Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Kina saopštila da po prvi put nije imala novih slučajeva koronavirusa, dok novo žarište prelazi u Južnu Ameriku

RT: Kina saopštila da po prvi put nije imala novih slučajeva koronavirusa, dok novo žarište prelazi u Južnu Ameriku
23.05.2020. god.


Peking je prijavio da nema novih infekcija koronavirusa po prvi put od kada je pandemija izbila prošle godine. Ali kako virus jenjava u svom prvobitnom epicentru, Južna Amerika je brzo postala glavna tačka.

Kineska nacionalna zdravstvena komisija saopštila je da je u subotu potvrdila nula novih slučajeva virusa, po prvi od kada je azijska zemlja započela borbu protiv infekcije, te prijavila samo dva sumnjiva slučaja, od kojih je jedan uveden iz inostranstva.


Smrtonosna bolest se prvi put pojavila krajem prošle godine u kineskom gradu Vuhan, proširivši se širom zemlje zarazivši oko 84.000 ljudi, te odnoseći 4.600 života. Ali, uz agresivnim merama suzbijanja koje su stavile desetine miliona građana pod strogi karantin, čini se da je Peking doveo infekciju pod kontrolu, dok se virus raširio drugde u svetu.

Dok su Sjedinjene Države i dalje glavni epicentar sa više od 1,6 miliona infekcija, Južna Amerika je brzo postala druga žarišna tačka, a Svetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorila je na dramatičan skok u tamošnjim slučajevima.

"Južna Amerika je u određenom smislu postala novi epicentar za bolest", rekao je na konferenciji za novinare dr Majke Rajan, stručnjak za vanredne situacije Svetske zdravstvene organizacije, napominjući da je Brazil "očigledno najviše pogođen".

Tokom poslednje nedelje u Brazilu, zdravstveni zvaničnici su saopštili o desetinama hiljada novih infekcija svakog dana, čime je današnji broj slučajeva narastao na više od 330.000, čime je po crnom bilansu pretekla Rusiju koja je bila druga najgore pogođena zemlja. U Brazilu je takođe zabeleženo više od 21.000 smrtnih slučajeva, gotovo sedam puta više od Perua, sledeće najteže pogođene zemlje u regionu.

Iako za koronavirus trenutno ne postoji vakcina, ili čak pouzdan lek, brazilske vlasti su odobrile široku upotrebu antimalarijskog leka hidroksiklorokvin kao terapiju, nakon što su prošlog meseca primile pošiljke sirovina za hemikalije iz Indije. Lek je ranije pokazao obećavajuće efekte, ali njegova efikasnost tek treba da se dokaže u kliničkim uslovima. U međuvremenu, novo istraživanje u časopisu "Lanset", sugeriše da lek može da izazove srčane komplikacije, pa čak i smrt, pokazujući malu ili nikakvu korist za pacijente Kovid-19.

Otkako je pandemija izbila prošlog decembra, više od 5,2 miliona ljudi se razbolelo, a oko 338.000 je preminulo širom sveta, što je čini jednom od najsmrtonosnijih epidemija virusa od španske gripe 1918. godine.

Izvor: Vostok / RT


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: Reuters / China Daily / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

SAD bi mogle da izvedu nuklearno testiranje u roku od „nekoliko meseci“ ako predsednik to zatraži, rekao je visoki zvaničnik Pentagona, sugerišući da bi „geopolitička pitanja“, koja se verovatno...


Organizacija Ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) ima konsenzus o davanju statusa posmatrača Šangajskoj organizaciji za saradnju (ŠOS) i Zajednici nezavisnih država (ZND), izjavio je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov...

"SAD se pretvorile u najvećeg ucenjivača na svetu od kojeg pate čak i njihovi saveznici"


  Izveštaji o prefarbanim ruskim borbenim avionima koji su poslati da bombarduju Libiju nemaju nikakve veze sa stvarnošću, saopštila je Moskva kao odgovor na najnovije senzacionalne tvrdnje Komande američke vojske...

SAD blokiraju stvaranje mehanizma za verifikaciju Konvencije o zabrani biološkog i toksičnog oružja i istovremeno razmeštaju laboratorije po celom svetu, izjavio ministar spoljnih Sergej Lavrov tokom sednice ministara spoljnih...


Pitanje zakonodavstva Hongkonga je unutrašnja stvar Kine, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov. „Prob


Ostale novosti iz rubrike »