Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

Dan sećanja na srpske i grčke vojnike stradale u Prvom svetskom ratu

Dan sećanja na srpske i grčke vojnike stradale u Prvom svetskom ratu
19.09.2020. god.
Delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije koju je predvodio brigadni general Željko Tramošljika položila je vence povodom obeležavanja Dana sećanja na stradale grčke i srpske vojnike u Prvom svetskom ratu, u okviru kompleksa grčkog vojničkog groblja iz perioda Prvog svetskog rata u Pirotu i kod Spomenika srbskim vojnicima stradalim u Prvom svetskom ratu.


Vence su položili i predstavnici Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, načelnik Pirotskog okruga, predstavnici Grada Pirota i Grada Niša, predstavnici ambasade Republike Grčke i Kiparske Republike, udruženja i građani opredeljeni za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.


Jedino grčko vojničko groblje u Srbiji iz vremena Prvog svetskog rata nalazi se na brdu Metljavica kod Pirota. Na groblju je sahranjeno 358 grčkih vojnika i oficira koji su krajem 1918. i početkom 1919. godine stradali u jakoj zimi. Njihove kosti bile su razbacane po okolini Pirota do 1923. godine kada je srbska snaha Katarina Levandis, koja je bila udata za srbskog vojnika Piroćanca, sakupila njihove posmrtne ostatke i smestila ih u grobnice. Najveći broj stradalih Grka koji su sahranjeni na Metljavici bili su iz Patrasa na Peloponezu. U neposrednoj blizini groblja nalazi se i spomenik posvećen 7.610 Piroćanaca koji su takođe stradali u Prvom svetskom ratu.


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © Ministarstvo odbrane Srbije/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Situacija na granici Savezne države (Rusije i Belorusije) sa zemljama NATO-a i dalje je nemirna, osiguravanje bezbednosti je prioritet Ministarstva odbrane Rusije, izjavio je ministar odbrane Sergej Šojgu na...


Rusija je uvek živela pod sankcijama, a najvažnije je da država razvija sopstvenu ekonomiju, izjavio je premijer Mihail Mišustin na sastanku sa rukovodstvom Državne dume i predsednicima partija.

Predstavnik Ministarstva odbrane Jermenije Arcrun Ovanisjan potvrdio je da je azerbejdžanska vojska zauzela grad Kubatli (azerbejdžanskki naziv - Gubatli) u Karabahu.


Izveštaj Stejt departmenta o sajber-bezbednosti sadrži antiruske izjave koje se graniče sa bezobraznošću, a teza o snižavanju praga upotrebe nuklearnog oružja posebno zabrinjava, izjavila je portparol Ministarstva spoljnih poslova...

Rusija je principijelno spremna da radi na Sporazumu o otvorenom nebu i razmatra sve opcije u vezi sa povlačenjem SAD iz njega, izjavio je ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij...


Premijer Jermenije Nikol Pašinjan konstatovao je da režim prekida vatre koji je stupio na snagu u Karabahu nije zaživeo. Azerbejdžan, opet, optužuje Jerevan za raketiranje grada Terter.


Ostale novosti iz rubrike »