Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Nemački i francuski proizvođači oružja žele da smanje upotrebu američkih tehnologija

RT: Nemački i francuski proizvođači oružja žele da smanje upotrebu američkih tehnologija
03.08.2020. god.


Francuska i Nemačka žele da smanje svoju tehnološku zavisnost od SAD - NATO saveznika, te da se više oslanjaju na sopstvene proizvode kada je reč o proizvodnji vojne opreme, navodi nemački list Velt am Zontag.

Vojni proizvođači u Nemačkoj i Francuskoj pokušavaju da izbace američke tehnologije u izgradnji helikoptera, pravljenju nove jurišne puške za nemačku vojsku, kao i novi borbeni avion, razvijen u okviru programa "Fjučr kompbat er sistem" (FCAS) , koji predvode proizvođači aviona dveju zemalja.

Zaštita osetljivih podataka jedan je od razloga koji podstiču na sticanje veće nezavisnosti od SAD-a u vojnoj proizvodnji, navodi Velt am Zontag. Štaviše, kompanije su zabrinute da Vašington drži kontrolu nad bolo kojom opremom koja koristi američku tehnologiju u skladu sa Međunarodnim propisima o prometu oružja (ITAR), te da zbog toga može blokirati izvoz oružja.


„Bez ITAR-a i drugih američkih regulatornih sistema, Evropa dobija više slobode u tome ko će snabdevati vojnim proizvodima“, rekao je Florent Čauvansi, direktor prodaje francuskog "Safrana", koji proizvodi motore za helikoptere.

"Jedna od prednosti 100% evropsko proizvedenih proizvoda je ta što podaci ovih preduzeća ostaju u Evropi i ne padaju u ruke neevropskih zemalja."

 

Kako se navodi, "Safran" želi da sarađuje sa nemačkim "ZF Friedrihšafen" kako bi razvio novi pogon koji bi se ugradio u veliku vojnu bespilotnu letelicu. Međutim, trenutno je nejasno da li je realno da se njihovim nastojanjem u potpunosti izbegne američka tehnologija.

Vest dolazi ubrzo nakon što su SAD najavile povlačenje otprilike 12.000 američkih vojnika iz Nemačke, pošto je američki predsednik Donald Tramp više puta optužio Evropu, a posebno Berlin, da nije platio svoj deo troškova za NATO. U isto vreme, Tramp je rekao da ne želi da "štiti" Nemačku, jer plaća „milijarde dolara" za uvoz energije iz Rusije.

SAD se glasno protive bliskijoj saradnji Rusije i Nemačke na planu energetike, uključujući izgradnju gasovoda "Severni tok 2" duž Baltičkog mora, istovremeno pokušavajući da pojačaju isporuke svog gasa u Evropu. Iako je prošle godine Vašington uspeo samo da privremeno zaustavi projekat, nedavno je pojačao pritisak na investitore i sve evropske firme koje su u njega uključene.

„Jasno je upozorenje kompanijama da pomaganje i podržavanje ruskih zlonamernih projekata neće biti tolerisano. Izađite sada iz njih ili riskirajte posledice“, rekao je američki državni sekretar Majk Pompeo ranije ovog meseca, u jasnom upozorenju za strane koje su uključene u projekat.

Izvor: Vostok / RT


  • Izvor
  • Tanjug
  • Dva nemačka aviona "Jurofajter", foto: © Reuters / Sabine Siebold/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

UNICEF je dostavio 50 protokomera Kliničkom centru Srbije i KBC „Dragiša Mišović“. Nabavku protokomera omogućila je kompanija NIS koja se odazvala UNICEF-ovom pozivu privatnom sektoru za prikupljanje sredstava za...


  Ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik štaba Komande za obuku pukovnik Nikola Dejanović obišli su danas vojnike na dobrovoljnom služenju vojnog roka generacije "septembar 2020", koji su na osnovnoj...

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova prokomentarisala je mogući odgovor Rusije na sankcije Zapada u svetlu događaja u Belorusiji i situacije sa ruskim opozicionarom Aleksejem Navaljnim, rekavši da...


Velika je greška verovati da će Rusija svakako igrati po zapadnim pravilima, izjavio je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije poslednjih godina uporedo sa nabavkom i opremanjem vojske novim naoružanjem i vojnom opremom, intenzivno sprovode modernizaciju postojećih sredstava sa ciljem da sve čime vojska...


Povezivanjem na pregovorima produžavanja Sporazuma o smanjenju i ograničenju strateškog ofanzivnog naoružanja sa drugim pitanjima nevezanim za a ovaj dokument, Vašington pogoršava izglede za ponovno potpisivanje sporazuma, izjavila je...


Ostale novosti iz rubrike »