Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

Zaharova: Računamo da će se situacija u Belorusiji uskoro normalizovati i vratiti u mirne okvire

Zaharova: Računamo da će se situacija u Belorusiji uskoro normalizovati i vratiti u mirne okvire
13.08.2020. god.


Pokušaji da se pronađe „ruski trag“ u organizaciji nemira u Belorusiji su neosnovani, mogu se videti jasni pokušaji mešanja spolja, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.


„Važno je istaći da su pokušaji da se pronađe takozvani ’ruski trag‘ u organizaciji nemira u zemlji neosnovani. Naglašavam da je Rusija bila i ostala pouzdan saveznik i prijatelj Belorusije i bratskog beloruskog naroda. Uverena sam da su pokušaji da se unese razdor između nas osuđeni na propast“, ocenila je Zaharova.
Ona je naglasila da Moskva primećuje neviđeni pritisak koji strani partneri vrše na vlasti Belorusije u cilju destabilizacije situacije u zemlji.

„Mogu se videti jasni pokušaji mešanja spolja u poslove suverene države s ciljem da se unesu podele u društvo i destabilizuje situacija“, konstatovala je portparolka MIP-a Rusije.

Ona je naglasila da je Moskva zabrinuta zbog situacije u Belorusiji nakon predsedničkih izbora.

„Pažljivo pratimo događaje koji se odvijaju poslednjih dana u Belorusiji. Zabrinuti smo zbog informacija o incidentima na ulicama niza beloruskih gradova koji su povezani sa narušavanjem reda, a koji su se odvijali nakon predsedničkih izbora“, rekla je Zaharova na brifingu.

Ona je dodala da je Rusija zainteresovana za stabilizaciju situacije u Belorusiji i nada se da će se uskoro situacija u toj zemlji stabilizovati.

„Pozivamo sve strane na suzdržanost i razboritost. Potvrđujemo zainteresovanost za stabilnu unutarpolitičku situaciju u Belorusiji. Računamo na to da će se situacija u zemlji uskoro normalizovati i vratiti u mirne okvire“, rekla je diplomata.

Prema njenim rečima, ruska strana očekuje da će se uskoro rešiti situacija sa hapšenjem 33 državljana Rusije u Belorusiji uoči predsedničkih izbora.

Ona je dodala da je većina ruskih novinara, uhapšenih u Belorusiji, puštena na slobodu.
 


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © RIA Novosti / Vitaliй Belousov/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

UNICEF je dostavio 50 protokomera Kliničkom centru Srbije i KBC „Dragiša Mišović“. Nabavku protokomera omogućila je kompanija NIS koja se odazvala UNICEF-ovom pozivu privatnom sektoru za prikupljanje sredstava za...


  Ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik štaba Komande za obuku pukovnik Nikola Dejanović obišli su danas vojnike na dobrovoljnom služenju vojnog roka generacije "septembar 2020", koji su na osnovnoj...

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova prokomentarisala je mogući odgovor Rusije na sankcije Zapada u svetlu događaja u Belorusiji i situacije sa ruskim opozicionarom Aleksejem Navaljnim, rekavši da...


Velika je greška verovati da će Rusija svakako igrati po zapadnim pravilima, izjavio je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije poslednjih godina uporedo sa nabavkom i opremanjem vojske novim naoružanjem i vojnom opremom, intenzivno sprovode modernizaciju postojećih sredstava sa ciljem da sve čime vojska...


Povezivanjem na pregovorima produžavanja Sporazuma o smanjenju i ograničenju strateškog ofanzivnog naoružanja sa drugim pitanjima nevezanim za a ovaj dokument, Vašington pogoršava izglede za ponovno potpisivanje sporazuma, izjavila je...


Ostale novosti iz rubrike »