Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

Zaharova: Rezultati američke politike na Bliskom istoku su samo smrt i uništenje

Zaharova: Rezultati američke politike na Bliskom istoku su samo smrt i uništenje
06.06.2020. god.
„U ime svojih geopolitičkih ambicija, Amerikanci prolivaju okeane krvi“


Rezultati američke politike u regionu Bliskog istoka su „samo smrt i uništenje“, rekla je portparol Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova komentarišući izjavu pomoćnika američkog državnog sekretara Dejvida Šenkera da bi Rusija trebalo da se „čisti sa Bliskog istoka“, jer tamo igra „destruktivnu ulogu“.

"Želela bih da razjasnim koji američki projekat iz poslednje dve decenije na Bliskom istoku Šenker smatra uspešnim? Ne možemo da se setimo. Domeli su samo smrt i uništenje“, rekla je Zaharova za RIA Novosti.

Ona je dodala da je moguće da američki zvaničnik upravo tako vidi rezultat „uspešnog projekta“.

Takođe se oglasila i ruska ambasada u SAD-u, te navela da se ruska vojska u Siriji nalazi na osnovu poziva tamošnje vlade.

"Na osnovu čega su SAD u Siriji?"

"S tim u vezi, pitanje za gospodina Šenkera: `Na osnovu čega su SAD u ovoj zemlji?` Štaviše, ni legitimne vlasti ni Savet bezbednosti UN-a nisu dali odobrenje za razmeštanje američkih snaga", navodi se u saopštenju.

U Ministarstvu spoljnih poslova Šenkerovo saopštenje ocenjuju kao "čistu glupost" i ističu da je nivo profesionalne pripremljenosti u Stejt departmentu "pao na niske grane".

„Očigledno je da on uopšte ne razume o čemu priča. To prevazilazi sferu dobra i zla. Prosto glupost. Nivo profesionalne pripremljenosti u Stejt departmentu pao je na niske grane“, saopšteno je za RIA Novosti u Ministarstvu.

"U ime svojih geopolitičkih ambicija, Amerikanci prolivaju okeane krvi"

Senator Oleg Morozov nazvao je izjavu američkog diplomate bezobrazlukom.

"Amerikanci dolaze u strane zemlje često ilegalno i započinju ratove. Mi dolazimo kada smo pozvani da zaustavimo rat", rekao je on.

Prema njegovim rečima, pomoćnik državnog sekretara izgovorio je ove cinične reči „radi rusofobičnih osećanja“ u zemlji.

„U ime svojih geopolitičkih ambicija, Amerikanci prolivaju okeane krvi“, dodao je Morozov.

" `Destruktivna uloga` Rusije na Bliskom istoku je što sprečava SAD da kradu sirijsku naftu"

Senator Aleksej Kondratjev je rekao da je "destruktivna uloga" Rusije na Bliskom Istoku ta što sprečava SAD da kradu sirijsku naftu.

"Nije li Britiš petroleum uspio da razvije naftna polja u Iraku? Naravno, u ovoj situaciji je prisustvo Rusa nepoželjno", objasnio je on.

"Rusija došla u region da se bori protiv terorizma"

Senator Olga Kovitidi u intervjuu za Izvestija primetila je da je Rusija došla u region da se bori protiv terorizma.

"Takođe sprovodimo niz projekata koji su ekonomski zanimljivi za naše saveznike. Pažljivo i blagovremeno izvršavamo sve svoje obaveze na različitim poljima, od vojnih do humanitarnih", rekla je ona.

"Poštovanje suvereniteta"

Deputat Andrej Krasov pozvao je Vašington da se "počisti" iz Sirije i ne meša u normalizaciju života u zemlji. Političar je napomenuo da SAD treba da obrate pažnju na svoje unutrašnje probleme.

Naglasio je da američke trupe nisu samo ilegalno stacionirane u Sirijskoj Arapskoj Republici, već da, prema nekim izvorima, koriste sirijske prirodne resurse u svoje svrhe i podržavaju terorističke organizacije u regionu.

Sličnog mišljenja ima i deputat Elena Panina. Podsetila je da su ruske snage prisutne na Bliskom Istoku na inicijativu lokalnih vlasti.

"Rusija poštuje suverenitet zemalja Bliskog Istoka, što se ne može reći za Ameriku. Američke snage, u stvari, danas zauzimaju deo Sirije, pravni aspekti njihovog prisustva u Iraku su takođe pod velikim pitanjem, a irački parlament zahteva da SAD povuku svoje trupe", rekla je ona.

Ako bi se američki zvaničnik raspitao za mišljenje većine stanovnika Bliskog istoka i uzeo ga u obzir, Sjedinjene Države morale bi da se „počiste“, dodao je parlamentarci.
 


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © TASS / Sergeй Bobыlev/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Ministar odbrane Aleksandar Vulin obišao je poslednju fazu ispitivanja pred uvođenje u naoružanje Vojske Srbije višenamenskog oklopnog borbenog vozila pogona 4x4 „Miloš“, kao i obuku pripadnika 72. brigade za...


Sistem ALAS (Advanced Light Attack Missile System) je savremeni laki raketni sistem taktičkog nivoa, namenjen prvenstveno za borbu protiv tenkova i drugih oklopnih vozila, kao i neutralisanje komandnih mesta,...

SAD su Rusiji dale ponudu za koju se nadaju da je neće odbiti: prihvatiti novi sporazum o kontroli naoružanja koji ne uključuje ograničenja za NATO oružje u Evropi ili...


Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija nije preduzeo nikakve korake koji bi vodili ka

Predsednik Vladimir Putin otkrio je ime glavnog ideologa hipersonične bojeve glave "Avangard", a to je konstruktor raketne i raketno-kosmičke tehnologije i bivši generalni direktor NPO "Mašinostrojenija", 


Ministar odbrane Aleksandar Vulin i zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-major Petar Cvetković prisustvovali su gađanju ciljeva iz artiljerijsko-raketnih sistema PASARS i Pancir S1, koje su izveli pripadnici Trećeg...


Ostale novosti iz rubrike »