strateškom ofanzivnom smanjenju oružja, potpisan 2010. godine (START-3), ostaje jedini trenutni ugovor o ograničavanju naoružanja između Rusije i Sjedinjenih Američčkih Država.

Sporazum ističe u februaru 2021. godine, a Vašington nije objavio da li namerava da ga produži. Američki predsednik Donald Tramp govorio je o želji da se napravi novi trostrani nuklearni sporazum između Rusije, Kine i Sjedinjenih Američkih Država. U Pekingu je ta ideja odbijena.  • Izvor
  • Foto: topwar.ru/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Zemlje NATO-a su ishitreno odbacile predlog ruskog predsednika Vladimira Putina o raketama srednjeg i kratkog dometa. Situaciju u raketnoj sferi Moskva karakteriše kao krizu za koju je u potpunosti...


Ambasador Rusije u Vašingtonu Anatolij Antonov upozorio je na raketnu trku u naoružanju u Evropi.

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je snimak raketne probe nove rakete sistema za protivraketnu odbranu na poligonu Sari-Šagan u Kazahstanu. U saopštenju se navodi da je lansiranje bilo uspešno i da...


Ministar odbrane Aleksandar Vulin, zajedno sa komandantom RV i PVO general-majorom Duškom Žarkovićem, obišao je 204. vazduhoplovnu brigadu na vojnom aerodromu "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" u Batajnici.

SAD će biti spremne, ako bude bilo potrebno, da rasporede hiperzvučno oružje u Evropi radi obuzdavanja Rusije, izjavio je pomoćnik predsednika SAD za nacionalnu bezbednost Robert O'Brajan, govoreći u...


Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov nalazi se u samoizolaciji zbog kontakta sa osobom zaraženom koronavirusom , a sve


Ostale novosti iz rubrike »