Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

Zaharova: Rezultati američke politike na Bliskom istoku su samo smrt i uništenje

Zaharova: Rezultati američke politike na Bliskom istoku su samo smrt i uništenje
06.06.2020. god.
„U ime svojih geopolitičkih ambicija, Amerikanci prolivaju okeane krvi“


Rezultati američke politike u regionu Bliskog istoka su „samo smrt i uništenje“, rekla je portparol Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova komentarišući izjavu pomoćnika američkog državnog sekretara Dejvida Šenkera da bi Rusija trebalo da se „čisti sa Bliskog istoka“, jer tamo igra „destruktivnu ulogu“.

"Želela bih da razjasnim koji američki projekat iz poslednje dve decenije na Bliskom istoku Šenker smatra uspešnim? Ne možemo da se setimo. Domeli su samo smrt i uništenje“, rekla je Zaharova za RIA Novosti.

Ona je dodala da je moguće da američki zvaničnik upravo tako vidi rezultat „uspešnog projekta“.

Takođe se oglasila i ruska ambasada u SAD-u, te navela da se ruska vojska u Siriji nalazi na osnovu poziva tamošnje vlade.

"Na osnovu čega su SAD u Siriji?"

"S tim u vezi, pitanje za gospodina Šenkera: `Na osnovu čega su SAD u ovoj zemlji?` Štaviše, ni legitimne vlasti ni Savet bezbednosti UN-a nisu dali odobrenje za razmeštanje američkih snaga", navodi se u saopštenju.

U Ministarstvu spoljnih poslova Šenkerovo saopštenje ocenjuju kao "čistu glupost" i ističu da je nivo profesionalne pripremljenosti u Stejt departmentu "pao na niske grane".

„Očigledno je da on uopšte ne razume o čemu priča. To prevazilazi sferu dobra i zla. Prosto glupost. Nivo profesionalne pripremljenosti u Stejt departmentu pao je na niske grane“, saopšteno je za RIA Novosti u Ministarstvu.

"U ime svojih geopolitičkih ambicija, Amerikanci prolivaju okeane krvi"

Senator Oleg Morozov nazvao je izjavu američkog diplomate bezobrazlukom.

"Amerikanci dolaze u strane zemlje često ilegalno i započinju ratove. Mi dolazimo kada smo pozvani da zaustavimo rat", rekao je on.

Prema njegovim rečima, pomoćnik državnog sekretara izgovorio je ove cinične reči „radi rusofobičnih osećanja“ u zemlji.

„U ime svojih geopolitičkih ambicija, Amerikanci prolivaju okeane krvi“, dodao je Morozov.

" `Destruktivna uloga` Rusije na Bliskom istoku je što sprečava SAD da kradu sirijsku naftu"

Senator Aleksej Kondratjev je rekao da je "destruktivna uloga" Rusije na Bliskom Istoku ta što sprečava SAD da kradu sirijsku naftu.

"Nije li Britiš petroleum uspio da razvije naftna polja u Iraku? Naravno, u ovoj situaciji je prisustvo Rusa nepoželjno", objasnio je on.

"Rusija došla u region da se bori protiv terorizma"

Senator Olga Kovitidi u intervjuu za Izvestija primetila je da je Rusija došla u region da se bori protiv terorizma.

"Takođe sprovodimo niz projekata koji su ekonomski zanimljivi za naše saveznike. Pažljivo i blagovremeno izvršavamo sve svoje obaveze na različitim poljima, od vojnih do humanitarnih", rekla je ona.

"Poštovanje suvereniteta"

Deputat Andrej Krasov pozvao je Vašington da se "počisti" iz Sirije i ne meša u normalizaciju života u zemlji. Političar je napomenuo da SAD treba da obrate pažnju na svoje unutrašnje probleme.

Naglasio je da američke trupe nisu samo ilegalno stacionirane u Sirijskoj Arapskoj Republici, već da, prema nekim izvorima, koriste sirijske prirodne resurse u svoje svrhe i podržavaju terorističke organizacije u regionu.

Sličnog mišljenja ima i deputat Elena Panina. Podsetila je da su ruske snage prisutne na Bliskom Istoku na inicijativu lokalnih vlasti.

"Rusija poštuje suverenitet zemalja Bliskog Istoka, što se ne može reći za Ameriku. Američke snage, u stvari, danas zauzimaju deo Sirije, pravni aspekti njihovog prisustva u Iraku su takođe pod velikim pitanjem, a irački parlament zahteva da SAD povuku svoje trupe", rekla je ona.

Ako bi se američki zvaničnik raspitao za mišljenje većine stanovnika Bliskog istoka i uzeo ga u obzir, Sjedinjene Države morale bi da se „počiste“, dodao je parlamentarci.
 


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © TASS / Sergeй Bobыlev/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Ministar odbrane Aleksandar Vulin obišao je danas pogone fabrike „Borbeni složeni sistemi“ u Velikoj Plani, a povod je nedavno potpisan okvirni sporazum za opremanje Vojske Srbije sa oklopnim borbenim...


Destabilizacija situacije u Srbiji ne odgovara interesima Rusije na Balkanskom poluostrvu, izjavila je član Komiteta za međunarodne poslove Državne dume Rusije Elena Panjina, komentarišući optužbe na račun Rusije o...

Pokušaj napada bespilotnih letelica na bazu H


Ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije Zlatibor Lončar izjavio je da su u svim kovid bolnicama preraspoređeni kapaciteti kako bi u naredna dva dana mogli da se zbrinu svi...

Povodom održavanja vojne parade u čast 75. godišnjice pobede sovjetskog naroda u Velikom otadžbinskom ratu, ministar odbrane Ruske Federacije general armije Sergej Šojgu uputio je pismo ministru odbrane Aleksandru...


Rusija je spremna da postane jedan od lidera u digitalizaciji u tehnološkom razvoju, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin.


Ostale novosti iz rubrike »