Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Američka mornarica predstavila laser demonstracijom obaranja drona na moru

RT: Američka mornarica predstavila laser demonstracijom obaranja drona na moru
23.05.2020. god.


Američka mornarica pokazala je dugoočekivani napredni sistem laserskog oružja, sposoban da zaslepljuje neprijateljske senzore i obora letelice. Prvi put je viđen u akciji kako je onesposobio bespilotnu letelicu.

Prvi pogled na laser je kratki video snimak koji je u petak objavila američka mornarica, a u kojem laser obara bespilotnu letelicu tokom svog prvog testiranja na moru. Laser je fiksiran na vojno-transportni brod "Portland", trenutno raspoređenom u blizini Perl Harbura.


„Provodeći napredna testiranja na moru protiv bespilotnih letelica i malih letelica, steći ćemo dragocene informacije o sposobnostima laserskog oružja protiv potencijalnih pretnji“, saopštio je komandant "Portlanda", kapetan Karej Sanders.


Razvijen od strane Kancelarije za pomorska istraživanja i "Nortrop Gramana", prva vojna odobrena laserska platforma je stavljena na "Portland" prošle godine, odmah nakon puštanja u pogon, gde je podvrgnut seriji testova. Početni ugovor o proizvodnji oružja odobren je Nortropu za 53 miliona dolara, uz ukupni budžet od 91 milion dolara dodeljenih projektu tokom 34 meseca razvoja.

Oružje je snage 150 kilovata, te je najjači laser mornarice, pet puta jači od ranijeg od 30 kilovata, koji je takođe u stanju da obori male letelice.

Pored onesposobljavanja bespilotnih letelica i malih brodova, laser može funkcionisati i kao "zaslepljivač", što znači da može zaslepiti neprijateljske senzore, dok integrisane video kamere koje se koriste za ciljanje mogu takođe delovati kao sistem nadzora.
 
Američka mornarica takođe razvija laser srednje čvrstoće, za koji se očekuje da će imati 60 kilovata i koji bi mogao da se instalira na većem broju brodova, uključujući i razarače.

Iako je "Portland" trenutno jedini ratni brod opremljen ovim laserom, izvođač oružja "Lokid Martin" radi na sličnom moćnom laseru od 150 kilovata, za koji je mornarica saopštila da bi mogao biti stavljen na testiranje kasnije ove godine na brodu "Litl Rok", ali nije saopšten tačan vremenski okvir kada bi se to moglo dogoditi.

Izvor: Vostok / RT


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © US Navy / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE


Ministar odbrane Aleksandar Vulin prisustvovao je danas prikazu dela sposobnosti Rečne flotile na beogradskom Ušću, koji su izveli pripadnici Drugog rečnog odreda, po temi „Plovna borbena grupa u napadu...

Senator Konstantin Kosačov smatra da se Zapad boji da će sopstveni neuspeh u borbi protiv koronavirusa izazvati simpatije nekih od saveznika prema Rusi


SAD bi mogle da izvedu nuklearno testiranje u roku od „nekoliko meseci“ ako predsednik to zatraži, rekao je visoki zvaničnik Pentagona, sugerišući da bi „geopolitička pitanja“, koja se verovatno...

Organizacija Ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) ima konsenzus o davanju statusa posmatrača Šangajskoj organizaciji za saradnju (ŠOS) i Zajednici nezavisnih država (ZND), izjavio je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov...


"SAD se pretvorile u najvećeg ucenjivača na svetu od kojeg pate čak i njihovi saveznici"


Ostale novosti iz rubrike »